Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προέλαση Ρωσίας: Κατέλαβε 420 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις 14/6 – Shoigu: Την πάτησε… το Κίεβο

Προέλαση Ρωσίας: Κατέλαβε 420 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις 14/6 – Shoigu: Την πάτησε… το Κίεβο
Οι Ουκρανοί εξαπατήθηκαν το 2022 με την άρνηση της να επιλύσουμε ειρηνικά τις διαφορές μας είπε ο Shoigu
Την εντυπωσιακή προέλαση των ρωσικών δυνάμεων τους τελευταίους μήνες επιβεβαίωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, ο οποίος υποστήριξε πως έχουν καταλάβει 420 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις 14 Ιουνίου του 2024.
Σε δηλώσεις του ο Shoigu υποστήριξε πως οι Ουκρανοί εξαπατήθηκαν με την άρνηση τους το 2022 να επιλύσουν με ειρηνικό τρόπο τις διαφορές τους με τη Ρωσία.
«Έκτοτε υπέστησαν πολλές απώλειες και έχασαν τον έλεγχο σε μια σημαντική περιοχή» τόνισε ο Shoigu.

Τρεις ευκαιρίες

«Τρεις φορές στη σύγχρονη ιστορία, οι ουκρανικές αρχές είχαν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα τους.
Και τις τρεις φορές την έχασαν, λαμβάνοντας κάθε φορά αποφάσεις με εντολές από το εξωτερικό με αποτέλεσμα να χάσουν εδάφη που τυχαία απέκτησαν το 1991» υπογράμμισε ο Shoigu, τονίζοντας ότι η πρώτη χαμένη ευκαιρία ήταν τον Φεβρουάριο του 2014.
Όπως είπε, το 2014, οι πολιτικές δυνάμεις στην Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση της εσωτερικής πολιτικής κρίσης, την οποία παρακολούθησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Πολωνίας, καθώς και ο πολιτικός διευθυντής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προτίμησαν πραξικόπημα

«Η συμφωνία προέβλεπε τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την προετοιμασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης» ανέφερε ο Shoigu, υποστηρίζοντας πως αντί να εφαρμόσει τη συμφωνία, η Ουκρανία «προτίμησε να εφαρμόσει το σενάριο ενός πραξικοπήματος που ενορχηστρώθηκε από τους Δυτικούς, το οποίο περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, θύματα συμπολίτες τους και τη φυσική εξόντωση του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της χώρας».

Πλήρης επίθεση στην ανατολική Ουκρανία

Όπως είπε ο Shoigu, την ίδια περίοδο άρχισε μια επιχείρηση πλήρους κλίμακας εναντίον του πληθυσμού των ανατολικών περιοχών της χώρας, ο οποίος απαιτούσε σεβασμό του συνταγματικού δικαιώματός τους να χρησιμοποιούν τη μητρική τους ρωσική γλώσσα, με την εμπλοκή του στρατού και εθνικιστικών συμμοριών ανάμεσα στις οποίες ήταν νεοναζί και άλλα ριζοσπαστικά στοιχεία.
Σύμφωνα με τον Shoigu, τον Φεβρουάριο του 2015 με τη μεσολάβηση των πρώην ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Angela Merkel και Francois Hollande, υπογράφηκε σειρά μέτρων για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.
Οι βασικές τους διατάξεις σχετίζονταν με την επίλυση ζητημάτων ασφάλειας, κυρίως την κατάπαυση του πυρός στο Donbass.
«Στη συνέχεια, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές των συμφωνιών του Μινσκ - ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Poroshenko και οι λεγόμενοι εγγυητές τους Hollande και Merkel - παραδέχτηκαν ότι δεν είχε προγραμματιστεί να εφαρμοστούν οι συμφωνίες από την αρχή και ότι ο κύριος στόχος τους ήταν να δοθεί χρόνος στις αρχές του Κιέβου να συγκεντρώσουν δυνάμεις και στη συνέχεια να καταστείλουν τις ανατολικές περιοχές» ανέφερε ο Shoigu, υπογραμμίζοντας πως οι Δυτικοί όχι μόνο έκλεισαν τα μάτια στην αποτυχία του Κιέβου να συμμορφωθεί με τις ειρηνευτικές συμφωνίες, αλλά προμήθευσαν την Ουκρανία με όπλα και πυρομαχικά, συγχωρώντας ταυτόχρονα την ενίσχυση της ναζιστικής ιδεολογίας του καθεστώτος του Κιέβου και ωθώντας την σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα.
«Τελικά τι πήραν οι Ουκρανοί από τη Δύση;
Την απώλεια του Donbass» είπε ο Shoigu.

Η χαμένη ευκαιρία της Κωνσταντινούπολης

Η τρίτη ευκαιρία για τους Ουκρανούς ήταν την άνοιξη του 2022 είπε ο Shoigu.
«Στην Κωνσταντινούπολη, η Ρωσία προσπάθησε και πάλι να καταλήξει σε συμφωνία.
Εξετάστηκαν οι όροι και οι αρχές της κατάπαυσης του πυρός καθώς και η επακόλουθη ειρηνική διευθέτηση.
Η Ουκρανία συμφώνησε σε έναν λογικό συμβιβασμό και μονογράφησε τα προσχέδια» τόνισε ο Shoigu, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματα της από το Κίεβο.
«Όμως η Ουκρανία αρνήθηκε να εφαρμόσει τη συμφωνία λόγω της επιρροής του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Boris Johnson
Μετά από οδηγίες προς τις ουκρανικές αρχές από τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson, το Κίεβο αρνήθηκε να εφαρμόσει τις συμφωνίες που επετεύχθησαν, και ένας από τους διαπραγματευτές από την ουκρανική πλευρά σκοτώθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες» είπε ο Shoigu αναφέροντας πως οι Ουκρανοί εξαπατήθηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης