Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Μητέρα όλων των... Ασκήσεων! Μετά από 61 χρόνια η Ινδία ξεκινά τις «Tarang Shakti» - Συμμετέχουν και τα ελληνικά γεράκια

Η Μητέρα όλων των... Ασκήσεων! Μετά από 61 χρόνια η Ινδία ξεκινά τις «Tarang Shakti» - Συμμετέχουν και τα ελληνικά γεράκια
Οι μεγάλοι εταίροι στρατιωτικού εξοπλισμού της Ινδίας, η Ρωσία και το Ισραήλ, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, αν και η Ρωσία προσκλήθηκε από την Indian Air Force
Η πολυεθνική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Tarang Shakti 2024», διοργανώνεται για πρώτη φορά μετά από 61 χρόνια στην Ινδία με ελληνική, μάλιστα συμμετοχή.
Συνολικά 52 χώρες πρόκειται να λάβουν μέρος στην άσκηση είτε με αεροπορικά μέσα είτε με παρατηρητές μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, όπως γράφουν οι Eurasian Times.
Η Πολεμική μας Αεροπορία ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πρώτες που κλήθηκε από την Indian Air Force ώστε να συμμετάσχει.
Όπως γράφουν διεθνή ΜΜΕ, πρόκειται για την «Μητέρα όλων των... αεροπορικών ασκήσεων».
Σημειώνεται ότι η τελευταία πολυμερής άσκηση στην Ινδία στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από μία ξένες αεροπορικές δυνάμεις ήταν η «Άσκηση Shiksha» το 1963 μετά τον πόλεμο του 1962 με την Κίνα.
Τότε περιελάμβανε τις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας.
Στην φετινή «πρεμιέρα» η IAF απηύθυνε πρόσκληση σε 51 φιλικές χώρες του εξωτερικού.
Στην ενημέρωσή της, υπό την προεδρία του Air Marshal AP Singh, Αντιπρόεδρο του Επιτελείου Αεροπορίας, η IAF εξήγησε ότι στόχος των ασκήσεων, ήταν στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης της εναέριας δύναμης, των ρεαλιστικών επιχειρήσεων, της ενίσχυσης των στρατιωτικών δεσμών και της επίδειξης γηγενούς αμυντικού εξοπλισμού.
Το Tarang Shakti είχε προγραμματιστεί νωρίτερα να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2023, αλλά είχε αναβληθεί. 
Ο τύπος των μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που θα συμμετέχουν στην μεγάλη πολυεθνική άσκηση, αναμένεται να αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες.
Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο η ελληνική παρουσία στην άσκηση να πραγματοποιηθεί με γαλλικής κατασκευής μαχητικά, ενδεχομένως με το τάνκερ της Armee Del Air (γαλλική ΠΑ).
Η άσκηση προγραμματίζεται σε δύο φάσεις.
IAFcontingent.jpeg

Φάση-Ι στην αεροπορική βάση Sulur

Η Πρώτη Φάση των ασκήσεων θα διεξαχθεί στο AF Station Sulur κοντά στο Coimbatore, στο Tamil Nadu, στη νότια χερσόνησο της Ινδίας από τις 06 έως τις 14 Αυγούστου 24.
Οι συμμετέχοντες θα είναι οι αεροπορικές δυνάμεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες συμμετέχουν ήδη στην άσκηση «Pitch Black» στην Αυστραλία και θα ήταν βολικό να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση καθώς επιστρέφουν από την Ήπειρο. Τα μαχητικά MiG-29K του Ινδικού Ναυτικού θα ενταχθούν στη Φάση Ι.
Είναι από τις λίγες αεροπορικές βάσεις στην Ινδία που φιλοξενεί μαχητικά, μεταγωγικά και ελικόπτερα σε μια κοινή τοποθεσία. 
Στη βάση βρίσκονται οι 5 αποθήκες επισκευής βάσεων και η 43η πτέρυγα της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Στεγάζει επίσης μια μοίρα αεροσκαφών μεσαίας μεταφοράς Antonov An-32 και μια μονάδα μεταγωγικών ελικοπτέρων Mi-17 V5.
polemiki-aeroporia4.webp

Φάση II στο Jodhpur

Μετά από ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων, η ελαφρώς μεγαλύτερη Phase-II θα βρίσκεται στον σταθμό AF Jodhpur, Rajasthan, από τις 29 Αυγούστου έως τις 14 Σεπτεμβρίου 24.
Θα περιλαμβάνει την Αυστραλία, το Μπαγκλαντές, τη Σιγκαπούρη, την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ, μαζί με 18 χώρες ως παρατηρητές.
ANI-20240724240-0_1722439916317_1722439960853.avif
Πρόσκληση και στη Ρωσία

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο προσκλήθηκαν από την Ευρώπη.  Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία και η Βενεζουέλα από τη Νότια Αμερική. Μπορεί να παρατηρηθεί ότι οι μεγάλοι εταίροι στρατιωτικού εξοπλισμού της Ινδίας, η Ρωσία και το Ισραήλ, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, αν και η Ρωσία προσκλήθηκε.
Και οι δύο επί του παρόντος εμπλέκονται σε συγκρούσεις στις περιοχές τους.

Στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας της IAF

Η IAF έχει συμμετάσχει ήδη σε περισσότερες από 91 διεθνείς αεροπορικές ασκήσεις από τις αρχές του αιώνα. Την τελευταία δεκαετία, η IAF έχει αρχίσει να πραγματοποιεί πολλαπλές στρατιωτικές ασκήσεις με ξένα έθνη και τις αεροπορικές τους δυνάμεις για να αυξήσουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ τους.
Κάποιες είναι και πολυεθνικές ασκήσεις. Μερικές από τις τακτικές ασκήσεις στις οποίες συμμετέχει η IAF περιλαμβάνουν την Άσκηση Garuda (Ινδία, Γαλλία), Cope India (Ινδία, ΗΠΑ), SINDEX (Ινδία, Σιγκαπούρη), Indradhanush (Ινδία, Ηνωμένο Βασίλειο), Άσκηση Red Flag (Πολυεθνική, Διοργανωτής: ΗΠΑ), Άσκηση Desert Eagle (Ινδία, ΗΑΕ), Άσκηση Eastern Bridge (Ινδία, Ομάν), Siam Bharat (Ινδία, Ταϊλάνδη), Άσκηση INDRA – tri-service (Ινδία, Ρωσία), Άσκηση Blue Flag (Πολυεθνική, οικοδεσπότης: Ισραήλ), Άσκηση Pitch Black (Πολυεθνική, οικοδεσπότης: Αυστραλία), Shinyuu Maitri (Ινδία, Ιαπωνία), Exercise Desert Knight (Ινδία, Γαλλία, ΗΑΕ), Cobra Warrior (Ηνωμένο Βασίλειο, πολυεθνική), Iniochos (Ελλάδα, πολυεθνική) και Exercise Desert Warrior (Ινδία , Αίγυπτος).
c1bd0425c39b0c50ade1edb58fdec0cc6f7f000a.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης