Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Οι μειώσεις επιτοκίων δεν θα σώσουν τις αγορές – Προετοιμαστείτε για νέο sell off

BlackRock: Οι μειώσεις επιτοκίων δεν θα σώσουν τις αγορές – Προετοιμαστείτε για νέο sell off
Η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων θα επιτρέψει στην Federal Reserve να προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση τον Σεπτέμβριο, αλλά…
Προειδοποίηση προς τους επενδυτές απευθύνει η BlackRock, που εκτιμά πως τυχόν μειώσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον δεν θα σώσουν τις αγορές…- αντίθετα θα πρέπει να προετοιμαστούμε για νέα πτώση…
Οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια μετά τις ταχύτερες και μεγαλύτερες αυξήσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων θα επιτρέψει στην Federal Reserve να προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση τον Σεπτέμβριο…
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η BlackRock, «βλέπουμε επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, εν μέρει λόγω των συνεχιζόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που ακόμη διατηρούν τα επιτόκια υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα».
Από την άλλη, η όρεξη των επενδυτών για ομόλογα έχει αυξηθεί, διότι οι αγορές προεξοφλούν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από αυτές που έχει προαναγγείλει η Fed, μετά τα άσχημα νέα από την αγορά εργασίας και την υποχώρηση στον ρυθμό αύξησης των τιμών.
Σημειώνεται πως τα στοιχεία για τους μισθούς στις ΗΠΑ ενθάρρυναν τους φόβους ύφεσης και τις ελπίδες για επιτοκιακές περικοπές άνω των 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο.
Αυτό αποτελεί άλλη μία ανατροπή του κυρίαρχου αφηγήματος: Σε αντίθεση με ό,τι επικρατεί σε περιόδους ύφεσης, το αυξανόμενο εργατικό δυναμικό οδηγεί στην αύξηση του υψηλότερου ποσοστού ανεργίας και όχι στη μείωση της απασχόλησης.

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική

Σε αυτό το πλαίσιο, «Παραμένουμε προσεκτικοί στα μακροπρόθεσμα ομόλογα, ειδικά μετά την απότομη πτώση των αποδόσεων τον Ιούλιο.
Εξακολουθούμε να προτιμούμε τα χρεόγραφα βραχυπρόθεσμων λήξεων:
Μπορεί να προσφέρoυν παρόμοιο εισόδημα με τα μακροπρόθεσμα ομόλογα, ενώ παρουσιάζουν λιγότερη ευαισθησία στις διακυμάνσεις των επιτοκίων».
Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις θα αυξηθούν τελικά, καθώς οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερο premium έναντι του κινδύνου κατοχής μακροπρόθεσμων ομολόγων.
«Η επιστροφή term premium θα πάρει χρόνο, επομένως παραμένουμε τακτικά ουδέτεροι στα μακροπρόθεσμα ομόλογα καθώς οι αποδόσεις ταλαντεύονται ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες πολιτικής.
Η πτώση στις αποδόσεις λόγω της ελπίδας που έχει καλλιεργηθεί για μεγάλες επιτοκιακές μειώσεις και της ανησυχίας για την ανάπτυξη δεν δικαιολογείται και ενέχει στοιχεία υπερβολής.
Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική: οι νέες θέσεις εργασίας επιβραδύνονται αλλά ακόμη παρουσιάζουν ανθεκτικότητα, η απασχόληση εξακολουθεί να αυξάνεται, ενώ οι απολύσεις παραμένουν στάσιμες».
Αυτό, και τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ στο μέλλον, θα μπορούσαν να διατηρήσουν το ουδέτερο επιτόκιο σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν από την πανδημία.
δσφγγφδσδφσγ.JPG
Kαταλύτες

Σύμφωνα με την BlackRock, καταλύτης εξελίξεων θα είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ, που θα κάνουν τους επενδυτές να εστιάσουν στο δημοσιονομικό μέτωπο.
«Πιστεύουμε ότι η καθαρή έκδοση ομολόγων στις ΗΠΑ θα χρειαστεί τελικά να ανέβει για να ταιριάζει με τον ρυθμό των κρατικών δαπανών.
Οι αγορές για να απορροφήσουν την αυξημένη προσφορά θα ζητήσουν μεγαλύτερο ασφάλιστρο.
Η αλλαγή του μεγέθους του ισολογισμού ή της λήξης των ομολόγων της είναι ένας άλλος καταλύτης.
συνδυασμός των αγοραστών είναι επίσης σημαντικός: Ενώ οι ξένοι αγοραστές έχουν υποχωρήσει, τα νοικοκυριά των ΗΠΑ μπαίνουν ολοένα και περισσότερο για να αγοράσουν
Η αλλαγή της πολιτικής της BOJ έχει επίσης σημασία για το παγκόσμιο premium».
Όλα τα παραπάνω θα διώξουν επενδυτές από την αγορά μετοχών και θα τους οδηγήσουν σε πιο ασφαλή καταφύγια.
Συνεπώς, όπως λέει η BlackRock, η έναρξη των μειώσεων επιτοκίων δεν σημαίνει ότι αυτός θα είναι ο τυπικός κύκλος χαλάρωσης.
Oι εποχές είναι δύσκολες… Προτιμήστε ομόλογα βραχυπρόθεσμων λήξεων, καταλήγει ο επενδυτικός οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης