Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαγκλαντές: Ένας νομπελίστας οικονομολόγος καλείται να ηγηθεί της κυβέρνησης και να βγάλει τη χώρα από την κρίση

Μπαγκλαντές: Ένας νομπελίστας οικονομολόγος καλείται να ηγηθεί της κυβέρνησης και να βγάλει τη χώρα από την κρίση
«Πάντα είχα απόσταση από την πολιτική, αλλά σήμερα, αν υπάρχει ανάγκη να δράσω στο Μπαγκλαντές για χάρη της χώρας μου θα το κάνω» δηλώνει ο Yunnus
Ο βραβευμένος οικονομολόγος με Nobel Ειρήνης Muhammad Yunus είναι έτοιμος να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης του Μπαγκλαντές.
«Με συγκινεί η εμπιστοσύνη των διαδηλωτών που θέλουν να ηγηθώ της μεταβατικής κυβέρνησης. Πάντα είχα απόσταση από την πολιτική, αλλά σήμερα, αν υπάρχει ανάγκη να δράσω στο Μπαγκλαντές για χάρη της χώρας μου και για το θάρρος των ανθρώπων μου, τότε θα το κάνω», δήλωσε σχετικά ο Yunus στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Μάλιστα, ο Yunus ζήτησε ελεύθερες εκλογές στο Μπαγκλαντές.
«Η προσωρινή κυβέρνηση είναι μόνο η αρχή. Η τελική ειρήνη θα έρθει μόνο μετά από ελεύθερες εκλογές. Χωρίς εκλογές δεν θα υπάρξει αλλαγή», υποστήριξε.
Η Daily Star ανέφερε νωρίτερα ότι ο Yunus είχε συμφωνήσει να υπηρετήσει ως σύμβουλος της προσωρινής κυβέρνησης στο Μπαγκλαντές.
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά το βρετανικό έντυπο, του το ζήτησαν οι μαθητές του.
Ο Yunus βρίσκεται αυτή την περίοδο στο Παρίσι ως ειδικός καλεσμένος μετά από πρόσκληση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ο 84χρονος οικονομολόγος βρίσκεται σε θεραπεία στο εξωτερικό.
Ωστόσο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, αναμένεται να επιστρέψει στο Μπαγκλαντές «το συντομότερο δυνατό».

Το αμφιλεγόμενο έργο του Muhammad Yunus

Ο Muhammad Yunus, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2006 για το έργο του στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ γνώρισε τη διεθνή αναγνώριση όταν άρχισε να παρέχει μικροπιστώσεις σε φτωχούς κατοίκους της υπαίθρου του Μπαγκλαντές μέσω της Grameen Bank, την οποία ίδρυσε το 1983.
Ο Yunus δεν άργησε να έρθει σε σύγκρουση με τον Σεΐχη Χασίνα , ο οποίος κατηγόρησε τον Yunus ότι εξαπάτησε οικονομικά τους αγρότες χρεώνοντάς τους επιτόκια περίπου 20% ετησίως για τα δάνεια.
Το 2022, η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Μπαγκλαντές ξεκίνησε έρευνα για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα του νομπελίστα.
Αργότερα, ένα δικαστήριο της Ντάκα κατηγόρησε τον Yunus και άλλους 13 υπαλλήλους της εταιρείας τηλεπικοινωνιών που ίδρυσε, Grameen Telecom, για υπεξαίρεση από το ταμείο εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης