Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τσεχία και η Σλοβακία καρπώνονται από την Ουκρανία – Δώρο άρματα μάχης της Γερμανίας ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια στον Zelensky

Η Τσεχία και η Σλοβακία καρπώνονται από την Ουκρανία – Δώρο άρματα μάχης της  Γερμανίας ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια στον Zelensky

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πουλήσουν επίσης 12 επιθετικά ελικόπτερα Viper με σημαντική έκπτωση στη Σλοβακία

Σχετικά Άρθρα
Ο τσεχικός στρατός θα λάβει 14 επιπλέον τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Leopard 2A4 και ένα όχημα τεχνικής διάσωσης Büffel 3 από τη Γερμανία σε αντάλλαγμα για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το τσεχικό υπουργείο Άμυνας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πουλήσουν επίσης 12 επιθετικά ελικόπτερα Viper με σημαντική έκπτωση στη Σλοβακία, η οποία είχε προηγουμένως δωρίσει μαχητικά MiG-29 στην Ουκρανία.
Ο εκσυγχρονισμός του στόλου των αρμάτων μάχης του Τσεχικού Στρατού συνεχίζεται.
Ο δομικά απαρχαιωμένος σοβιετικός εξοπλισμός αντικαθίσταται από νέες, σύγχρονες μηχανές ικανές να πολεμήσουν στο σημερινό πεδίο μάχης.
Το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας θεωρεί ότι η άφιξη των νέων αρμάτων είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη γερμανική πλευρά που εκτίμησε με αυτόν τον τρόπο τη βοήθειά μας προς την Ουκρανία ενόψει της βάρβαρης ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Jana Černochová.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι Γερμανοί θα πρέπει να παραδώσουν τα πρώτα άρματα μάχης στην Τσεχία μέχρι το τέλος του έτους, με τα υπόλοιπα να φθάνουν στις αρχές του 2026.
Ο τσεχικός στρατός έχει ήδη παραλάβει 14 ίδια άρματα μάχης από τους Γερμανούς το 2022 και το 2023, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 σε 28, με σχέδια να αγοράσει ακόμη περισσότερα.
Για τα Leopards το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις αγοράς.
Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης διαπραγματεύσεις για την αγορά της τελευταίας έκδοσης του τανκ Leopard 2A8.
Εάν αυτό είναι επιτυχές, η Τσεχική Δημοκρατία θα μπορεί να αγοράσει 61 από τη Γερμανία βάσει της συμφωνίας-πλαισίου και άλλα 16 στο μέλλον.
Ο Robert Bielený, υποστράτηγος των Τσεχικών Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ότι αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός όχι μόνο για τα τεθωρακισμένα στρατεύματα αλλά και για ολόκληρη τη βαριά ταξιαρχία, η συσσώρευση της οποίας αντιπροσωπεύει επίσης μια δέσμευση των Τσέχων στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ.
«Είναι μια σημαντική εξέλιξη καθώς απομακρυνόμαστε από τη σοβιετική τεχνολογία, όπου είχαμε προβλήματα τόσο με την παραγωγή ανταλλακτικών όσο και με τροποποιήσεις ή συντήρηση», σημείωσε ο υποστράτηγος.
Ο σλοβακικός στρατός βρίσκεται επίσης σε διαδικασία ανάπτυξης.
Την περασμένη εβδομάδα, τα δύο πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 των ΗΠΑ έφτασαν στην αεροπορική βάση Kuchyňa.
Η Σλοβακία έχει παραγγείλει 14 συνολικά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν επίσης την πώληση 12 επιθετικών ελικοπτέρων Viper με πυραύλους Hellfire με σημαντική έκπτωση, συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η προσφορά είναι τόσο συμφέρουσα επειδή η Σλοβακία δώρισε προηγουμένως τα μαχητικά της MiG-29 στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης