Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Οι ιστορίες ευφυούς γεωργίας, τα 45 εκατ. ευρώ, ο Μάκης Βορίδης και το ατελείωτο πάρτι του Τεχνικού Συμβούλου

Αποκάλυψη: Οι ιστορίες ευφυούς γεωργίας, τα 45 εκατ. ευρώ, ο Μάκης Βορίδης και το ατελείωτο πάρτι του Τεχνικού Συμβούλου
Ο Μάκης Βορίδης διέκρινε γρήγορα μια άλλη παράμετρο και εστίασε σε αυτή για την οποία ελάχιστοι είχαν αντιληφθεί
Το Ιούνιο του 2019 όλοι αναρωτήθηκαν τι γύρευε ένας τσεκουράτος νομικός και ταυτόχρονα αστός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μέσα στην αμηχανία του ο Βορίδης σκέφθηκε ως διέξοδο, να προβάλει την επαγγελματική του προϋπηρεσία όπου είναι γνωστός ως επώνυμος νομικός. Έτσι σε κάθε σύσκεψη άρχισε να τονίζει, ότι τα θέματα του υπουργείου είχαν νομικές λύσεις που αυτός βρίσκει και να το επαναλαμβάνει στη Βουλή, αλλά και σε συγκεντρώσεις αγροτικών στελεχών της ΝΔ. Συνήθιζε να προβάλει ότι ένα πρόβλημα εκκρεμούσε γιατί ήθελε σωστή νομική επεξεργασία, χρειαζόταν λοιπόν ένα νομικό καλό και έγκριτο όπως ο κ. Βορίδης, για να λυθούν τα θέματα της Γεωργίας!!!
Σε αυτή την … παγίδα έπεσαν και πολλοί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που άρχισαν να πλειοδοτούν “Είστε ένας δικηγόρος, έγκριτος νομικός από τους καλύτερους στην Ελλάδα, το πιστοποιώ και εγώ,” “Καταλαβαίνω ότι ο Υπουργός, επειδή είναι έγκριτος νομικός και ποινικολόγος”.
Οι Βουλευτές της ΝΔ δεν έβλεπαν όμως με καλό μάτι όλα τις πρακτικές, αφού δεν βοηθούσαν σε τίποτα τους αγρότες παρά μόνο την δική του προβολή. Ο ίδιος ωστόσο επωφελούμενος κατάφερε να βελτιώσει το υπουργικό προφίλ του. 

Η ομάδα

Ο Μάκης Βορίδης διέκρινε γρήγορα μια άλλη παράμετρο και εστίασε σε αυτή για την οποία ελάχιστοι είχαν αντιληφθεί. Κατανόησε ότι τα 2 δισ. ευρώ ετήσιας χρηματοδότησης επιδοτήσεων στο γεωργικό τομέα δημιουργούσε επαγγελματικές ευκαιρίες, ενώ οι παρατυπίες στις επιδοτήσεις και τα τρόφιμα αποτελούσαν παρθένα εδάφη για περαιτέρω …. νομική ενασχόληση.
Έτσι, έφτιαξε ομάδα με τον Γενικό Γραμματέα τον κ. Γ. Στρατάκο, τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δ.Μελά, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του  ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Παναγιώτη Χατζηνικολάου και τον σύμβουλό  Α. Στρατάκη από την Κρήτη, μέλος του διοικητικού συμβούλου του Gaia Επιχειρείν. Το πλάνο γρήγορα σχεδιάστηκε και άρχισε να δουλεύει εντατικά.

«Φραπέ»

Οι πρώτοι που τον εντυπωσίασαν ήταν οι παρανομούντες με το εθνικό απόθεμα επιδοτήσεων με επικεφαλής τον επονομαζόμενο "φραπέ”. Η ομάδα ‘φραπέ” τον έφερε πιο κοντά με τον Τεχνικό Σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και εκεί ανάμεσα στο εθνικό απόθεμα και το ΟΣΔΕ χτίστηκε η πρώτη σοβαρή σχέση. Αυτός που ήταν εμπόδιο σε αυτή την σχέση ήταν ο Γ. Βάρρας, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο Βορίδης προσπάθησε από την αρχή να μην γίνει πρόεδρος, αλλά όταν δεν το κατάφερε προσπάθησε και πέτυχε να μπει εκεί ένας δικός του άνθρωπος ο κ. Δ Μελάς.
Όμως όταν άρχισε η φάμπρικα με το εθνικό απόθεμα και τα πλαστά δικαιώματα ο κ. Μάκης Βορίδης ευθαρσώς είπε στον Βάρρα καλός είσαι, αλλά δεν είσαι κατάλληλος για να διαχειριστείς τα πλαστά δικαιώματα (που έβαζαν χέρι στα 2 δισ. ευρώ των αγροτών). Επίσης του τόνισε ότι δεν είναι κατάλληλος για να διαχειριστεί τα 7 ευρώ, που πλήρωνε χαράτσι ο κάθε ένας από τους 650.000 παραγωγούς,  στον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ για αχρείαστες υπηρεσίες. Υπηρεσίες που είχαν έσοδα για τον Τεχνικό Σύμβουλου 5 εκ. ευρώ.
Έτσι ο κ. Βάρρας εκδιώχθηκε, ο Τεχνικός Σύμβουλος έμεινε και ο κ Βορίδης επισκεπτόταν την Κρήτη πιο συχνά από την Ανατολική Αττική που είναι η εκλογική περιφέρεια του. Στο τέλος έγινε και κουμπάρος και έτσι οι κολλητοί του «φραπέ» τίναξαν την μπάνκα στον αέρα, βάζοντας χέρι στα 2 δις ευρώ που ανήκαν στους παραγωγούς της χώρας με fake δηλώσεις. Μέχρι σήμερα ερευνάται ποιος έδινε στοιχεία αδήλωτων εκτάσεων σε όλη την χώρα για να υπάρξουν τα προσφιλή στον Βορίδη FAUX δικαιώματα.  
Εκεί κάπου αρχίζει και η ιστορία  του έργου ευφυούς γεωργίας ένα έργο που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ με 15 εκ ευρώ με φωτογραφικό διαγωνισμό για τον τεχνικό  σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που απέρριψε το Ελεγκτικό  Συνέδριο τελικά. Ο Βορίδης κατανόησε το θέμα και με την συγκυρία του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  τέθηκαν οι βάσεις ώστε το έργο να φθάσει τα 45 εκ ευρώ με το ίδιο όμως πραγματικό αντικείμενο αλλά και σωστή νομική κάλυψη.

Τέλος φιλοφρονήσεων

Η αλλαγή προσανατολισμού του Βορίδη άρχισε να γίνεται αντιληπτή και στην Βουλή τελείωσαν και οι φιλοφρονήσεις. ‘’Αγροτικό νομοσχέδιο, … είστε νομικός, φαίνεται από το νομοσχέδιό σας, νομικίστικο fast track νομοσχέδιο. Καμία σχέση με τον πρωτογενή τομέα και το κάνετε fast track.” “Κοιτάξτε, κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνομαι ότι δεν είστε ούτε αγρότης, ούτε κτηνοτρόφος, ούτε αλιέας” ήταν οι ατάκες της αντιπολίτευσης.
Όταν όμως ξεσπά σοβαρό σκάνδαλο νοθείας της Φέτας ΠΟΠ από εταιρεία με έδρα την Τρίκαλα, η εταιρεία για την οποία βρέθηκε η νοθευμένη φέτα, πολύ γρήγορα και παρά την γενική κατακραυγή και τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις του υπουργείου και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κατάφερε και πήρε αμέσως αναστολή ποινής προς έκπληξη όλων.
Το πώς είναι απλό. Την ποινή επέβαλε μόνος του ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Χατζηνικολάου, χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση και πρακτικά ελέγχου και ενώ είχε ανακοινώσει προσωρινά μέτρα υπέγραψε οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου. Χρυσή νομική τακτική για να πέσει σίγουρα η απόφαση στο Διοικητικό Δικαστήριο. 
Ο Λιβανός που διαδέχθηκε τον Βορίδη άκουσε την παραίνεσή του να παραμείνει ο κ. Στρατάκος Γενικός Γραμματέας. Όμως όταν διαπιστώθηκε τι είχε γίνει με τα προγράμματα των ελαιοπαραγωγών, ζήτησε την απομάκρυνσή του, θεωρώντας ότι η κατάσταση ελέγχεται από τον κ. Βορίδη.
Η φάμπρικα με το εθνικό απόθεμα συνεχίζεται και το 2021 με βάση τον δρόμο που έστρωσε ο Βορίδης και μετά την αποχώριση του, ενώ ο Τεχνικός Σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ παρά το ότι χάνει στα δικαστήρια επιστρέφει και το 2021 στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ορίζεται και ως υπεύθυνος για το ΟΣΔΕ και ξαναρχίζει τις χρεώσεις των επί πλέον 7 ευρώ χαράτσι στους αγρότες (5 εκ. ευρώ) για αχρείαστες υπηρεσίες. 
Στις 12 Απριλίου του 2022 έγινε ανακοίνωση  για  διαβούλευση 15 ημερών για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα

Εγκαίνια και 45 εκ. ευρώ

Στις 21 Νοεμβρίου 2022 ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών με βάση την “Διακήρυξη Ηλεκτρονικού Ανοικτού Άνω των Ορίων Διαγωνισμού για το Έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα” με προϋπολογισμό (χωρίς ΦΠΑ) 44.338.125,00 € !!!
Έτσι η θετική ενέργεια που εξέπεμπε ο Βορίδης για την ευτυχή συνάντηση του με τον τεχνικό σύμβουλο δεν μπορούσε να κρυφτεί άλλο και την αποθανάτισε ο φακός στα εγκαίνια των γραφείων της εταιρείας του Τεχνικού Συμβούλου στον Πειραιά το Ιανουάριο του 2023
Εκείνες τις ημέρες βρισκόταν σε εξέλιξη η τελική φάση του διαγωνισμού για την ευφυή γεωργία. Το πώς βρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών να κόβει τον κορδέλα στον Πειραιά στα γραφεία του Τεχνικού Συμβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, μαζί με τον Αλέξη Χαρίστη τότε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και νυν της Νέας Αριστεράς με πολιτικούς όρους, δεν μπορεί να εξηγηθεί.
Όμως, το θέμα είναι ο συνδυασμός  του διαγωνισμού και του έργου της Ευφυούς  Γεωργίας και του ΟΣΔΕ 2023-2027.  Στο μεν πρώτο όλοι οι παράγοντες της αγοράς με γνώσεις τεχνολογίας και πληροφορικής συμφωνούν, ότι το έργο που σχεδιάστηκε το 2017-18 υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών των αγροτών. Επίσης, ενώ με την πρόοδο της τεχνολογίας το κόστος του έργου έπρεπε να έχει πάει στα μισά (7,5 εκ ευρώ)  από τα αρχικά 15 εκ ευρώ τελικά εκτοξεύθηκε σε έργο με  προϋπολογισμό (χωρίς ΦΠΑ) 44.338.125,00 € !!!.
Πάντως τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης που οι κακές γλώσσες λένε ότι είχαν συμμετάσχει σε κοινά προγράμματα με τον Τεχνικό Σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είδαν κανένα απολύτως πρόβλημα.
Μετά την ανάδειξη ως αναδόχου της κοινοπραξίας του Τεχνικού Συμβούλου στο έργο της ευφυούς γεωργίας (ο αντίπαλος για το έργο αποχώρησε) το βάρος έπεσε στο ΟΣΔΕ ώστε να πωλούνται οι υπηρεσίες και του ΟΣΔΕ και της ευφυούς συνδυαστικά χωρίς ανταγωνισμό στους αγρότες. Η μονοπωλιακή θέση κατοχής των δεδομένων 650.000 αγροτών λόγω του ΟΣΔΕ και η πιεστική σχεδόν υποχρεωτική χρήση κάποιων εφαρμογών οδηγεί την κατάσταση σε μεγάλα κέρδη  για τον τεχνικό σύμβουλο.

Έξω και ξανά … μέσα

Την σούπα αυτή χάλασε για περίπου ένα χρόνο καλοκαίρι 2022 έως καλοκαίρι 2023 ο ερχομός του Γεωργαντά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η εφαρμογή μεταρρύθμισης στο ΟΣΔΕ και μεταφορά του στο gov.gr.  Για την τεχνολογική αυτή μετάβαση ο Τεχνικός Σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν προετοιμασμένος και έμεινε έξω. Το 2023 το …. κατάπιε αλλά το 2024 επιχειρεί να ανακτήσει πλήρως την κατάσταση και να μονοπωλήσει τις διαδικασίες και την αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις άρχισε να υλοποιεί το έργο της ευφυούς γεωργίας άρχισε και την προσπάθεια αποκαθήλωσης του ΟΣΔΕ από το gov.gr
Το σχέδιο είναι κοινό και για τα δύο έργα. Χρησιμοποιούμε εξοπλισμό παρωχημένο πλέον, αγορασμένο όταν επί  ΣΥΡΙΖΑ μας είχαν κλείσει το μάτι για το έργο και με τον παλιό εξοπλισμό μεγιστοποιούμε τα ήδη πολλά κέρδη και για πολλούς. Το ίδιο και με το ΟΣΔΕ παλιές εφαρμογές και χάρτες που πωλούνται ως νέοι.
Επίσης είναι βάσιμη η υποψία ότι κάποια τμήματα του έργου της ευφυούς γεωργίας και το ΟΣΔΕ 2023-2027 είναι κοινά, με κίνδυνό  διπλής χρηματοδότησης. 
Είναι δε εντυπωσιακό ότι ο κ. Στρατάκος επανήλθε ως Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης προωθήθηκε στην θέση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης πράγμα που δεν φαίνεται να άρεσε στον Λευτέρη Αυγενάκη. Αυτό μως ήταν άνευ σημασίας καθώς ο κ. ο Στρατάκος έμεινε και μετά και τον τελευταίο ανασχηματισμό Γραμματέων. Ίσως για να βοηθήσει τον κ. Τσιάρα που δεν είναι γνώστης των θεμάτων με τυχόν … διορθωτικές ενέργειες που μπορεί να χρειαστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης