Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Χαστούκι» Νίγηρα σε Ουκρανία: Διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις - Καταπέλτης η Ρωσία: Ανοίξατε νέο Αφρικανικό Μέτωπο

«Χαστούκι» Νίγηρα σε Ουκρανία: Διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις - Καταπέλτης η Ρωσία: Ανοίξατε νέο Αφρικανικό Μέτωπο
Χαστούκι σε Ουκρανία από Νίγηρα
Σχετικά Άρθρα
Ο Νίγηρας διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία λόγω της επιθετικότητας του Κιέβου κατά του Μάλι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της μεταβατικής στρατιωτικής κυβέρνησης του Νίγηρα Amadou Abdramane.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο και οι χορηγοί του παρέχουν υποστήριξη σε "τρομοκρατικές οργανώσεις".
«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Νίγηρα, απόλυτα αλληλέγγυα με την κυβέρνηση και τον λαό του Μάλι, αποφάσισε με πλήρη εθνική πλειοψηφία (...) τη διακοπή με άμεση ισχύ των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Δημοκρατία του Νίγηρα και την Ουκρανία», τόνισε ο συνταγματάρχης.
Επιπλέον, απεύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να λάβει απόφαση σχετικά με την επιθετικότητα της Ουκρανίας και των χορηγών της
Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα «να αντισταθεί στην απόφαση της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την τρομοκρατία σε παγκόσμιο πλαίσιο».
Τη Δευτέρα, η προσωρινή κυβέρνηση του Μάλι δήλωσε ότι διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με το καθεστώς της Ουκρανίας, το οποίο έχει διεισδύσει σημαντικά από ναζιστικά και εξτρεμιστικά στοιχεία μετά το πραξικόπημα του Euromaidan το 2014.

Τη Δευτέρα 5/8, η οικονομική κοινότητα των κρατών της δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά), περιφερειακός οργανισμός από τον οποίο αποχώρησαν το Μάλι και ο Νίγηρας, μαζί με την Μπουρκίνα Φάσο, τον Ιανουάριο, εξέφρασε την "έντονη αποδοκιμασία" της και την "σθεναρή καταδίκη" της για κάθε "ξένη ανάμιξη" στις εσωτερικές υποθέσεις της περιοχής και καταδίκασε επίσης "κάθε προσπάθεια" να συρθεί η περιφέρεια "στις τρέχουσες γεωπολιτικές συγκρούσεις".
H νέα κυβέρνηση της Σενεγάλης ανακοίνωσε πως κάλεσε τον ουκρανό πρεσβευτή στο Ντακάρ για να του επιδοθεί διαμαρτυρία.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov από την πλευρά του επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Μόσχας στο Μπαμακό.
Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι άνοιξε ένα «δεύτερο μέτωπο» στον πόλεμο μεταξύ τους στην Αφρική, αφού το Μάλι και ο Νίγηρας διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κίεβο, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές ομάδες».
Doc-P-788561-638586014881373614.jpg
Προβοκάτσια Andriy Yusov

Νωρίτερα, αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Andriy Yusov, υπονόησε ότι το Κίεβο έδωσε πληροφορίες στους αντάρτες για να επιτεθούν κατά ΕΔΜα και Wagner.
Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Νίγηρα πληροφορήθηκε προς μεγάλη της κατάπληξη και βαθιά αγανάκτηση τις (...) απαράδεκτες δηλώσεις" του κ. Yusov, εκπροσώπου της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών", ανέφερε ο συνταγματάρχης.
Και "αυτές, ακόμη χυδαιότερες, του ουκρανού πρεσβευτή στη Σενεγάλη Γιούρι Πιβοβάροφ, που προσέφερε αδιαμφισβήτητη υποστήριξη στη συμμαχία τρομοκρατικών οργανώσεων που διέπραξε την άνανδρη και βάρβαρη επίθεση στην Τενζαουατέν" εναντίον των ΕΔΜα, καταδικάζοντας τις ουκρανικές "επιθετικές" ενέργειες, "συνώνυμες της υποστήριξης στη διεθνή τρομοκρατία", κατ’ αυτόν.
"Το γεγονός ότι οι αντάρτες έλαβαν τις απαραίτητες πληροφορίες που τους επέτρεψαν να διεξαγάγουν επιτυχή επιχείρηση εναντίον των ρώσων εγκληματιών πολέμου παρατηρήθηκε ήδη από ολόκληρο τον κόσμο (...) Δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες. Αλλά θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες όταν έρθει η ώρα", δήλωνε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Yusov στην ουκρανική τηλεόραση.
Το βίντεο αναπαρήγαγε ο ουκρανός πρεσβευτής στη Σενεγάλη.

AIT-IMAGES-19.jpg

Το Μπαμακό μετά τις δηλώσεις αυτές ανακοίνωσε την Κυριακή τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κίεβο "με άμεση ισχύ", απόφαση που χαρακτήρισε "βεβιασμένη" και μυωπική η ουκρανική κυβέρνηση
Η διαμάχη έρχεται καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να κερδίσει την παγκόσμια υποστήριξη και ειδικότερα να διευρύνει την απήχησή της στον Παγκόσμιο Νότο.
00551038_ce099b273b99b7fc9f325a9823ae1acf_arc614x376_w1200.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης