Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Putin για Μέση Ανατολή - Ζητά από το Ιράν να αναβάλει τα αντίποινα στο Ισραήλ, η Ρωσία σε ρόλο ειρηνοποιού

Παρέμβαση Putin για Μέση Ανατολή - Ζητά από το Ιράν να αναβάλει τα αντίποινα στο Ισραήλ, η Ρωσία σε ρόλο ειρηνοποιού
Το Ιράν εξέτασε την πρόταση του κ. Putin αλλά ζήτησε ρωσικά όπλα υψηλής τεχνολογίας ως μέρος της συμφωνίας
Σε μία βαρυσήμαντη παρέμβαση για το μέλλον της Μέσης Ανατολής αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων στον πλανήτη, προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ζητώντας ευθέως από την ηγεσία του Ιράν να αναβέλει την επίθεση αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία του Ismail Haniyeh -στις 31/7.
Συγκεκριμένα, ο Vladimir Putin έστειλε επιστολή στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei, η οποία παραδόθηκε από τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Sergei Shoigu, που επισκέφτηκε την Τεχεράνη τη Δευτέρα 5/8.
Επιπλέον, η πρόταση του Ρώσου προέδρου Putin είναι η Μόσχα να αναλάβει ρόλο ειρηνοποιού ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Όπως αποκαλύπτουν οι Asian Times επικαλούμενοι πηγές, o Sergei Shoigu πρόκειται να συναντηθεί με τον Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Ali Akbar Ahmadian και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, Mohammad Bagheri. Θα συναντηθεί επίσης με τον νέο Ιρανό Πρόεδρο Masoud Pezeshkian.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις, το Ιράν εξέτασε την πρόταση του κ. Putin αλλά ζήτησε ρωσικά όπλα υψηλής τεχνολογίας ως μέρος της συμφωνίας: συγκεκριμένα, το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, το οποίο έχει βεληνεκές έως και 400 χιλιόμετρα και ικανότητα παρακολούθησης πολλαπλών στόχων. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το S-400 μπορεί να παρακολουθεί αμερικανικά αεροσκάφη stealth όπως τα F-22 και F-35. 
Λίγες ώρες νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε πως ο Vladimir Putin συμβούλεψε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν να δώσει μια «συγκρατημένη απάντηση» στο Ισραήλ και να αποφύγει να βλάψει αμάχους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το Ιράν ζήτησε από τη Μόσχα να επιταχύνει τις παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35, ενώ πρόσθεσαν ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου και αυτοί που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Ismail Haniyeh «είναι σαφές ότι προσπαθούν να πυροδοτήσουν έναν τέτοιο πόλεμο».

Ο ανώτατος ηγέτης Ayatollah Ali Khamenei έχει δώσει εντολή στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν να επιτεθούν στο Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του επικεφαλής της Hamas, Haniyeh. Υπάρχουν διάφορες εικασίες για πιθανές ενέργειες του Ιράν καθώς και για την πιθανή απάντηση του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται πως στις 13 Απριλίου, το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 βλήματα στο Ισραήλ. Σχεδόν όλα καταρρίφθηκαν από έναν συνδυασμό ισραηλινών και αμερικανικών αεράμυνας.
Ο πιθανός ρόλος της Ρωσίας σε μια σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν παραμένει ένα ερώτημα. 

Οι Asian Times σχολιάζουν πως το Ισραήλ διατηρεί στενή επικοινωνία με τη Ρωσία, συμβουλεύοντας τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία για χιλιάδες πλήγματα εναντίον πολιτοφυλακών που συμμαχούν με το Ιράν. Η Ρωσία εγκατέλειψε την αεράμυνα της και επέτρεψε στο Ισραήλ να επιχειρεί ανεμπόδιστα.
Εάν ο Vladimir Putin βοηθήσει το Ισραήλ εκτονώνοντας μια πιθανή ανταλλαγή πυρών με το Ιράν, θα θέλει σε αντάλλαγμα κάποιες χάρες, καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης