Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Η εξαγορά των δανείων Κυπριώτη από τη HIG, το κοινοπρακτικό από Optima - Παγκρήτια και το … συνδεδεμένο δάνειο

Αποκάλυψη: Η εξαγορά των δανείων Κυπριώτη από τη HIG, το κοινοπρακτικό από Optima - Παγκρήτια και το … συνδεδεμένο δάνειο
Ερωτηματικά προκαλεί κίνηση που γίνεται στο μέτωπο των δανείων
Μια τουλάχιστον ενδιαφέρουσα κίνηση στο μέτωπο των δανείων που εγείρει ερωτηματικά για τα ποσά που τελικά επενδύει η περίφημη HIG στην Ελλάδα παρατηρείται κατά την περίοδο όπου αποκτά τον έλεγχο των δανείων του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη με τον οποίο βρίσκεται σε πλέον μακροχρόνια δικαστική αντιπαράθεση.
Ειδικότερα σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022 της Tempus Holdings 97 SARL η εταιρία αποκτά δάνεια του ομίλου Κυπριώτη έναντι του ποσού των 73,955 εκ ευρώ στις 6 Αυγούστου 2021 και στις 29 Νοεμβρίου 2021.
Συγκεκριμένα στις 6 Αυγούστου αποκτώνται δάνεια 36,5 εκ ευρώ από την Eurobank ενώ στις 29 Νοεμβρίου αποκτώνται δάνεια 36 εκ ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και 1,455 εκ ευρώ από την Artemis Securitization.
Την ίδια περίοδο η Tempus Holdings Sarl και συγκεκριμένα λίγες ημέρες μετά από την τελευταία συναλλαγή (Δεκέμβριος 2021) προχωρά στη σύναψη Κοινοπρακτικού Δανείου 40 εκ ευρώ με τις τράπεζες Optima και Παγκρήτια οι σκοποί του οποίου αλλά και οι τυχόν εγγυήσεις δεν αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις. Αναφέρεται ωστόσο ότι το επιτόκιο του δανείου είναι Euribor 3m συν 3,5% και ότι η λήξη του δανείου έχει καθοριστεί στις 27/08/2023. Η ημερομηνία έχει παρέλθει και δεν είναι γνωστό αν το δάνειο αποπληρώθηκε ή ανανεώθηκε.
Πέραν αυτού η Tempus έχει συνάψει δάνειο 27,375 εκ ευρώ από τη Tempus Europe Fund III το οποίο περιέχει τον ενδιαφέροντα όρο ότι οι τόκοι του θα προκύπτουν με το επιτόκιο πλέον κάθε άλλο εισόδημα που προέρχεται από τα υποκείμενα ομόλογα μείον τις δαπάνες και τα έξοδα τόκων για δάνειο τρίτων που έχει συναφθεί με τις τράπεζες Παγκρήτια και Optima!!!
Το δάνειο αυτό λήγει το Νοέμβριο του 2029.
Επίσης δάνειο 9,125 εκ ευρώ με τους ίδιους παραπάνω όρους έχει συναφθεί με την Tempus Europe Investment Fund Sarl.
Δηλαδή έχουμε σύνολο δανείων που συνδέονται με το Κοινοπρακτικό Παγκρήτια και Optima ύψους 36,5 εκ ευρώ ποσό το οποίο συμπίπτει με το ποσό που καταβλήθηκε για την εξαγορά των δανείων Κυπριώτη από την Eurobank.
Υπό αυτά τα δεδομένα θα είχε ενδιαφέρον να γίνει σαφές πόσα ίδια κεφάλαια τοποθέτησε η Tempus για την εξαγορά των δανείων της Κυπριώτης από τις τράπεζες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης