Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα παράδοξα χρυσά μετάλλια της Eνέργειας - Η κυβέρνηση απέτυχε στην κρίση ενέργειας και οι καταναλωτές επιδοτούν το χάος

Τα παράδοξα χρυσά μετάλλια της Eνέργειας - Η κυβέρνηση απέτυχε στην κρίση ενέργειας και οι καταναλωτές επιδοτούν το χάος
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης φοβίζουν παραγωγούς και προμηθευτές
«Χρυσό μετάλλιο» με βάση τις υψηλές τιμές της MWh σχεδόν κάθε μέρα κερδίζει η εγχώρια ηλεκτρική αγορά ενέργειας είτε έχει ηλιοφάνεια, δυνατούς βοριάδες ενώ όταν πέσει συννεφιά μπορεί να πάρει και τα υπόλοιπα μετάλλια διότι θα ζητηθεί η συνδρομή των θερμικών μονάδων φυσικού αερίου που κοστίζουν παραπάνω.
Όμως οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την προστασία των νοικοκυριών από την άνοδο των τιμών της ενέργειας …φοβίζουν ακόμη και τους παραγωγούς ενέργειας όπως συνέβη με την επιβολή του φόρου των 10 ευρώ ανά MWh αφού στην πράξη τους χαλάει την …τάξη
Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε κάποια επίσημη διαμαρτυρία για την επιβολή του φόρου από τους παραγωγούς αφού ο λογαριασμός θα πληρωθεί από τα νοικοκυριά.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την παρέμβαση της με σκοπό την προστασία των νοικοκυριών.
Πρόκειται για ένα ακόμη ένα μετάλλιο εκτός συναγωνισμού αφού επιδοτεί τα νοικοκυριά από τη δική τους τσέπη.

Τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ είναι σαν το … ψωμί της μιας ημέρας

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων αναρτά στην ιστοσελίδα της τις τιμές ανά MWh της προηγούμενης ημέρας των χωρών της Ευρώπης.
Για την Τετάρτη 7 Αυγούστου η τιμή της MWh στην εγχώρια αγορά διαμορφώθηκε στα 127,53 ευρώ.
Οι γειτονικές χώρες που είναι διασυνδεμένες είχαν χαμηλότερες τιμές οι οποίες δεν επηρεάζουν την ελληνική αγορά εκτός και αν έχουν σημαντικό άνοδο.
Όταν είναι χαμηλότερες δεν φθάνουν στην εγχώρια αγορά.
Στις 7 /8 2024 στη Βουλγαρία η τιμή της MWh ήταν στα 118,45 ευρώ, στη Ρουμανία στα 118,45 ευρώ, στην Πολωνία στα 104,92 ευρώ , στην Αλβανία τα 124,33 ευρώ ενώ η Ιταλία μας πέρασε για μερικά λεπτά του ευρώ κλείνοντας στα 128 ευρώ ανά MWh.
Πάντως η Ουκρανία που είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία η τιμή της MWh ήταν στα 112,16 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΡΑΑΕΥ αναρτά τις ημερήσιες τιμές με καθυστέρηση 24 ωρών αλλά δεν διαθέτει αρχείο τιμών πιθανότητα θα διαθέτει «μικρό» server και απουσιάζουν τα διαχρονικά «χρυσά μετάλλια» της χώρας μας στον τομέα της ενέργειας.

Στα 133 ευρώ η τιμή της MWh για την Πέμπτη 8 Αυγούστου

Στην ελληνική αγορά ανήλθε στα 133,22 ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 4,47% Η χαμηλότερη τιμή ημέρας ήταν τα 56,97 ευρώ χάρη στα Φ/Β και η μεγαλύτερη στα 338,47 ευρώ εξαιτίας των μονάδων φυσικού αερίου και των αιολικών.
Στέλεχος της αγοράς υποστηρίζει ότι η άνοδος της τιμής της MWh είναι «πειθαρχημένη» διότι η αγορά δεν επιθυμεί το καθεστώς της φορολόγησης όπως και της επιδότησης, σημειώνοντας ότι η αγορά είναι σε θέση να δώσει προσιτές τιμές λιανικής με βάση το κόστος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι με την επιβολή του φόρου από τις αρχές Αυγούστου δεν σημειώνονται βίαιες ανοδικές τιμές.
Η μέση τιμή των πρώτων οκτώ ημερών του μήνα διαμορφώνεται στα 127,05 ευρώ ανά MW από 135 ευρώ του Ιουλίου.

Παραγωγοί και προμηθευτές ανησυχούν από τις κρατικές παρεμβάσεις

Το επόμενο που ανησυχεί τους συντελεστές της αγοράς είναι να μεταφερθεί η υπηρεσία του νυχτερινού ρεύματος το μεσημέρι που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αλλά αποφασίζει χωρίς να έχει επιστημονικά δεδομένα. Η μεταφορά του νυχτερινού το μεσημέρι σύμφωνα με έρευνα του κ Ζαχαρόπουλου που έχει παρουσιαστεί σε συνέδριο θα φέρει επιπλέον αύξηση της ζήτησης από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι η οποία θα συμβάλλει στην άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής της ενέργειας ενώ η προσφορά της ενέργειας τις νυχτερινές ώρες θα αυξήσει τις πιθανότητες ενίσχυσης της τάσης. Το ΥΠΕΝ αντί να σχεδιάζει την κατανομή της ζήτησης ισορροπημένα μεσα στο 24ώρο τη προσδιορίζει σε συγκεκριμένες ώρες που θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα για τα νοικοκυριά.

Μελέτη του Φώτη Ζαχαρόπουλου για τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Όταν 400.000 οικιακοί καταναλωτές απομακρύνουν το 5% της κατανάλωσής τους από τη ζώνη αιχμής, τότε η αγορά ενέργειας θα εφοδιαστεί με τα παρακάτω ανεκτίμητα «δώρα»:

1. Απελευθερώνεται ενεργειακός χώρος 550MWh αποτρέποντας τις περικοπές των μονάδων ΑΠΕ.
2. Ικανοποιείται το 1/3 των αναγκών σε αποθήκευση ενέργειας για δύο ώρες, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος. Δεδομένου ότι προβλέπεται η τοποθέτηση 1000MW/2-3h μπαταριών πίσω από τον μετρητή.
3. Εξασφαλίζεται ελάχιστο οικονομικό όφελος 200 εκατ. ευρώ καθώς η μεταφορά ενέργειας σε χρόνους χαμηλότερης ενεργειακής ζήτησης πραγματοποιείται χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.
4. Μειώνεται αισθητά το ποσοστό συμμετοχής της κρατικής ενίσχυσης, η οποία σήμερα υπολογίζεται στο 50% του κόστους επένδυσης για 1000MWh/2-3h μπαταριών, δημιουργώντας ένα βιώσιμο περιβάλλον για την αποθήκευση ενέργειας.
5. Μειώνονται τα λειτουργικά έξοδα δικτύου στις αιχμές φορτίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης