Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνέχεια του χάους στο Μπανγκλαντές - Πογκρόμ από μουσουλμάνους εναντίον ινδουιστών

Συνέχεια του χάους στο Μπανγκλαντές - Πογκρόμ από μουσουλμάνους εναντίον ινδουιστών
Σοκαριστικές μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σχετικά Άρθρα
Ο διωγμός της πρωθυπουργού Sheikh Hasina από την εξουσία όχι μόνο δεν οδήγησε σε εκτόνωση των αναταραχών στο Μπανγκλαντές, αλλά έκανε την κατάσταση ακόμη χειρότερη, με μαρτυρίες - σοκ για πογκρόμ από μουσουλμάνους εναντίον ινδουιστών στη χώρα.
Εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις και ναοί ινδουιστών βανδαλίστηκαν μετά τη φυγή της πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με ένωση της μειονότητας, ενώ η Ινδία εκφράζει έντονες ανησυχίες. Η Ινδία, όπου φιλοξενείται πλέον η Sheikh Hasina, δήλωσε την Τρίτη 6/8 «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι μειονότητες, οι επιχειρήσεις τους και οι ναοί τους δέχτηκαν επιθέσεις σε πολλές τοποθεσίες.
Οι ινδουιστές αποτελούν το 8% του πληθυσμού του Μπανγκλαντές και κατά παράδοση στήριζαν το κόμμα της Sheikh Hasina, το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται λαϊκό, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που περιλαμβάνει ένα σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό κόμμα.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ενότητας Ινδουιστών-Βουδιστών-Χριστιανών (BHBCUC), 200 με 300 σπίτια και επιχειρήσεις, κυρίως ινδουιστών, βανδαλίστηκαν από τη Δευτέρα 5/8 και 15-20 ινδουιστικοί ναοί υπέστησαν ζημιές. Έως και 40 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, αλλά όχι σοβαρά, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Μάλιστα, οι επιθέσεις ξεκίνησαν «ώρες» πριν από την παραίτηση της πρωθυπουργού.
«Οι κοινοτικές θηριωδίες ξέσπασαν λίγες ώρες πριν παραιτηθεί. Αν και δεν υπάρχουν δολοφονίες, υπάρχουν τραυματισμοί. Τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των μειονοτήτων, ιδίως των ινδουιστών, καθώς και οι ναοί, έχουν στοχοποιηθεί, λεηλατηθεί, καταστραφεί», είπε o γ.γ. της BHBCUC, Rana Dasgupta.
«Η κατάσταση είναι φρικτή», είπε ένα ηγετικό στέλεχος της κοινότητας των ινδουιστών, ο Manindra Kumar Nath. «Ακόμη και σήμερα, μας τηλεφωνούν άνθρωποι ζητώντας να τους σώσουμε τη ζωή αλλά δεν λαμβάνουμε στήριξη από πουθενά», πρόσθεσε.


Οι ΗΠΑ έχουν βάλει το χέρι τους (και) στο Μπανγκλαντές – Οι κατηγορίες της πρώην πρωθυπουργού Hasina

Η μέχρι πρότινος πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές που έφυγε κακήν κακώς από τη χώρα εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων, είχε κατηγορήσει μήνες πριν τις Ηνωμένες Πολιτείες για βρώμικο πόλεμο εναντίον της, προκειμένου να αλλάξει η ηγεσία στη Ντάκα.
Υπηρετώντας ως πρωθυπουργός από το 1996-2001 και στη συνέχεια από το 2009 μέχρι πριν λίγες ημέρες, η Sheikh Hasina είχε μία μακρά ιστορία τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Τον Απρίλιο του 2024, επέκρινε την εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον υπό το πρόσχημα του «εκδημοκρατισμού» σε χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία.
Τον Μάιο, κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα «χριστιανικό κράτος» χωρίζοντας κομμάτια του Μπαγκλαντές και της Μιανμάρ.
Μάλιστα, τον ίδιο μήνα, αποκάλυψε -σύμφωνα με το Sputnik- ότι της είχε προσφερθεί μια εύκολη νίκη στις εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Ιανουάριο με αντάλλαγμα την άδεια σε μια δυτική δύναμη -δεν την κατονόμασε- να δημιουργήσει μια αεροπορική βάση στο νησί St. Martin του Μπαγκλαντές, στον Κόλπο της Βεγγάλης. Η κυβέρνησή του Μπανγκλαντές, απέρριψε την πρόταση, επιμένοντας στη μακροχρόνια εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της «κακίας προς κανέναν», η οποία αποκλείει την ένταξη σε οποιοδήποτε στρατιωτικό μπλοκ.
Δυτικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του βραχίονα μέσων ενημέρωσης του State Department, «Voice of America», έπαιξαν ενεργά την κίνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης του Μπαγκλαντές να μποϊκοτάρουν τις εκλογές του Ιανουαρίου, τις οποίες στη συνέχεια σάρωσε το Κόμμα Μεγάλης Συμμαχίας της Sheikh Hasina.
Ο εκπρόσωπος του State Department, κατά συνέπεια, ισχυρίστηκε ότι οι εκλογές δεν ήταν «ελεύθερες ή δίκαιες».
Ενόψει των εκλογών, η Ρωσία κατηγόρησε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Μπαγκλαντές, καθώς βοήθησε τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις ενώ συναντήθηκε με ηγέτες της αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης