Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: 19χρονος Σκοπιανός τζιχαντιστής του ISIS, σχεδίαζε να ανατινάξει στάδιο σε συναυλία της Taylor Swift

Αυστρία: 19χρονος Σκοπιανός τζιχαντιστής του ISIS, σχεδίαζε να ανατινάξει στάδιο σε συναυλία της Taylor Swift
Ο καγκελάριος Karl Nehamer (ÖVP) σχολίασε μέσω Χ ότι «η κατάσταση σχετικώς με την όπως φαίνεται σχεδιασθείσα τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη ήταν πολύ σοβαρή και χάρη στην εντατική συνεργασία της αστυνομίας μας και της νεοσύστατης DSN (υπηρεσία για την προστασία της Συντάγματος) με ξένες υπηρεσίες, η απειλή εντοπίστηκε έγκαιρα, αντιμετωπίστηκε και αποφεύχθηκε τραγωδία».
Τη ματαίωση των τριών συναυλιών που θα έδινε τις επόμενες ημέρες στη Βιέννη η αμερικανίδα τραγουδίστρια Taylor Swift, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.
Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό από την αυστριακή αστυνομία πως συνελήφθησαν δύο άνδρες, εκ των οποίων ο ένας μόλις 19 ετών, που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία της Taylor Swift στη Βιέννη.
Ένας Αυστριακός, ο οποίος «είχε ορκιστεί πίστη» στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος συνελήφθη το πρωί στην πόλη Τέρνιτς, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της Αστυνομίας Franz Rouf.
«Ανακαλύψαμε προπαρασκευαστικές ενέργειες που εστίαζαν στις συναυλίες της Taylor Swift στη Βιέννη», διευκρίνισε, συμπληρώνοντας πως στο σπίτι του 19χρονου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν «χημικές ουσίες».
Ο νεαρός βρισκόταν σε επικοινωνία με άλλον ύποπτο, ο οποίος συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα στη Βιέννη.
Οι αυστριακές αρχές έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε τζιχαντιστής στις 2 Νοεμβρίου 2020 στη Βιέννη, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς και 23 τραυματίες.
Ήταν η πρώτη τρομοκρατική επίθεση με ισλαμιστικό υπόβαθρο σε αυτήν τη χώρα των 9,1 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ριζοσπαστικοποιημένος 19χρονος με καταγωγή από την Βόρεια Μακεδονία συνελήφθη, φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατική ενέργεια σε συναυλία της Taylor Swift

Δεκαεννιάχρονος με αυστριακή υπηκοότητα και καταγωγή από την Βόρεια Μακεδονία και δύο 17χρονοι συνελήφθησαν χθες Τετάρτη στο Τέρνιτς του Νοϊκίρχεν και στην Βιέννη, ενώ αναζητούνται ακόμη τρεις ύποπτοι σε σχέση με τον σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών σε «μεγάλες διοργανώσεις» στην περιοχή της αυστριακής πρωτεύουσας.
Η αποκάλυψη οδήγησε στην ακύρωση τριών συναυλιών της αμερικανίδας ποπ-σταρ Taylor Swift, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν απόψε, αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στο στάδιο Ernst Happel.
Η διοργανώτρια εταιρία Barracuda Music ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ μέσω Instagram και Facebook ότι οι συναυλίες ακυρώνονται «λόγω επιβεβαίωσης από κυβερνητικούς αξιωματούχους σχεδίου τρομοκρατικής επίθεσης» και εξήγησε ότι εντός των επόμενων δέκα ημερών θα επιστραφούν τα χρήματα στους κατόχους εισιτηρίων.
Κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου χθες, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 19χρονος, ο οποίος κατάγεται από τη Βόρεια Μακεδονία και είναι κάτοχος αυστριακού διαβατηρίου, είχε συλληφθεί νωρίτερα στην πόλη Τέρνιτς της Κάτω Αυστρίας, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βιέννης.

Η ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα Cobra εισέβαλε στο διαμέρισμα του υπόπτου στο κέντρο της πόλης 15.000 κατοίκων, αφού προηγουμένως τεχνικοί είχαν διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, αποκλείστηκε η περιοχή γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο, ενώ απομακρύνθηκαν εσπευσμένα περίοικοι, μεταξύ των οποίων όσοι βρίσκονταν σε οίκο ευγηρίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, έφθασαν πληροφορίες στο γραφείο πληροφοριών του στρατού από υπηρεσία πληροφοριών ξένου κράτους, η οποία εντόπισε βίντεο με τον 19χρονο να ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Ο συλληφθείς φέρεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε πρόσφατα μέσω διαδικτύου και, όπως μετέδωσε ο αυστριακός ιστότοπος Puls 24, οι γείτονές του παρατήρησαν ξαφνικά αλλαγή στην εμφάνισή του —έφερε πλέον γενειάδα— και την παρουσία γυναίκας με μπούρκα.
Ο νεαρός εργαζόταν σε εργαστήριο με χημικά, από όπου, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, έκλεβε υλικά κατάλληλα για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.
Κάποιες από τις χημικές ουσίες εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας της αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα του 19χρονου.

Κατά τη γερμανική εφημερίδα, αναζητούνται επιπλέον τρεις ύποπτοι, εντός κι εκτός Αυστρίας.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Βιέννης Gerhard Purstl δήλωσε ότι μετά την σύλληψη των τριών υπόπτων «τα σχέδια επίθεσης ματαιώθηκαν, αλλά εξακολουθούσε να υπάρχει αόριστη απειλή» για τις τρεις συναυλίες της Taylor Swift, στις οποίες αναμένονταν συνολικά 190.000 θεατές στο στάδιο και 60.000 θαυμαστές της χωρίς εισιτήριο γύρω από τον χώρο της συναυλίας. Ο κ. Purstl διευκρίνισε επίσης ότι «ως αρχή ασφαλείας, δεν μπορούμε έτσι απλά να ακυρώσουμε μια εκδήλωση».
Η αστυνομία εγγυάται στην ασφάλεια «και ενημερώνει τον διοργανωτή», ο οποίος τελικά αποφάσισε την οριστική ακύρωση των τριών συναυλιών στην Βιέννη.
Για την περιφρούρηση των συναυλιών, οι αυστριακές αρχές είχαν ήδη κινητοποιήσει ειδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών με πολιτικά και με ειδική εκπαίδευση, καθώς και εκπαιδευμένων σκύλων.
Σχεδίαζαν επίσης την επιτήρηση του εναέριου χώρου με κινητά και σταθερά μέσα, ανέφερε ο κ. Prustl.

Ο καγκελάριος Karl Nehamer (ÖVP) σχολίασε μέσω Χ ότι «η κατάσταση σχετικώς με την όπως φαίνεται σχεδιασθείσα τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη ήταν πολύ σοβαρή και χάρη στην εντατική συνεργασία της αστυνομίας μας και της νεοσύστατης DSN (υπηρεσία για την προστασία της Συντάγματος) με ξένες υπηρεσίες, η απειλή εντοπίστηκε έγκαιρα, αντιμετωπίστηκε και αποφεύχθηκε τραγωδία».
Ο κ. Nehamer υπογράμμισε ότι «η ισλαμιστική τρομοκρατία απειλεί την ασφάλεια και την ελευθερία σε πολλές δυτικές χώρες» και τόνισε ότι «ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που δεν θα εγκαταλείψουμε τις αξίες μας, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία, αλλά θα τις υπερασπιστούμε ακόμη πιο σθεναρά».
Ο αντικαγκελάριος Werner Kogler (Πράσινοι) ευχαρίστησε τις υπηρεσίες που συμμετέχουν στις έρευνες.
«Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν και να μας διχάσουν.
Δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί ο τρόπος ζωής μας», ανέφερε μέσω Χ.

«Θλιβερή και πικρή» χαρακτήρισε την ακύρωση των συναυλιών ο αντιδήμαρχος Βιέννης Cristoff Winterker (Neos).

Η Johanna Mickle - Leiter (ÖVP), κυβερνήτρια της Κάτω Αυστρίας, όπου συνελήφθη ο ένας από τους υπόπτους, τόνισε: «Η Taylor Swift δεν είναι απλώς μέγα ποπ σταρ, είναι πρότυπο για νέες γυναίκες με αυτοπεποίθηση, όπως κανένας άλλος καλλιτέχνης στον κόσμο.
Είναι σύμβολο των δυτικών αξιών μας οι οποίες σήμερα δέχθηκαν επίθεση.
Από την πλευρά του διοργανωτή, η ακύρωση των συναυλιών είναι κατανοητή, αλλά δυστυχώς συνιστά και επιτυχία για τους ριζοσπάστες ισλαμιστές, γιατί αυτό ακριβώς θέλουν οι τρομοκράτες: να καταστρέψουν τον τρόπο που ζούμε μαζί και γιορτάζουμε μαζί — δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.
Οποιαδήποτε επιτυχία για αυτούς τους απάνθρωπους τρομοκράτες είναι ένα βήμα προς τα πίσω για τον πολιτισμένο κόσμο μας — και αυτό είναι απαράδεκτο.
Ούτε ένα χιλιοστό στους ισλαμιστές εξτρεμιστές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης