Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Για κάθε 10% sell off στη Wall Street, το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώνεται κατά 45 μονάδες βάσης - Η Fed θα πρέπει να ανησυχεί

Goldman Sachs: Για κάθε 10% sell off στη Wall Street, το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώνεται κατά 45 μονάδες βάσης - Η Fed θα πρέπει να ανησυχεί
Η Fed πρέπει να ανησυχεί για την επίδραση της Wall στην οικονομία... Κι αυτός είναι ο λόγος
Σχετικά Άρθρα
«Το χρηματιστήριο δεν είναι η οικονομία» είναι μια συνηθισμένη φράση στη Wall Street.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί, στην πραγματικότητα, να έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και η Fed θα πρέπει να την προσέχει πολύ.
«Μετά τα στοιχεία για την απασχόληση του Ιουλίου την περασμένη Παρασκευή, το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει περίπου 5% και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί κατά 21 μονάδες βάσης. Το μοντέλο ώθησης ανάπτυξης του δείκτη χρηματοοικονομικών συνθηκών (FCI) υποδηλώνει ότι οι αλλαγές σε αυτές και άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα μειώσουν την αύξηση του ΑΕΠ το επόμενο έτος κατά περίπου 12 μονάδες βάσης καθαρά» επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, σε ενημερωτικό τους σημείωμα.
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ενώ ο κίνδυνος από την πρόσφατη πτώση του χρηματιστηρίου «μέχρι στιγμής φαίνεται περιορισμένος» για την ευρύτερη οικονομία, μια παρατεταμένη πτώση των τιμών των μετοχών θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και να επηρεάσει τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.

Η επίπτωση του sell off στην αμερικανική οικονομία

Η Goldman Sachs εκτίμησε ότι για κάθε επιπλέον 10% sell off στο χρηματιστήριο, η ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 45 μονάδες βάσης το επόμενο έτος.
«Αν συμπεριλάβουμε τις κινήσεις σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που συνήθως συνοδεύουν το sell off της αγοράς μετοχών όταν εμφανίζονται φόβοι για την ανάπτυξη, το συνολικό πλήγμα είναι περίπου 85 μονάδες βάσης» προειδοποιεί η Goldman Sachs. Σύμφωνα με τους αναλυτές, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ να βρίσκεται πάνω από το 2%, θα χρειαζόταν ένα περαιτέρω sell off άνω του 20%, ώστε η Wall Street από μόνη της να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση. Ο λόγος για τον οποίο μια απότομη πτώση του χρηματιστηρίου μπορεί να έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία οφείλεται κυρίως στο φαινόμενο του πλούτου, το οποίο υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές θα περιορίσουν τις δαπάνες τους όταν δουν την αξία των επενδυτικών τους λογαριασμών να μειώνεται απότομα, και το αντίστροφο όταν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια αυξάνονται σημαντικά σε αξία.
Σύμφωνα με την τράπεζα, το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης της χρηματιστηριακής αγοράς θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη νομισματική πολιτική της Fed. «Υποψιαζόμαστε ότι ο πήχης για να ωθήσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια πιο γρήγορα θα είναι πολύ χαμηλότερος, τόσο επειδή οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιθανό να σφάλουν στην πλευρά της προσοχής, ειδικά ξεκινώντας από ένα σημείο όπου το επιτόκιο κεφαλαίων είναι αχρείαστα υψηλό, όσο και επειδή το τρέχον επίπεδο των χρηματοπιστωτικών συνθηκών υποθέτει ήδη ότι η FOMC θα χαλαρώσει την πολιτική κατά περισσότερο από ό,τι είχε προεξοφληθεί πριν από λίγες ημέρες» επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Το σενάριο της έκτακτης μείωσης επιτοκίων

Μετά την έξαρση της μεταβλητότητας των χρηματιστηρίων τη Δευτέρα, σχολιαστές της αγοράς, όπως ο καθηγητής του Wharton, Jeremy Siegel, δήλωσαν ότι η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε μια έκτακτη μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ακολουθούμενη από άλλη μια μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. Μια τέτοια απότομη μείωση των επιτοκίων θα βοηθούσε τους καταναλωτές με χαμηλότερο κόστος χρέους και θα μπορούσε να ξεπαγώσει την αγορά ακινήτων.
Όμως, με τον S&P 500 να έχει υποχωρήσει μόνο 7% από το υψηλό του ρεκόρ, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι αυτή η πτώση δεν είναι αρκετά μεγάλη για να παρέμβει η Fed.
«Ενώ η πίεση στην αγορά είναι αισθητά υψηλότερη από ό,τι πριν από μία εβδομάδα, ο FSI μας υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές διαταραχές στην αγορά μέχρι σήμερα που θα ανάγκαζαν τους φορείς χάραξης πολιτικής να παρέμβουν», αναφέρει η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης