Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στο πόδι» η Βρετανία: Ολονύχτιες μαζικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις κατά ακροδεξιών - Συνελήφθη άνδρας με... αλυσοπρίονο

«Στο πόδι» η Βρετανία: Ολονύχτιες μαζικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις κατά ακροδεξιών - Συνελήφθη άνδρας με... αλυσοπρίονο
6.000 αστυνομικοί στους δρόμους - Στο Birmigham συγκεντρώθηκαν περίπου 200 αντιδιαδηλωτές, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα κατά της ακροδεξιάς, χαρακτήριζοντάς τους «αποβράσματα».
Την νύχτα μέρα έκαναν στην Βρετανία οι μαζικές αντιδιαδηλώσεις που ξεκίνησαν από το απόγευμα της Τετάρτης και συνεχίστηκαν ως αργά την νύχτα σε πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης στο Σάουθπορτ προ ημερών.με την αστυνομία να προχωρά σε δεκάδες συλλήψεις,
Στο Λονδίνο, οι αρχές συνέλαβαν 15 άτομα την Τετάρτη (7/8) κατά την διάρκεια των αντιδιαδηλώσεων, σύμφωνα με τον Guardian.
Αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στο Walthamstow και στο Finchley χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια.
Μια μικρή ομάδα στο Κρόιντον που δεν είχαν σχέση με τις διαμαρτυρίες, επιχείρησε να προκαλέσει προβλήματα αλλά αντιμετωπίστηκε άμεσα.
Το απόγευμα της Τετάρτης, περισσότεροι από 1.000 αξιωματικοί αναπτύχθηκαν στο Λονδίνο έτοιμοι να ανταποκριθούν σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί σε όλη την πόλη.

Βίντεο «έδωσε τον κυνηγό» με το αλυσοπρίονο

Στο Manchester συνελήφθη ένας άνδρας περίπου 30 ετών ως ύποπτος για καβγά μετά την εμφάνιση βίντεο στα social media.
Το βίντεο ανάρτησε στο "X" μια μουσουλμανική ομάδα με το όνομα DOAM (Documenting Oppression Against Muslims).
Στο βίντεο διακρίνεται ένας άνδρας να κυνηγάει ένα όχημα με αλυσοπρίονο σε βενζινάδικο.
«Ενημερωθήκαμε για ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο δείχνει έναν άνδρα να πλησιάζει ένα όχημα που είχε στην κατοχή του ένα αλυσοπρίονο το βράδυ της Δευτέρας», δήλωσε η Αστυνομία του Manchester.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν άνδρα γύρω στα 30 ως ύποπτο για καβγά ο οποίος παραμένει υπό αστυνομική κράτηση για ανάκριση.
Ένας έφηφος ονόματι Cole Stewart από την Victoria Road στο Darlington, πέταξε αντικείμενα σε αστυνομικούς που είχαν αναπτυχθεί για να αποτρέψουν ταραχές στην πόλη το βράδυ της Δευτέρας.
Ο έφηβος συνελήφθη και ομολόγησε την ενοχή του για βίαιη αναταραχή και πρόκειται να δικαστεί την Παρασκευή.
01_58.JPG
«Στο πόδι» η αστυνομία

Τα σχέδια ακροδεξιών διαδηλωτών απέτρεψαν το βράδυ οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και χιλιάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο όπου αποφεύχθηκε μια ακόμη νύχτα ταραχών.
Οι βρετανικές Αρχές είχαν προετοιμαστεί για μια ακόμη βίαιη νύχτα ταραχών, μετά το μπαράζ επεισοδίων που προκλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες από παραπληροφόρηση, σχετικά με αιματηρή επίθεση με μαχαίρι ενός 17χρονου σε τρία κορίτσια κατά τη διάρκεια μαθήματος χορού στο Southport.
Ακροδεξιές ομάδες καλούσαν μέσω social media σε διαμαρτυρίες με στόχο τα κέντρα επεξεργασίας βίζας και τα γραφεία δικηγόρων μετανάστευσης σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες σε όλo το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όμως μέχρι και τα μεσάνυχτα (ώρα Αγγλίας, 02:00 ώρα Ελλάδας), χιλιάδες αντιδιαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις για να περιφρουρήσουν τα κέντρα μετανάστευσης φαίνεται πως απέτρεψαν νέο γύρο επεισοδίων.
«Είμαστε πολλοί, πολλοί περισσότεροι από εσάς», φώναζαν τα πλήθη σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

6.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Η βρετανική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο, αλλά όλα ήταν σχετικά ομαλά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στο Λονδίνο παρατάχτηκαν τη νύχτα περίπου 1.300 αστυνομικοί για το ενδεχόμενο επεισοδίων, έχοντας τη δυνατότητα χρησιμοποίησης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων για την ταυτοποίηση των δραστών ακόμη και αν φορούν μάσκες.
«Αστακός» ήταν και πόλεις της βόρειας Αγγλίας όπως το Liverpool και το Manchester.
Στο Liverpool εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη ασπίδα γύρω από μια εκκλησία που στοχοποιήθηκε για το κέντρο συμβουλών μετανάστευσης ενώ στο Bristol περίπου 1.500 άτομα φώναζαν συνθήματα όπως «ελπίδα όχι μίσος» και «οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι». Διαδηλώσεις έγιναν και σε συνοικίες του Λονδίνου στα ανατολικά, όπου χιλιάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας πως η ακροδεξιά EDL (English Defence League) είναι ανεπιθύμητη.
Στο σημείο βρέθηκαν και κάποιοι λίγοι ακροδεξιοί οι οποίοι δεν προκάλεσαν προβλήματα. Γιγαντιαία αντισυγκέντρωση σημειώθηκε στο Γουόλθαμστοου του ανατολικού Λονδίνου με περίπου 10.000 ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους, αποτρέποντας την εμφάνιση ακροδεξιών στοιχείων που είχαν δώσει «ραντεβού».Στο Χάκνεϊ του ανατολικού Λονδίνου περίπου 500 άνθρωποι διαδήλωσαν κατ΄λα της ακροδεξιάς. Οι αντιδιαδηλώσεις ήταν ειρηνικές και η αστυνομική παρουσία ήταν διακριτική.
02_46.JPG
Πολλά καταστήματα στο δυτικό Λονδίνο παρέμειναν κλειστά υπό τον φόβο ζημιών.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τρεις συλλήψεις ανάμεσα στους 150 αντιδιαδηλωτές στο Northumpton για διατάραξη της τάξης.
Άλλη μία σύλληψη έγινε στο Blackpool, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 100 ακροδεξιοί διαδηλωτές.
Διαδήλωση ακροδεξιών ομάδων και μια ακόμη μεγαλύτερη ομάδα αντιδιαδηλωτών έγινε στο Newcastle ενώ στο Brighton, διαδηλωτές κατά των μεταναστών συγκεντρώθηκαν έξω από δικηγορικό γραφείο.
Οι ακροδεξιοί όμως ήταν αριθμητικά κατά πολύ λιγότεροι από τους αντιδιαδηλωτές με αποτέλεσμα η αστυνομία να περικυκλώσει τους ακροδεξιούς για να τους προστατέψει.
Στο Birmigham συγκεντρώθηκαν περίπου 200 αντιδιαδηλωτές, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα κατά της ακροδεξιάς, χαρακτήριζοντάς τους «αποβράσματα».
Οι ακροδεξιοί όμως ήταν αριθμητικά κατά πολύ λιγότεροι από τους αντιδιαδηλωτές με αποτέλεσμα η αστυνομία να περικυκλώσει τους ακροδεξιούς για να τους προστατέψει.
03_24.JPG
Στο Birmigham συγκεντρώθηκαν περίπου 200 αντιδιαδηλωτές, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα κατά της ακροδεξιάς, χαρακτήριζοντάς τους «αποβράσματα».

Πολίτες κατέβηκαν χθες το βράδυ στους δρόμους σε διαμαρτυρία για τις διαδηλώσεις των ακροδεξιών ομάδων.
Αφορμή των κινητοποιήσεων είναι η δολοφονία τριών κοριτσιών την περασμένη εβδομάδα στο Southport.
Ακροδεξιές ομάδες πίστεψαν τα fake news για την ταυτότητα του δράστη και συντονίστηκαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, οργανώνοντας μαζικές συγκεντρώσεις και επεισόδια.
Πολλοί ταραχοποιοί συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο, με ορισμένους να έχουν ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση.
Τα μέτρα ασφαλείας έγιναν πιο αυστηρά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου αναπτύχθηκαν πάνω από 6.000 αστυνομικοί.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Keir Starmer έχει πει πως οι δίκες για τους συλληφθέντες θα προχωρήσουν σε γοργούς ρυθμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης