Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γύρος τραπεζικών deals στην Ιταλία - Οι αναλύσεις BofA, DBRS, Barclays με το βλέμμα σε UniCredit, Monte dei Paschi

Γύρος τραπεζικών deals στην Ιταλία - Οι αναλύσεις BofA, DBRS, Barclays με το βλέμμα σε UniCredit, Monte dei Paschi
Η Ιταλία έχει πρόσφορο έδαφος για τραπεζικές συγχωνεύσεις
Γύρος mega deals στις ιταλικές τράπεζες… ετοιμάζεται, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις αναλυτών της Bank of America, Morningstar DBRS και Barclays, που στρώνουν το έδαφος για ένα μεγάλο γύρο συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Χρόνια μετά την κρίση δημόσιου χρέους στην περιοχή και την κυβερνητική διάσωση της Banca Monte dei Paschi (BMPS) που την προστάτευσε από την κατάρρευση, πολλοί βλέπουν τον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας με νέα μάτια.
«Αν αξιολογήσετε μεμονωμένες τράπεζες στην Ιταλία, είναι δύσκολο να μην πιστέψετε ότι κάτι θα συμβεί, θα έλεγα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες περίπου», δήλωσε στο CNBC ο Antonio Reale από την Bank of America.
Ο Reale υπογράμμισε ότι η BMPS είχε αποκατασταθεί και χρειαζόταν εκ νέου ιδιωτικοποίηση. Ο ίδιος επεσήμανε, επίσης, ότι η UniCredit κάθεται τώρα σε μια «σχετικά μεγάλη στοίβα πλεονάζοντος κεφαλαίου» και γενικότερα ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει μια νέα βιομηχανική ατζέντα.
Η UniCredit, ειδικότερα, συνεχίζει να εκπλήσσει τις αγορές με μερικά αστρικά τριμηνιαία κέρδη. Κέρδισε 8,6 δισ. ευρώ πέρυσι (αύξηση 54% σε ετήσια βάση), ικανοποιώντας τους επενδυτές μέσω της επαναγοράς μετοχών και των μερισμάτων.
Εν τω μεταξύ, η BMPS, η οποία σώθηκε το 2017 για 4 δισεκατομμύρια ευρώ, πρέπει τελικά να επιστρέψει σε ιδιώτες, σύμφωνα με μια συμφωνία με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και την ιταλική κυβέρνηση. Μιλώντας τον Μάρτιο, ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Giancarlo Giorgetti, δήλωσε ότι «υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση» με την Κομισιόν σχετικά με την πώληση της κρατικής συμμετοχής στην BMPS.
«Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε χώρο για ενοποίηση σε αγορές όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία», δήλωσε στο CNBC ο Nicola De Caro από τη Morningstar, προσθέτοντας ότι «η εγχώρια ενοποίηση είναι πιο πιθανή από τις ευρωπαϊκές διασυνοριακές συγχωνεύσεις λόγω ορισμένων διαρθρωτικών εμποδίων». Ο ίδιος επεσήμανε ότι παρά την πρόσφατη ενοποίηση στον ιταλικό τραπεζικό τομέα, που αφορά τις Intesa-Ubi, BPER-Carige και Banco-Bpm, «εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός αριθμός τραπεζών και κατακερματισμός σε επίπεδο μεσαίου μεγέθους».
«Η UniCredit, η BMPS και ορισμένες μεσαίου μεγέθους τράπεζες είναι πιθανό να διαδραματίσουν ρόλο στην πιθανή μελλοντική ενοποίηση του τραπεζικού τομέα στην Ιταλία», πρόσθεσε ο De Caro.
Μιλώντας στο CNBC τον Ιούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Andrea Orcel ανέφερε ότι στις τρέχουσες τιμές, δεν βλέπει δυνατότητες για συμφωνίες στην Ιταλία, αλλά δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε αυτό το ενδεχόμενο εάν οι συνθήκες της αγοράς αλλάξουν.
«Παρά τις επιδόσεις μας, εξακολουθούμε να συναλλάσσονται με discount σε σχέση με τον κλάδο [...] οπότε αν έκανα αυτές τις εξαγορές, θα έπρεπε να πάω στους μετόχους μου και να τους πω ότι αυτό είναι στρατηγικό, αλλά στην πραγματικότητα θα αποδυναμώσω τις αποδόσεις σας και δεν πρόκειται να το κάνω αυτό», δήλωσε. «Αλλά αν αλλάξει, είμαστε εδώ», πρόσθεσε.

Το δίδυμο Monte dei Paschi και UniCredit

Η Paola Sabbione, από την Barclays, πιστεύει ότι θα υπάρχει υψηλός πήχης για τις ιταλικές τραπεζικές συγχωνεύσεις και εξαγορές, εάν αυτές πραγματοποιηθούν. «Η Monte dei Paschi αναζητά εταίρο, η UniCredit αναζητά πιθανούς στόχους. Ως εκ τούτου, από αυτές τις τράπεζες, θεωρητικά θα μπορούσαν να προκύψουν διάφοροι συνδυασμοί. Ωστόσο, καμία τράπεζα δεν έχει επείγουσα ανάγκη», δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν όλο και περισσότερα σχόλια σχετικά με την ανάγκη για μεγαλύτερες τράπεζες. Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, για παράδειγμα, δήλωσε τον Μάιο σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός σχετικά με τις υποτιθέμενες συμφωνίες μεγατόνων. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση αντιτάχθηκε τον Μάιο στην προσφορά της BBVA για τη Sabadell.
«Η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερες, ισχυρότερες και πιο κερδοφόρες τράπεζες. Αυτό είναι αναμφισβήτητο», δήλωσε ο Reale από την Bank of America, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Ισπανίας και της Ιταλίας.
«Η Ισπανία έχει διανύσει πολύ δρόμο. Είδαμε ένα μεγάλο κύμα εξυγίανσης να συμβαίνει αμέσως μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και να συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια, με μια σειρά από πλεονάζουσες ικανότητες που βγήκαν από την αγορά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η Ιταλία είναι πολύ πιο κατακερματισμένη όσον αφορά τις τραπεζικές αγορές», πρόσθεσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης