Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υεμένη: Οι Houthi χτύπησαν το ελληνόκτητο πλοίο Contship Ono και δύο αντιτορπιλικά των ΗΠΑ, στον Κόλπο του Oman

Υεμένη: Οι Houthi χτύπησαν το ελληνόκτητο πλοίο Contship Ono και δύο αντιτορπιλικά των ΗΠΑ, στον Κόλπο του Oman
«Αυτή η απερίσκεπτη και επικίνδυνη συμπεριφορά των Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν συνεχίζει να απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».
Οι Houthi (Anshar Allah) ανακοίνωσαν ότι στις 7 Αυγούστου επιτέθηκαν σε ένα εμπορικό σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα και σε δύο αντιτορπιλικά του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών στον Κόλπο του Oman ως απάντηση στον ισραηλινό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και στις πρόσφατες αμερικανο-βρετανικές επιδρομές στην Υεμένη.
Το εμπορικό σκάφος Contship Ono στοχοποιήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα με έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Houthi, στρατηγός Ταξιαρχίας Yahya Sarea, προσθέτοντας ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση επειδή ανήκει σε εταιρεία που «παραβίασε την απόφαση των Houthi που απαγορεύει την είσοδο στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».
Τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke USS Cole και Laboon στον Κόλπο του Aden στοχοποιήθηκαν επίσης με drones και βαλλιστικούς πυραύλους, αντίστοιχα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
«Η επίθεση στα δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά ήρθε ενώ διέσχιζαν την περιοχή των επιχειρήσεων μας προς τη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα για να παράσχουν προστασία στον ισραηλινό εχθρό», είπε. είπε ο στρατηγός Sarea.

«Θεωρούμε όλες τις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή μας ως εχθρικές κινήσεις και δεν θα διστάσουμε να τους επιτεθούμε», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι οι επιθέσεις της ομάδας του θα συνεχιστούν μέχρι να σταματήσει η σύγκρουση στη Γάζα.
Η Contships Management με έδρα την Αθήνα, στην οποία ανήκει το Contship Ono, είπε στο Reuters ότι «το σκάφος και το πλήρωμά του ήταν ασφαλή και δεν υπήρξε κανένα περιστατικό που να επηρεάζει τις δραστηριότητές του».
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό των Houthi ότι τα δύο αντιτορπιλικά δέχθηκαν επίθεση.
Στις 8 Αυγούστου, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της κατέστρεψαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έναν σταθμό ελέγχου εδάφους και τρεις πυραύλους κρουζ κατά των πλοίων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Houthi την τελευταία ημέρα.
«Αυτά τα όπλα αποτελούσαν μια σαφή και επικείμενη απειλή για τις δυνάμεις των ΗΠΑ των συμμάχων τους, και για τα εμπορικά πλοία στην περιοχή», ανέφερε η CENTCOM σε δήλωση.

«Αυτή η απερίσκεπτη και επικίνδυνη συμπεριφορά των Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν συνεχίζει να απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Από τον Νοέμβριο, οι Houthi, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν επιτεθεί σε δεκάδες πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή ανήκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Aden, την Αραβική Θάλασσα, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα ως απάντηση στον ισραηλινό πόλεμο και την πολιορκία στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.
Επιπλέον, η ομάδα εκτόξευσε δεκάδες drones και πυραύλους στο Ισραήλ και κατέρριψε επτά μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής πάνω από την Υεμένη και τα κοντινά ύδατα.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιδρομές εναντίον περιοχών που ελέγχονται από τους Houthi στην Υεμένη από τον Ιανουάριο σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την ομάδα και να υποβαθμίσουν τις στρατιωτικές της ικανότητες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίσης αεροπορική επίθεση εναντίον του λιμανιού al-Hodeidah τον περασμένο μήνα μετά από μια θανατηφόρα επίθεση με drone των Houthi στην πόλη του Τελ Αβίβ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης