Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maxim Shingarkin (Ρωσία): Οι Ουκρανοί ήθελαν να ανταλλάξουν τον πυρηνικό σταθμό του Kursk με αυτόν της Zaporizhia

Maxim Shingarkin (Ρωσία): Οι Ουκρανοί ήθελαν να ανταλλάξουν τον πυρηνικό σταθμό του Kursk με αυτόν της Zaporizhia
«Είναι προφανές ότι η Ουκρανία αναζητά υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhia» λέει ο Ρώσος βουλευτής Shingarkin, ο οποίος αναλύει γιατί οι Ουκρανοί προχώρησαν σε αυτήν την ενέργεια.
Σχετικά Άρθρα
Η εισβολή των Ουκρανών στη ρωσική επαρχία του Kursk αποσκοπούσε στην κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Kursk προκειμένου να διαπραγματευτούν την ανταλλαγή του με το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο πρώην Ρώσος βουλευτής και ειδικός για την καταπολέμηση της πυρηνικής τρομοκρατίας, Maxim Shingarkin, ο οποίος υποστηρίζει πως αυτό ήταν το σχέδιο του Κιέβου όσο και αν αυτό φαντάζει ως ένα απονενοημένο βήμα… απελπισίας.
Σε δηλώσεις του στη ρωσική εφημερίδα MK o Shingarkin λέει πως η επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δεν πήγε βάσει του κύριου σεναρίου, καθώς απέτυχε η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Kursk.
«Ωστόσο ο κίνδυνος μιας επίθεσης στο εργοστάσιο δεν έχει εξαλειφθεί επειδή οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να στείλουν μικρές ομάδες σαμποτέρ» επισημαίνει ο Ρώσος ειδικός, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα πρέπει να αναμένεται από την πλευρά του εχθρού.
«Είναι προφανές ότι η Ουκρανία αναζητά υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhia» λέει ο Shingarkin, ο οποίος αναλύει γιατί οι Ουκρανοί προχώρησαν σε αυτήν την ενέργεια.
Σύμφωνα με τον Shingarkin, ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ουκρανία έκανε αυτήν την ενέργεια, είναι ότι θέλει την επιστροφή των πυρηνικών αντιδραστήρων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.

Ετοιμάζονταν πάνω από 1,5 χρόνο

«Συνεπώς ο μόνος τρόπος για να επανακτήσει η Ουκρανία τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhia είναι να δημιουργήσει μια κρίσιμη κατάσταση, κατά την οποία η Ρωσία θα αναγκαστεί να τον ανταλλάξει με κάτι εξίσου σημαντικό» λέει ο Shingarkin, επισημαίνοντας ότι η περιοχή του Kursk είναι απολύτως κατάλληλη για αυτόν τον σκοπό.
Κατά τον Shingarkin, ο πυρηνικός σταθμός του Kursk είναι «δίδυμος» με τον πυρηνικό σταθμό της Νότιας Ουκρανίας, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην πόλη Yuzhnoukrainsk, στην επαρχία του Nikolaiv, περίπου 350 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου.
Όπως λέει, οι επικεφαλής της GUR, των μυστικών στρατιωτικών υπηρεσιών της Ουκρανίας μελέτησαν προσεκτικά τις λεπτομέρειες μιας τρομοκρατικής επίθεσης στον μη ολοκληρωμένο αντιδραστήρα του εν λόγω πυρηνικού εργοστασίου.
Σύμφωνα με τον Shingarkin, υποτίθεται ότι κατά τη διάρκεια της δολιοφθοράς, θα καταστρέφονταν μεμονωμένα εξαρτήματα και συγκροτήματα του σταθμού Kursk, τα οποία οι Ουκρανοί θα γνώριζαν πολύ καλά λόγω του ότι είχαν εξασκηθεί για μια τέτοια επιχείρηση στο δίδυμο πυρηνικό σταθμό.
«Το καθεστώς του Κιέβου ετοιμαζόταν για την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Kursk για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.
Αργά ή γρήγορα θα κατέφευγαν σε αυτό το σενάριο.
Και η ημέρα αυτή ήρθε» τονίζει ο Shingarkin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης