Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα οι servicers – Μόνη ελπίδα η αύξηση των κόκκινων δανείων

Αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα οι servicers – Μόνη ελπίδα η αύξηση των κόκκινων δανείων
Oι servicers χρειάζονται απλώς να σπάσει… ο πιστωτικός κύκλος
Ένδειξη ότι ο πιστωτικός κύκλος αλλάζει αποτελεί το πρόσφατο sell off στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, που αψηφούσαν τη… βαρύτητα των τελευταίων πέντε ετών, αυτή η μετατόπιση ήταν πολύ καιρό σε εξέλιξη.
Πλέον, όμως, τα σημάδια αδυναμίας να πολλαπλασιάζονται, ειδικά μεταξύ των καταναλωτών, τα δάνεια είναι πιθανό να αρχίζουν να κοκκινίζουν ταχύτερα.
Αυτά τα νέα, που είναι άσχημα για τις τράπεζες και τους μετόχους τους, θα μπορούσαν να είναι σανίδα σωτηρίας για τους servicers, που φυλλορροούν…
Η ιταλική doValue αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει περισσότερο 80% από τις αρχές του 2020, ενώ δέχθηκαν ένα επιπλέον χτύπημα μετά τα αποτελέσματα που δημοσίευσε για το τρίμηνο χρήσης.
Οι χειρότερες του αναμενομένου συλλογές χρέους το α’ εξάμηνο την ώθησαν να αναθεωρήσει τις προοπτικές για ολόκληρο το έτος.
Σε δεινή θέση είναι και η σουηδική Intrum… που τελεί σε διαμάχη με τους ομολογιούχους, οι οποίοι δεν δέχονται αναδιάρθρωση των χρεών τους.
Η έλλειψη νέων, μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον τραπεζικό τομέα δεν βοηθά, βεβαίως, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η ροή θα ξεκινήσει ξανά.
Από την άλλη, οι εισπράξεις έχουν δυσκολέψει λόγω των συνθηκών που πνίγουν τους καταναλωτές (πληθωρισμός, υψηλότερο κόστος ζωής).
Στην doValue υποχώρησαν 14% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο με το ποσοστό είσπραξης να πέφτει στο 4,2% από 4,4%.
Στην Intrum οι συλλογές ήταν 4% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αρχίσει να αυξάνονται στις τράπεζες.
Line chart of Share prices (rebased) showing Europe's debt collectors have suffered
NPEs

Η πρόσφατη πτώση των τραπεζικών μετοχών κατά 10% αντανακλά εν μέρει την αύξηση των αναμενόμενων προβλέψεων κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, πιστεύει η JPMorgan.
Αυτό θα επαναφέρει το κόστος κινδύνου το επόμενο έτος σε επίπεδα σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς ιστορικούς μέσους όρους.
Ωστόσο, θα ήταν τροφή για τους λιμοκτονούντες που ασχολούνται με την αγορά χρέους.
Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έλεγχε πόσο αποτελεσματικά είναι στην πραγματικότητα τα σχέδια ανάπτυξης κεφαλαίου της Intrum, σημειώνει ο Johan Ekblom της UBS.
Ιστορικά η εταιρεία αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας τον δικό της ισολογισμό.
Το νέο μοντέλο, βάσει του οποίου θα μοιράζεται την αγορά νέων NPEs με την αμερικανική Cerberus, θα μπορούσε να φέρει ταχύτερη ανάπτυξη από την doValue, η οποία βασίζεται στις εντολές για servicing από τους ιδιοκτήτες.
Ωστόσο, η Intrum πρέπει πρώτα να περάσει από αναδιάρθρωση, στην οποία αντιτίθενται ορισμένοι από τους κατόχους ομολόγων της.
Οι βομβαρδισμένες μετοχές της σημειώνουν αύξηση κατά 30% από τις αρχές Ιουλίου καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι η λύση είναι κοντά.
Η τιμή της μετοχής της DoValue, εν τω μεταξύ, παραμένει η χαμηλότερη από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2017.
Μια πτωτική άποψη για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης θα μπορούσε να σημάνει πιο ρόδινες εποχές και για τους δύο.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης