Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων COVID-19 στην Ευρώπη

Ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων COVID-19 στην Ευρώπη
Ο οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να εμφανιστούν πιο σοβαρές μεταλλάξεις
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται παγκοσμίως και είναι απίθανο να μειωθούν στο άμεσο μέλλον.
Απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους, η Δρ Μαρία Βαν Κερκόουβ, διευθύντρια ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών του ΠΟΥ, δήλωσε τα εξής: «Τα δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης δεικτών σε 84 χώρες αναφέρουν ότι το ποσοστό των θετικών τεστ για SARS-CoV-2, αυξάνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες».
Παρόλο που η συνολική θετικότητα των τεστ είναι πάνω από 10%, το ποσοστό αυτό είναι διαφορετικό ανά περιοχή. Η Βαν Κερκόουβ προειδοποιεί ότι στην Ευρώπη, το ποσοστό της θετικότητας είναι πάνω από 20%.
Όμως, τα στοιχεία αυτά μπορεί να κρύβουν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, καθώς η παρακολούθηση των λυμάτων δείχνει ότι η κυκλοφορία του SARS-CoV-2 σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι έως και 20 φορές υψηλότερη από ό,τι δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Κίνδυνος νέων μεταλλάξεων

Ο οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να εμφανιστούν πιο σοβαρές μεταλλάξεις, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και να εξαπλώνεται, με κίνδυνο να οδηγήσει σε μια παραλλαγή που δεν θα ανταποκρίνεται στην ιατρική παρέμβαση.
«Με μια τόσο μεγάλη εξάπλωση, αν είχαμε μια μετάλλαξη που θα ήταν πιο σοβαρή, η ευαισθησία των πληθυσμών που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση θα είναι τεράστια», προειδοποίησε η Βαν Κερκόουβ.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, ωστόσο ο ΠΟΥ προτρέπει τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού, διασφαλίζοντας ότι οι ομάδες με τον υψηλότερο κίνδυνο λαμβάνουν ενισχυτικά εμβόλια κάθε δώδεκα μήνες.
«Ως άτομα είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι έχετε κάνει μια δόση εμβολιασμού COVID-19 τους τελευταίους 12 μήνες, ειδικά, αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου», τόνισε η Βαν Κερκόουβ.
Η παραγωγή εμβολίων, όμως, έχει μειωθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Υπάρχει βέβαια ελπίδα ότι τα ρινικά εμβόλια, τα οποία βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τη γρήγορη μετάδοση, μειώνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω μεταλλάξεων, μόλυνσης και σοβαρής νόσου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης