Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στα άκρα η διπλωματική διαμάχη Ισραήλ - Νορβηγίας για την Παλαιστίνη με σφοδρές κατηγορίες κατά Netanyahu

Στα άκρα η διπλωματική διαμάχη Ισραήλ - Νορβηγίας για την Παλαιστίνη με σφοδρές κατηγορίες κατά Netanyahu

Ενώ η ειρήνη παραμένει άπιαστη, η σκανδιναβική χώρα εξακολουθεί να προεδρεύει της διεθνούς ομάδας χορηγών για τους Παλαιστίνιους

Σχετικά Άρθρα
Το Ισραήλ ανακάλεσε τη διαπίστευση οκτώ Νορβηγών διπλωματών που εργάζονται ως εκπρόσωποι στην Παλαιστινιακή Αρχή, προκαλώντας την έντονη απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας, ο οποίος την χαρακτήρισε «ακραία πράξη».
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ δήλωσε την Πέμπτη (8/8/2024) ότι η απόφαση για ανάκληση του καθεστώτος των διπλωματών ελήφθη ως απάντηση στην αντι-ισραηλινή συμπεριφορά της Νορβηγίας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.
Η Νορβηγία κατηγορεί την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Netanyahu για τη διπλωματική διαμάχη και τώρα εξετάζει την απάντησή της στην κατάσταση, δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Espen Barth Eide σε δήλωση.
«Πρόκειται για μια ακραία πράξη που επηρεάζει πρωτίστως την ικανότητά μας να βοηθήσουμε τον παλαιστινιακό πληθυσμό...
Η σημερινή απόφαση θα έχει συνέπειες για τη σχέση μας με την κυβέρνηση Netanyahu», είπε.
Η Νορβηγία είπε ότι κάλεσε έναν αξιωματούχο της ισραηλινής πρεσβείας για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του Ισραήλ να ανακαλέσει το διπλωματικό καθεστώς των Νορβηγών απεσταλμένων στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Η απόφαση καταδικάστηκε και από την Παλαιστινιακή Αρχή, ως «παραβίαση και παραβίαση των διεθνών νόμων».
«Η απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη νορβηγική αποστολή στην Παλαιστίνη έχει επικίνδυνες διαστάσεις και έχει μεγάλες επιπτώσεις», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Οργάνωσης για την Απελευθέρωση του Προέδρου Abbas σε δήλωση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Η Νορβηγία τη δεκαετία του 1990 βοήθησε στη διαπραγμάτευση των Συμφωνιών του Όσλο, ενός συνόλου συμφωνιών που είχαν σχεδιαστεί για να φέρουν ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
Ενώ η ειρήνη παραμένει άπιαστη, η σκανδιναβική χώρα εξακολουθεί να προεδρεύει της διεθνούς ομάδας χορηγών για τους Παλαιστίνιους.
Η Νορβηγία είχε από καιρό υποστηρίξει ότι μια λύση δύο κρατών θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου και όχι μιας μονομερούς προσέγγισης, αλλά τελικά έχασε την εμπιστοσύνη σε αυτή τη στρατηγική.
Μαζί με την Ισπανία και την Ιρλανδία, η Νορβηγία τον Μάιο αναγνώρισε επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος με την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθούσε στην επιτάχυνση των προσπαθειών για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα στον οποίο σκοτώθηκαν σχεδόν 40.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους γυναίκες και παιδιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης