Επιχειρήσεις

Συγκρίνοντας ΔΕΗ και Lamda: Οι αντίθετες μετοχικές πορείες.... οι ομοιότητες και οι διαφορές

Συγκρίνοντας ΔΕΗ και Lamda: Οι αντίθετες μετοχικές πορείες.... οι ομοιότητες και οι διαφορές
Η ΔΕΗ εκτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα μετασχηματισμού (1,1 δισ. ευρώ) και κάθε τρίμηνο όχι μόνο επιβεβαιώνει τα όσα υποσχέθηκε στους επενδυτές (1,8 δισ. Ebidta για το 2024)
Αντίθετες πορείες διαγράφουν οι εισηγμένες ΔΕΗ και Lamda, ωστόσο στο η τελική κατάληξη στο ταμπλό εμφανίζει ορισμένες ομοιότητες – αν και η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην πρώτη εταιρεία είναι μακράν υψηλότερη.
Και στις δυο εταιρείες, η λιανική των επενδυτών έχει ταλαιπωρηθεί από την μη εκπλήρωση ορισμένων προσδοκιών. Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Lamda η οποία δεν εμφανίζει όπως η ΔΕΗ, απτά αποτελέσματα τόσο στην τελική γραμμή όσο και σ ότι αφορά την πρόοδο στον εταιρικό μετασχηματισμό.
Η ΔΕΗ εκτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα μετασχηματισμού (1,1 δισ. ευρώ) και κάθε τρίμηνο όχι μόνο επιβεβαιώνει τα όσα υποσχέθηκε στους επενδυτές (1,8 δισ. Ebidta για το 2024), αλλά προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, όπως συνέβη με την εξαγορά των Aιολικών Πάρκων στη Ρουμανία, ισχύος 629MW, μια συναλλαγή 700 εκατ. ευρώ με δείκτη απόδοσης IRR 10%.
Παρά την άνοδο των λειτουργικών κερδών κατά 57% στο πρώτο εξάμηνο, αλλά και την φθηνή εξαγορά η οποία θα αποδώσει οφέλη, στο χρηματιστηριακό ταμπλό η αποτύπωση ήταν σχεδόν μηδενική – καθώς η εξαγορά συνέπεσε και με το σημαντικό γύρισμα των αγορών που έχουν επιβάλλει και μείωση του ρίσκου.
Πάντως και πριν από τα αποτελέσματα του εξαμήνου οι επενδυτές εκδήλωναν προβληματισμό καθώς διερωτώνται που θα βρισκόταν η μετοχή αν δεν εκτελούνταν η αγορά ιδίων μετοχών. Η τελευταία ανέλθει στο 6% του μετοχικού κεφαλαίου, που δείχνει και τις προθέσεις της διοίκησης η οποία θεωρεί τον τίτλο υποτιμημένο σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτηθεί. Και όπως έχει δηλώσει κατά το 1/3 οι μετοχές θα διαγραφούν, 1/3 θα χρησιμοποιηθεί σε συμφωνίες και 1/3 θα αποδοθεί στα στελέχη της εταιρείας. Άγνωστο, όμως, παραμένει εάν ο μέτοχος CVC (10%) προχωρήσει σε αγορά επιπλέον ποσοστού, ένα δικαίωμα το οποίο θεωρητικά υπάρχει, όπως αναφέρουν πηγές.
Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ΔΕΗ και Lamda αποτυπώνεται από ένα μόνο δείκτη: στο πρώτο εξάμηνο η πρώτη έχει καθαρές ταμειακές ροές 713 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικών ταμειακών ροών πέρυσι 227 εκατ. ευρώ ενώ οι ταμειακές εκροές για επενδύσεις διαμορφώνονται σε 1 δις. ευρώ.
Από την πλευρά της, η Lamda, αν και αναμένει έσοδα 3,1 δισ. ευρώ για την τριετία 2024-2026 - εκ των οποίων 685,9 εκατ. ευρώ φέτος και από 1 δισ. περίπου για τα δυο επόμενα χρόνια – παραμένει στο επενδυτικό περιθώριο καθώς η αγορά δεν πιστεύει στο ταμπλό και δεν προεξοφλεί σχεδόν τίποτα από τις προοπτικές.
Οι μοναδικοί επενδυτές οι οποίοι ποντάρουν στο γύρισμα της είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή στελέχη που είτε αγοράζουν συμβόλαια επί της μετοχής, είτε προχωρούν σε σποραδικές τοποθετήσεις.

Σημαντική απόκλιση από τις τιμές – στόχους

Η αρνητική μετοχική συμπεριφορά και στις δυο εταιρείες έχει δημιουργήσει αποστάσεις και από τις προσδοκίες των επενδυτικών οίκων και χρηματιστηριακών. Για το 2024, οι δυο τίτλοι έχουν σχεδόν ένα τετράμηνο προκειμένου να καλύψουν την σημαντική απόκλιση που έχει δημιουργηθεί.
Για την ΔΕΗ οι τιμές – στόχοι που έχουν δοθεί είναι 14,5 ευρω από την Goldman Sachs ( κατέχει για λογαριασμό πελατών της το 3,6% των μετοχών), η τσεχική Wood έχει δώσει τιμή – στόχο τα 17,4 ευρώ, η χρηματιστηριακή Euroxx τα 19,7 ευρώ και πρόσφατα επίσης η Axia τα 22,6 ευρώ.Για την Lamda οι αναλυτές έχουν μειώσει τις υψηλές τιμές – στόχους των προηγούμενων χρόνων, αλλά παρά ταύτα η Euroxx αναμένει τιμή – στόχο 10 ευρώ ενώ η Axia έχει δώσει τιμή στόχο τα 11,5 ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης