Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η αποδολαριοποίηση πατά... γκάζι - Η Δύση έχασε το όπλο των κυρώσεων και έφερε νέα τάξη πραγμάτων

Η αποδολαριοποίηση πατά... γκάζι - Η Δύση έχασε το όπλο των κυρώσεων και έφερε νέα τάξη πραγμάτων
Οι BRICS και, γενικότερα, οι αναπτυσσόμενες αγορές απομακρύνονται από το δολάριο…
Σε boomerang κατέληξαν για τις ΗΠΑ οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις που σε διάφορα κράτη ανά τον κόσμο…
Φυσικά, χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Ρωσία, εναντίον της οποίας χρησιμοποίησαν το δολάριο.
Αποτέλεσμα; Πυροδοτήθηκε ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ της αποδολαριοποίησης…
Με άλλα λόγια, επετεύχθη το αντίθετο από τη στρατηγική πρόθεση της τιμωρητικής κίνησης των ΗΠΑ.
Τo ιστορικό αυτό λάθος, ωστόσο, δεν εμπόδισε τον Αμερικανό γερουσιαστή Marco Rubio από τη Φλόριντα να εισαγάγει ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για να τιμωρήσει τις χώρες που απομακρύνονται από το δολάριο.
Το νομοσχέδιο απαγορεύει τη λειτουργία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευκολύνουν την αποδολαριοποίηση.
Το νομοσχέδιο του Rubio, που κατ’ ευφημισμό ονομάστηκε νόμος για την αποφυγή κυρώσεων, προβλέπει πως οι πρόεδροι των ΗΠΑ υποχρεούνται να επιβάλλουν κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών CIPS της Κίνας, τη ρωσική υπηρεσία χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SPFS και άλλες εναλλακτικές στο σύστημα SWIFT που έχει επίκεντρο το δολάριο.
Φυσικά, o Rubio δεν είναι ο μοναδικός που στοχεύει χώρες οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση της αποδολαριοποίησης.
Οι οικονομικοί σύμβουλοι του υποψηφίου για την προεδρία Donald Trump συζητούν τρόπους τιμωρίας των εθνών που απομακρύνονται ενεργά από το δολάριο.
Η ομάδα Trump πρότεινε «την επιβολή κυρώσεων τόσο σε συμμάχους όσο και σε αντιπάλους που αναζητούν ενεργούς τρόπους για να εμπλακούν σε διμερές εμπόριο με νομίσματα διαφορετικά από το δολάριο».
Οι παραβάτες θα υπόκεινται σε εξαγωγικούς περιορισμούς, δασμούς και «καταδίκες για χειραγώγηση νομισμάτων».

BRICS

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και οι ειδικοί στα χρηματοπιστωτικά μέσα αρχικά υποβάθμισαν την τάση αποδολαριοποίησης.
Υποστήριξαν ότι το δολάριο χρησιμοποιείται στο 80% των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συναλλαγών - κανένα άλλο νόμισμα δεν πλησιάζει καν.
Ωστόσο, σημείο καμπής ήταν οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν μετά τη στρατιωτική επέμβαση κατά της Ουκρανίας στην περιοχή του Donbass το 2022.
Η τάση για αποδολαριοποίηση επεκτάθηκε ταχέως και πλέον έχει γίνει αναμφισβήτητα μη αναστρέψιμη.
Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ανακοίνωσε σχέδια για την αποδολαριοποίηση του διασυνοριακού εμπορίου και τη χρήση τοπικών νομισμάτων.
Η ανακοίνωση σχεδόν αποσιωπήθηκε από τον διεθνή Τύπο, αλλά η ASEAN είναι ένα τεράστιο εμπορικό μπλοκ που αποτελείται από δέκα χώρες, με συνολικό πληθυσμό 600 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Άλλες συμφωνίες για την παράκαμψη του συστήματος του δολαρίου περιλαμβάνουν συμφωνίες swap.
Το Ιράν και η Ταϊλάνδη διαπραγματεύονται τρόφιμα για πετρέλαιο, ενώ το Πακιστάν προκρίνει το ανταλλακτικό εμπόριο με το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Ρωσία.
Η Κίνα κατασκευάζει ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο στο Ιράν, το οποίο θα πληρώνεται με πετρέλαιο.
Πέρα από τα παραπάνω, για την παράκαμψη του συστήματος του δολαρίου και την αποφυγή ελέγχων χρησιμοποιούνται τα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin επιτρέπουν στα άτομα να στέλνουν και να λαμβάνουν κεφάλαια από οπουδήποτε στον κόσμο ανώνυμα, παρακάμπτοντας το παλαιό τραπεζικό σύστημα.
Η αποδολαριοποίηση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των BRICS, το μεγαλύτερο οικονομικό μπλοκ στον κόσμο.
Μέχρι το 2022, οι BRICS είχαν λίγους σαφώς καθορισμένους στόχους εκτός από την κοινή επιθυμία να αναπτύξουν ένα αντίβαρο στους G7.
Όμως, η οπλοποίηση του δολαρίου και το πάγωμα ρωσικών asset αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που διατηρούνται σε δυτικές τράπεζες, έδωσαν στον όμιλο νέα εστίαση και στόχο.
Οι BRICS ξεκίνησαν ως ένας απίθανος συνασπισμός.
Τα πέντε ιδρυτικά μέλη βρίσκονται σε τρεις διαφορετικές ηπείρους και έχουν ξεχωριστούς πολιτισμούς, πολιτικές δομές και οικονομικά συστήματα.
Αλλά μοιράζονται την επιθυμία: να δημιουργήσουν έναν πολυπολικό κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης