Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Απαράμιλλη ατιμωρησία στο Telegram για την ακροδεξιά της Βρετανίας

Politico: Απαράμιλλη ατιμωρησία στο Telegram για την ακροδεξιά της Βρετανίας
«Η ακροδεξιά, οι φασίστες και οι νεοναζί θεωρούσαν από καιρό το Telegram ως έναν ασφαλή χώρο για την ανταλλαγή απόψεων»
Σχετικά Άρθρα
Οι ακροδεξιοί ταραξίες απολαμβάνουν εδώ και καιρό ένα απαράμιλλο επίπεδο ατιμωρησίας στο Telegram, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το «Politico», με αφορμή τις αναταραχές που λαμβάνουν χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες ημέρες.
Όπως αναφέρει, «ακροδεξιές ομάδες σχεδίαζαν επιθέσεις σε κέντρα μετανάστευσης και αντάλλαξαν εγχειρίδια για την κατασκευή βομβών βενζίνης στο περιθωριακό κοινωνικό δίκτυο Telegram».
«Ενώ οι προκλήσεις του Elon Musk στο X έχουν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, οι δεξιοί ταραχοποιοί απολαμβάνουν εδώ και καιρό ένα απαράμιλλο επίπεδο ατιμωρησίας στο Telegram, σχολιάζει το περιοδικό.
«Η ακροδεξιά, οι φασίστες και οι νεοναζί θεωρούσαν από καιρό το Telegram ως έναν ασφαλή χώρο για την ανταλλαγή απόψεων», δήλωσε ο Matthew Feldman, ο οποίος διδάσκει στο University of York.
Τα κανάλια που δημιουργήθηκαν στο Telegram μετά τις δολοφονίες στο Southport συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες μέλη και χρησιμοποιήθηκαν για την κινητοποίηση ακροδεξιών ταραχοποιών. Οι τοποθεσίες που κοινοποιήθηκαν στην εφαρμογή στοχοποιήθηκαν για εκτεταμένη βία και καταστροφή περιουσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός τζαμιού στο Southport, ενώ οι ταραχοποιοί επιχείρησαν να κάψουν δύο ξενοδοχεία που στεγάζουν μετανάστες σε Rotherham και Tamworth.
Το Telegram έκτοτε έκλεισε μερικά από τα πιο ακραία κανάλια, συμπεριλαμβανομένου ενός με το όνομα "Southport Wake Up", το οποίο είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 13.000 μέλη. «Το Telegram επιτρέπει την ειρηνική έκφραση ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, αλλά οι κλήσεις για βία απαγορεύονται ρητά από τους όρους υπηρεσίας της Telegram», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.
Αυτή η ασυνήθιστη κίνηση ήταν πιθανή επειδή τα κανάλια περιείχαν υλικό που θα μπορούσε να είχε θεωρηθεί «τρομοκρατικό», είπε ο Tim Squirrell, διευθυντής επικοινωνίας στο Institute for Strategic Dialogue, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που αναλύει τον εξτρεμισμό.
Είναι εξαιρετικά σπάνιο για το Telegram να κλείσει ένα ολόκληρο κανάλι, είπε ο Squirrell, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν ως ανώτερος σύμβουλος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη βρετανική κυβέρνηση. Ωστόσο, η πλατφόρμα έχει ενεργήσει βάσει ειδοποιήσεων από τις υπηρεσίες ασφαλείας ή την αντιτρομοκρατική αστυνομία στο παρελθόν.
Ένα παράδειγμα αυτού ήταν το 2019, όταν έκλεισαν λογαριασμοί που συνδέονταν με το ISIS κατόπιν εντολής της Europol», είπε ο Squirrell. «Το ISIS είναι προφανώς ακόμα γύρω στο Telegram, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο», συμολήρωσε.
Ενώ η εφαρμογή έχει μισό δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, οι ενεργοί χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου ανέρχονται σε περίπου 2,7 εκατομμύρια από τις αρχές του 2024, αν και αυτό αυξήθηκε σε 3,1 εκατομμύρια την ημέρα του μακελειού στο Southport.
Ενώ ο Βρετανός υπουργός Τεχνολογίας Peter Kyle συναντήθηκε με τις TikTok, Meta, Google και X (πρώην Twitter) αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν πώς οι πλατφόρμες χειρίζονταν περιεχόμενο που σχετίζεται με τις αναταραχές, το Telegram είναι πιο δύσκολο να προσεγγιστεί δεδομένου ότι έχει ελάχιστη έως καθόλου παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Τι σκοπεύουμε να κάνουμε για μια εφαρμογή που εδρεύει στο Ντουμπάι και χρησιμοποιείται από τους Ρώσους για παραπληροφόρηση;» δήλωσε στο POLITICO ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου. «Καλύτερα να στοχεύσετε τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές για να οργανώσουν τη βία παρά τις ίδιες τις πλατφόρμες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης