Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο Ρώσος Artur Petrov - Είχε καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται με παράκαμψη των κυρώσεων

Κύπρος: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο Ρώσος Artur Petrov - Είχε καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται με παράκαμψη των κυρώσεων
Συνολικά, ο Petrov κατηγορήθηκε για 11 αδικήματα, καθένα από τα οποία επισύρει ποινή φυλάκισης από 5 έως 20 χρόνια
Ο Ρώσος Artur Petrov, ο οποίος συνελήφθη στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2023 μετά από αίτημα αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, έκανε γνωστό το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
«Ο Artur Petrov, 33 ετών, με ρωσική και γερμανική ιθαγένεια, έκανε την πρώτη του εμφάνιση σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο μετά την έκδοσή του από την Κυπριακή Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις σχετικά με παραβιάσεις του ελέγχου των εξαγωγών, λαθρεμπόριο, απάτη μέσω κοριών και ξέπλυμα χρήματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Συνολικά, ο Petrov κατηγορήθηκε για 11 αδικήματα, καθένα από τα οποία επισύρει ποινή φυλάκισης από 5 έως 20 χρόνια.
Στις 25 Απριλίου, το Εφετείο Κύπρου έδωσε τη συγκατάθεσή του για την έκδοση του Petrov, ο οποίος κατηγορείται από την αμερικανική πλευρά για παράνομη εξαγωγή μικροηλεκτρονικών στη Ρωσική Ομοσπονδία, απορρίπτοντας έτσι την απόφαση του  πλημμελιοδικείου Λάρνακας.
Ο Petrov συνελήφθη στην Κύπρο στις 26 Αυγούστου 2023, κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον σε σχέση με κατηγορίες για παράνομη εξαγωγή μικροηλεκτρονικών αμερικανικής κατασκευής στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Petrov, 34 ετών, «φέρεται να ήταν μέλος ενός δικτύου» που, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία φέρεται να πραγματοποίησε «παράνομες εξαγωγές μεγάλου όγκου μικροηλεκτρονικού εξοπλισμού» για ρωσική εταιρεία.
Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι αυτή η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε κατά παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ στην προμήθεια ορισμένων τύπων εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία.
Ο Petrov έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι η δίωξή του έχει πολιτικά κίνητρα.
Σύμφωνα με τον Ρώσο, οι Αμερικανοί τον διώκουν επειδή είναι «επιχειρηματίας από τη Ρωσία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης