Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαγκλαντές: «Δεν παραιτήθηκα» διαμηνύει η Hasina - Ακέφαλη η κεντρική τράπεζα στη οποία εισέβαλαν διαδηλωτές, παραιτήθηκε ο διοικητής

Μπαγκλαντές: «Δεν παραιτήθηκα» διαμηνύει η Hasina - Ακέφαλη η κεντρική τράπεζα στη οποία εισέβαλαν διαδηλωτές, παραιτήθηκε ο διοικητής
Η Hasina του Μπαγκλαντές δεν παραιτήθηκε πριν φύγει, λέει ο γιος της
H επί μακρόν αυταρχική ηγέτιδα του Μπαγκλαντές, Seikh Hasina, δεν παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία προτού καταφύγει στο Νέο Δελχί της Ινδίας, υποστήριξε ο γιος και σύμβουλός της στο Reuters, αφότου αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την επίσημη κατοικία της.
Η Hasina βρίσκεται σε καταφύγιο στο Νέο Δελχί από τη Δευτέρα 5 Αυγούστου μετά από μια εξέγερση που σκότωσε περίπου 300 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους φοιτητές, τερματίζοντας την αδιάκοπη διακυβέρνησή της για 15 χρόνια στη χώρα των 170 εκατομμυρίων κατοίκων.

Παραιτήθηκε ο διοικητής της Τράπεζας του Μπαγκαλντές

Ο διοικητής της Τράπεζας του Μπαγκαλντές Abdur Rouf Talukder παραιτήθηκε, μετέδωσε επίσης, το Σάββατο 10/8 το Bloomberg News επικαλούμενο πηγές που έχουν λάβει γνώση για την εξέλιξη αυτή.
Η παραίτηση, έγινε ημέρες μετά από την επιδρομή διαδηλωτών στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, καθώς ένα σφοδρό κύμα αιματηρών διαδηλώσεων σάρωσε τη χώρα.
Ο Talukder παραιτήθηκε την Παρασκευή επικαλούμενος “προσωπικούς λόγους”, σύμφωνα με το Bloomberg News που επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές.

Ο Mohammed Yunus ηγείται προσωρινής κυβέρνησης στο Μπαγκλαντές.

Υπενθυμίζεται πως μετά την παραίτηση και φυγή της Sheikh Hasina, ο Mohammed Yunus ηγείται μιας προσωρινής κυβέρνησης στο Μπαγκλαντές.
Ο εφευρέτης της ιδέας της «μικροπίστωσης» θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις νέες εκλογές, επιβεβαίωσε το γραφείο του προέδρου Muhammad Shahabuddin, σύμφωνα με διάφορα πρακτορεία.
Εκπρόσωπος του Yunus είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι ο 84χρονος ήταν έτοιμος να αναλάβει τα επίσημα καθήκοντα του προσωρινά.
Η απόφαση για τον Yunus πάρθηκε σε συνάντηση μεταξύ του προέδρου και εκπροσώπων του κινήματος διαμαρτυρίας και του στρατού.
Οι νεολαίοι που συμμετείχαν στις μαζικές διαδηλώσεις ήταν που... έβαλαν στο παιχνίδι τον νομπελίστα Muhammad Yunus ως επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης.
«Εμπιστευόμαστε τον Δρ Yunus», έγραψε στο Facebook ο Asif Mahmood, ηγέτης των διαδηλωτών φοιτητών.
Ο πρόεδρος Shahabuddin διαβεβαίωσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί «το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ένας άλλος εκπρόσωπος των φοιτητών, ο Nahid Islam, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο.

Ποιος είναι ο ο Mohammed Yunus;

Ο Mohammed Yunus είναι κοινωνικός επιχειρηματίας, τραπεζίτης, οικονομολόγος και εξέχων εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών.
Γεννήθηκε το 1940 στο Τσιταγκόνγκ, μια πόλη στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές.
Αργότερα έλαβε το διδακτορικό του στα οικονομικά από το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στην πολιτεία του Τενεσί των ΗΠΑ.
Έναν χρόνο μετά την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές επέστρεψε στη γενέτειρά του το 1972 και έγινε διευθυντής αγροτικών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τσιταγκόνγκ.
Αφού είδε τις καταστροφικές συνέπειες του λιμού του 1974 στην επαρχία του Μπαγκλαντές, κατά τον οποίον πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι, άρχισε να δίνει μικρά ποσά δανείων στους φτωχούς.
Το 1983 ίδρυσε την Grameen Bank.
Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έκανε αργότερα πρωτοποριακή δουλειά στη χορήγηση μικροδανείων με τα οποία οι φτωχοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι γυναίκες, μπορούσαν να οικοδομήσουν μια ανεξαρτητη οικονομική ύπαρξη.
Άλλες χώρες υιοθέτησαν την ιδέα του στον αγώνα κατά της φτώχειας.
Ο Yunus και η Grameen Bank τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006.
Από τότε, ο Yunus είναι γνωστός διεθνώς ως ο «τραπεζίτης των φτωχότερων των φτωχών».
Το 2009 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας των ΗΠΑ, την υψηλότερη πολιτική διάκριση των ΗΠΑ.

«Η φτώχεια ήταν παντού γύρω μου.
Δεν μπορούσα να απομακρυνθώ από αυτήν», είπε ο Yunus το 2006, όταν έλαβε το βραβείο Νόμπελ.
«Δυσκολεύτηκα να διδάξω κομψές, κλασσικές οικονομικές θεωρίες στο πανεπιστήμιο. Ήθελα να κάνω κάτι για να βοηθήσω τους ανθρώπους γύρω μου».

Πολιτική δράση

Στις αρχές του 2007, ο Yunus ανακοίνωσε την ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος που ονομάζεται "Nagarik Shakti", που σημαίνει «Λαϊκή Εξουσία».
Είπε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει μακριά από την πολιτική.
Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά από αυτή την ανακοίνωση, εγκατέλειψε αυτή την ιδέα.
Η Σεΐχ Χασίνα, που εξελέγη πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές το 2009, έγινε ορκισμένη αντίπαλος του Γιουνούς.
Η κυβέρνησή της ξεκίνησε μια σειρά ερευνών για αυτόν και τις εταιρείες του.
Η Χασίνα αποκάλεσε τον Yunus «αιματοβαμμένο» και τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί βία και άλλα μέσα για να εισπράξει χρέη από φτωχές αγροτικές γυναίκες. Μετά από έναν ρυθμιστικό έλεγχο της Grameen Bank το 2011, ο Yunus απολύθηκε από διευθύνων σύμβουλος για φερόμενη παραβίαση των κανόνων συνταξιοδότησης της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης