Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πώς η ουκρανική εισβολή στο Kursk διέλυσε το καμουφλάζ του ΝΑΤΟ - Η απρόσμενη ρωσική παγίδα γράφει το τέλος Zelensky

Πώς η ουκρανική εισβολή στο Kursk διέλυσε το καμουφλάζ του ΝΑΤΟ -  Η απρόσμενη ρωσική παγίδα γράφει το τέλος Zelensky
Οι απαντήσεις σε όλες τις εύλογες ερωτήσεις για τον σκοπό και τους στόχους της ουκρανικής εισβολής στο Kursk

Η εισβολή των Ουκρανών στο Kursk που άρχισε στις 6 Αυγούστου 2024 και εξελίσσεται σε ένα πραγματικό λουτρό αίματος για τις δυνάμεις του Κιέβου, αν και πρόσκαιρα κέρδισε κάποιες εντυπώσεις, συνεχίζει να προκαλεί εύλογες απορίες για τους στόχους της.
Πέραν των εντυπώσεων η ουκρανική επίθεση δεν έχει απτά αποτελέσματα, εκτός ίσως από την υπερπροβολή της από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Απαντήσεις σε πολλές από τις δικαιολογημένες ερωτήσεις δίνει ο έγκυρος στρατιωτικός αναλυτής, Dmitry Taran, ο οποίος εξηγεί γιατί έγινε η εισβολή, σε τι αποσκοπούσε και τι σηματοδοτεί η συντριβή της.
Ο Taran δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι Ρώσοι να άφησαν τους Ουκρανούς να προχωρήσουν κάποια χιλιόμετρα στο ρωσικό έδαφος για να τους παγιδεύσουν αν και παραδέχεται ότι σε κάποια σημεία, η ρωσική άμυνα μάλλον αιφνιδιάστηκε.

Τα τρία γεγονότα που συνδέονται με την εισβολή

Σύμφωνα με τον Taran οι ουκρανικές μονάδες, που εισέβαλαν στο Kursk, είναι επίλεκτες που κρατήθηκαν σε εφεδρεία και δεν είχαν χρησιμοποιηθεί πριν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Η ουκρανική εισβολή σχετίζεται άμεσα με τρία γεγονότα, τρεις παράγοντες που καθορίζουν τώρα την κατάσταση στην Ουκρανία:

1. Στη νίκη των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και την κατάληψη εδαφών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και στην περιοχή Zaporizhia.

2. Στο γεγονός ότι οι Ουκρανοί αρνούνται πλέον να πολεμήσουν ειδικά στις βορειοδυτικές περιοχές και ιδιαίτερα στο Volyn. Υπάρχουν αναφορές ότι στρατεύσιμοι σκοτώνουν εκπροσώπους γραφείων στρατολόγησης, οι οποίοι στρατολογούν κυριολεκτικά στον σωρό.

3. Η φημολογούμενη αγορά οινοποιείου από τον Sting στην οποία προχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έναντι 70 εκατ. ευρώ, προκαλεί σοβαρές εντάσεις στην ουκρανική κοινωνία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης.

Οι τελευταίες μέρες του καθεστώτος Zelensky

Οι ουκρανικές μονάδες που εισέβαλαν διαθέτουν μεγάλη ποικιλία φορητών όπλων, αναγνωριστικού εξοπλισμού και συστημάτων αεράμυνας.
«Η εισβολή στην περιοχή του Kursk δεν έχει καμία στρατηγική σημασία.
Είναι πρωτίστως μια κίνηση τακτικής και έγινε για την προβολή από τα μέσα ενημέρωσης.
Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούν να υποχωρήσουν, πρέπει να αντέξουν μέχρι το πικρό τέλος για να αφήσουν την πλάνη να αιωρείται ότι η Ουκρανία είναι ακόμα δυνατή και μπορεί να κερδίσει.
Στην πραγματικότητα, η κρίση στο Kursk σημαίνει ότι το ουκρανικό καθεστώς ζει τις τελευταίες του μέρες.
Ο λαός της Ουκρανίας είναι έτοιμος να ξεσηκωθεί ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην ουκρανική προπαγάνδα.
Η κρίση στην περιοχή του Kursk συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ανάγκη να σκιαγραφηθεί τουλάχιστον κάποιο είδος νίκης με φόντο όλες τις ήττες που σημειώθηκαν πρόσφατα.
Το μέτωπο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων καταρρέει, τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν», επισημαίνει ο Tatar.

Έπεσε το καμουφλάζ του ΝΑΤΟ - Υπάρχουν και ρωσικές ευθύνες για το Kursk

Σε ερώτηση, εάν ένας από τους στόχους της εισβολής ήταν η μεταφορά ρωσικών δυνάμεων από άλλα μέρη των μετώπου, ο Tatar απαντά καταφατικά.
Όπως επισημαίνει αυτό γίνεται για να εκτονωθεί η πίεση της ήττας και να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της νίκης.
Υπάρχουν όμως και ευθύνες στις ρωσικές αρχές για την ουκρανική εισβολή.
Ο Tatar εύλογα ρωτά γιατί οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές δεν εκκένωσαν εγκαίρως την περιοχή και γιατί οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν παρατηρήσει τις προηγούμενες μέρες τη συσσώρευση ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού στην περιοχή του Kursk.
Βέβαια αναγνωρίζοντας την ξεκάθαρη δυτική εμπλοκή στην εισβολή των Ουκρανών ο εμπειρογνώμονας …αποδίδει τα εύσημα στις αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών που σχεδίασαν και έφεραν σε πέρας μαζί με τους Ουκρανούς.
invasion_1_1.jpg
Η ρωσική παγίδα

«Τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή του Kursk σε μέρη που η ρωσική άμυνα δεν ήταν προετοιμασμένη.
Δεν έχω επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Άμυνας για τις δυνάμεις που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για την επίλυση του προβλήματος.
Νομίζω ότι όλα θα τελειώσουν σε λίγες μέρες. Θα ήθελα να το πω για άλλη μια φορά: δεν πρόκειται ούτε για αναγνωριστική μάχη, ούτε για αντεπίθεση.
Αυτή είναι αποκλειστικά μια ειδική επιχείρηση των ελίτ μονάδων της Ουκρανίας για πολιτικούς λόγους και για τη δημιουργία εντυπώσεων», υπερτονίζει ο Tatar.
Δεν αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο ο ρωσικός στρατός να άφησε τους Ουκρανούς να προχωρήσουν κάποια χιλιόμετρα στο Kursk ώστε στη συνέχεια να τους παγιδεύσει και να τους εξοντώσει. Ωστόσο δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο λαθών από τον ρωσικό στρατό που να επέτρεψαν στους Ουκρανούς να κινηθούν προς την πόλη Sudzha.
«Κάποιος πρέπει να αποδώσει τα εύσημα στις ουκρανικές μονάδες που εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη πληροφοριών ολόκληρης της Δύσης.
Αυτό είναι ένα μάθημα από το οποίο πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα», σημειώνει.

Καμουφλάζ του ΝΑΤΟ οι ειρηνευτικές συνομιλίες Zelensky

Για το ενδεχόμενο η εισβολή να έγινε, ώστε στη συνέχεια ο Zelensky να μπορέσει να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους μία ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία ο Tatar δεν το αποκλείει.
«Οι Αμερικανοί και ο δυτικός συνασπισμός που βρίσκονται πίσω από την Ουκρανία, προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες για διαπραγματεύσεις που θα ήταν επωφελείς για την ουκρανική πλευρά.
Η Ουκρανία βρίσκεται σε εξαιρετικά ασταθή κατάσταση.
Εάν ο λαός της Ουκρανίας ξεσηκωθεί, οι Ουκρανοί στρατιώτες θα αρχίσουν να λιποτακτούν.
Βιάζονται πολύ αυτή τη στιγμή γιατί η Ουκρανία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση από οικονομική, στρατιωτική και πολιτική άποψη. Φαίνεται ότι προσπαθούν να κερδίσουν κάτι πίσω πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Zelensky έκανε πρόσφατα καμουφλαρισμένες δηλώσεις λέγοντας ότι η Ουκρανία έχει κουραστεί από τον πόλεμο, ότι κάτι πρέπει να γίνει. Ωστόσο, η Δύση προμηθεύει τόνους όπλων στην Ουκρανία για κάποιο σκοπό.
invasion_2.jpg
Η Ουκρανία είναι προγεφύρωμα και η Δύση δεν θέλει να το χάσει


Η Δύση δεν θέλει να χάσει αυτό το προγεφύρωμα στη μάχη ενάντια στη Ρωσία.
Ως εκ τούτου, οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης δεν έχουν αλλάξει για τη Ρωσία, αλλά οι συνέπειες που πρόκειται να αντιμετωπίσει η Ουκρανία θα είναι καταστροφικές για το Κίεβο», επισημαίνει ο αναλυτής.
Τέλος αποκλείει την πιθανότητα η εισβολή να έγινε με στόχο τον πυρηνικό εκβιασμό με την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού στο Kursk, καθώς βρίσκεται σε βάθος 77 χιλιομέτρων από τα σύνορα αλλά και την ενεργειακή δολιοφθορά με τον σταθμό φυσικού αερίου στη Sudzha.
Ο Tatar κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντάσεων και καλλιέργεια κλίματος πανικού, που δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Καταλήγει επαναλαμβάνοντας πως η εισβολή ήταν μία αιματηρή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, καθώς το καθεστώς Zelensky βρίσκεται στις τελευταίες του μέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης