Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ξαφνική εμπλοκή της Ελλάδας σε αναπάντεχο πρόβλημα που έχουν οι ΗΠΑ με τα 11 αεροπλανοφόρα - Πρόταση βόμβα από Κογκρέσο

Ξαφνική εμπλοκή της Ελλάδας σε αναπάντεχο πρόβλημα που έχουν οι ΗΠΑ με τα 11 αεροπλανοφόρα - Πρόταση βόμβα από Κογκρέσο
Οι γεωπολιτικές εντάσεις προκαλούν πονοκέφαλο στις ΗΠΑ - τη χώρα με τα περισσότερα αεροπλανοφόρα στον κόσμο - Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
Ξαφνικά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπο με μία επισφαλή κατάσταση στον Δυτικό Ειρηνικό λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και βρίσκεται σε ένα στρατηγικό δίλημμα. Αντιμετωπίζει ένα σοβαρό κενό και στην όλη υπόθεση εμπλέκεται πιθανότατα και η Ελλάδα, καθώς στην Ουάσινγκτον συζητείται να αποτελέσει τη μόνιμη βάση για ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο προσεχώς λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και των προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ. 
Η χώρα με τα περισσότερα αεροπλανοφόρα στον κόσμο δεν έχει αυτή τη στιγμή την παρουσία ενός τέτοιου σημαντικού και επιθετικού όπλου στον Ειρηνικό.
Και δεν πρόκειται να έχει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2024.
Το USS Abraham Lincoln, που βρίσκεται επί του παρόντος κοντά στο Guam ως μέρος της παρουσίας του αμερικανικού στρατού στον Ειρηνικό, έλαβε πρόσφατα εντολή από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin να κατευθυνθεί στη Μέση Ανατολή.
Αυτή η αναδιάταξη έχει σκοπό να ενισχύσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ εν μέσω κλιμάκωσης των περιφερειακών συγκρούσεων και των απειλών του Ιράν για αντίποινα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη.

carriers.JPG
Πονοκέφαλος στις ΗΠΑ με την αναδιάταξη δυνάμεων

Η μετακίνηση του USS Lincoln στη Μέση Ανατολή για να αντικαταστήσει το USS Theodore Roosevelt οδήγησε πολλούς να μιλήσουν για «κενό αεροπλανοφόρων» στον Δυτικό Ειρηνικό.
Το Roosevelt βρισκόταν προηγουμένως στον Ειρηνικό για να καλύψει το Dwight D. Eisenhower, το οποίο είχε αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά μετά επέστρεψε στις ΗΠΑ.
Η απόφαση για ανακατεύθυνση αυτών των αεροπλανοφόρων υπογραμμίζει μια αυξανόμενη στρατηγική εστίαση στη Μέση Ανατολή, η οποία, αν και κρίσιμη, έχει αφήσει τον Δυτικό Ειρηνικό ακάλυπτο μέχρι την άφιξη του αεροπλανοφόρου USS George Washington αργότερα το 2024.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη περίπλοκη από το γεγονός ότι το USS Carl Vinson, το οποίο αρχικά αναμενόταν να αλλάξει την εστίασή του μετά τη συμμετοχή του στην άσκηση Rim of the Pacific στη Χαβάη, θα επιστρέψει στις ΗΠΑ σύμφωνα με το Nikkei Asia.
Αυτή η απροσδόκητη απόφαση υπογραμμίζει περαιτέρω τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη άμεσης παρουσίας αεροπλανοφόρων στον Ειρηνικό.
Το σχέδιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση αυτού του ελλείμματος περιλαμβάνει την επικείμενη άφιξη του USS George Washington στην Ιαπωνία.
Ωστόσο, στο USS George Washington εκτελούνται εργασίες εκσυγχρονισμού και το USS Ronald Reagan, αναμένεται να φτάσει στον Ειρηνικό τους επόμενους μήνες.
Αυτές οι εργασίες περιλαμβάνουν μία σημαντική ανταλλαγή πληρώματος, με 350 ναυτικούς να μεταβαίνουν από το Reagan στο George Washington.
Αυτή η στρατηγική προσαρμογή υπογραμμίζει την πρόκληση του Πολεμικού Ναυτικού να εξισορροπήσει τις δεσμεύσεις του σε πολλαπλά θέατρα εντάσεων, διατηρώντας παράλληλα τη στρατηγική του θέση σε κρίσιμες περιοχές.

lincoln.jpg
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αντιμετωπίζει στρατηγικό δίλημμα

Η πρόσφατη αναδιάταξη του USS Abraham Lincoln έχει δημιουργήσει ένα κενό στην παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Δυτικό Ειρηνικό, μια περιοχή στην οποία κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως γράφουν οι Eurasian Times.
Η μακροχρόνια υπεροχή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αντιμετωπίζει προκλήσεις από την ανερχόμενη Κίνα, την τολμηρή Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα που επιμένει να δοκιμάζει τους γείτονές της.
Η Κίνα, ειδικότερα, έχει εντείνει τις ναυτικές της δραστηριότητες, πραγματοποιώντας συχνά ασκήσεις κοντά σε διαφιλονικούμενα εδάφη.
Για παράδειγμα, στις 7 Αυγούστου, σε κάτι που φαίνεται να είναι μια άμεση απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά και των Φιλιππίνων, το Πεκίνο ανακοίνωσε αεροπορικές και θαλάσσιες περιπολίες κοντά στο Scarborough Shoal στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, αυτές οι ασκήσεις είχαν ως στόχο να αξιολογήσουν τις «δυνατότητες κρούσης» τους.
Επιπλέον, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι η έλλειψη αμερικανικού αεροπλανοφόρου δεν αποτελεί απλώς ζήτημα επιμελητείας αλλά και στρατηγική αδυναμία.
Παρέχει στο Πεκίνο την ευκαιρία να υπογραμμίσει τους ισχυρισμούς του ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να εκπληρώσει πλήρως τις στρατιωτικές της δεσμεύσεις στην Ασία, υπονομεύοντας ενδεχομένως την αξιοπιστία των αμυντικών διαβεβαιώσεων των ΗΠΑ προς τους περιφερειακούς συμμάχους της.
Πάντως πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ορατός ο κίνδυνος μίας άμεσης σύγκρουσης των ΗΠΑ με την Κίνα.
washington.jpg

Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας;

Ο Miguel Miranda, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τις Φιλιππίνες, εκτιμά ότι η απουσία αμερικανικού αεροπλανοφόρου στον Ειρηνικό δεν αποδυναμώνει τις θέσεις των ΗΠΑ παγκοσμίως.
Χαρακτηρίζει δε παράλογες τις εικασίες για μία σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας, καθώς όπως υποστηρίζει οι δύο χώρες διατηρούν διπλωματικές και άλλες επαφές, γεγονός που εξαλείφει το ενδεχόμενο ενός πολέμου,
Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ασία-Ειρηνικό παραμένει ισχυρή, με ένα φορτωμένο πρόγραμμα πολυεθνικών ασκήσεων φέτος.
Αμφισβητεί επίσης την ιδέα ότι τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή κινεζικών προκλήσεων κατά των συμμάχων των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως η απουσία τους δεν ενθαρρύνει την κινεζική «ανάληψη κινδύνου».
Εξήγησε ότι, σε μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις που περιλαμβάνουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τα αεροπλανοφόρα ενδέχεται να μην παρέχουν σημαντική αποτροπή ή προστασία.
Σε παρόμοια γραμμή, ο Shashank S. Patel, ειδικός σε θέματα Άμυνας και Γεωπολιτικής, τόνισε ότι στη Μέση Ανατολή υπάρχει σαφέστερα υψηλότερος κίνδυνος σύγκρουσης σε σύγκριση με την Ανατολική Ασία.
«Σε αυτές τις ταραχώδεις συνθήκες, οι ΗΠΑ πρέπει να εξισορροπήσουν τη ναυτική τους ισχύ στη Μέση Ανατολή, καθώς η αεροπορική τους δύναμη είναι περιορισμένη εκεί.
Είναι μια πιο επικίνδυνη κίνηση για αυτούς να αφήσουν ευάλωτο τον Δυτικό Ειρηνικό, αλλά θα το αντισταθμίσουν με τις 16 μεγάλες βάσεις Πεζοναυτών, τον Στρατό, το Ναυτικό και τις Αεροπορικές Βάσεις τους.
Επίσης, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την προηγούμενη ανάπτυξη απροσδιόριστων μοιρών μαχητικών για τον Ειρηνικό για την εκπλήρωση ισχύος πυρός έκτακτης ανάγκης», σημείωσε.
Εξάλλου υποστήριξε ότι πάνω από το 60% του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ βρίσκεται επί του παρόντος στον Ειρηνικό. Όταν χρειάζεται, ο στόλος μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα στον Δυτικό Ειρηνικό για την αντιμετώπιση των απειλών.

eisenhower.png
Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στο πρόβλημα των ΗΠΑ με τα 11 αεροπλανοφόρα

Εν τω μεταξύ, οι υπάρχουσες ενεργές βάσεις αναμένεται να «αποτρέψουν αποτελεσματικά κάθε μεγάλη ατυχία για τους συμμάχους τους». Σημείωσε ότι η απουσία του USS Abraham Lincoln από τον Δυτικό Ειρηνικό μπορεί να δώσει στην Κίνα κάποιο τακτικό πλεονέκτημα και ευελιξία στις μετακινήσεις προσωπικού.
Ωστόσο, με περίπου 750 αμερικανικές βάσεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περίπου 192 στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, και μια σημαντική δύναμη 375.000 στρατιωτικού προσωπικού στην περιοχή, οι ΗΠΑ έχουν σημαντική δύναμη πυρός για να διαχειριστούν οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση στον Δυτικό Ειρηνικό, σύμφωνα με το Patel.
Οι ΗΠΑ έχουν 11 αεροπλανοφόρα, που είναι ο μεγαλύτερος στόλος παγκοσμίως.
Πάντως από τα 11 λίγα είναι εκείνα που μπορούν να αναλάβουν άμεσα δράση.
Άλλα υποβάλλονται σε συντήρηση και άλλα επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά από πολύμηνες αποστολές.
Αυτή η έλλειψη μπορεί επίσης να προκαλέσει συζητήσεις στην Ουάσιγκτον σχετικά με πιθανές προσαρμογές στην ανάπτυξη των αμερικανικών αεροπλανοφόρων.
Μια πιθανή λύση περιλαμβάνει τη στάθμευση ενός αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο για να ελαφρύνει το βάρος των παγκόσμιων δεσμεύσεων του Πολεμικού Ναυτικού.
Πηγή του Κογκρέσου είπε στο Nikkei Asia ότι η βάση ενός αεροπλανοφόρου σε χώρες στη Μεσόγειο, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία ή η Ισπανία, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση μιας ισορροπημένης παρουσίας στις περιοχές του Ειρηνικού και της Μεσογείου.

Αυτή η πρόταση θυμίζει παλαιότερες συνταγές από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν οι ΗΠΑ διατηρούσαν ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων στην Ιαπωνία και την Ελλάδα.
Ωστόσο, η συμφωνία με την Αθήνα εγκαταλείφθηκε αργότερα λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1967.
Πάντως καθώς οι παγκόσμιες εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αντιμετωπίζει το κρίσιμο καθήκον της αποτελεσματικής διαχείρισης των περιορισμένων πλέον αεροπλανοφόρων του για την αντιμετώπιση ταυτόχρονων απειλών σε πολλές περιοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης