Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Ιράν διαψεύδει την προμήθεια στη Ρωσία εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων Fath-360 και του συστήματος Ababil

To Ιράν διαψεύδει την προμήθεια στη Ρωσία εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων Fath-360 και του συστήματος Ababil
Εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας πιστεύεται ότι υπέγραψαν συμβόλαιο στις 13 Δεκεμβρίου 2023 στην Τεχεράνη με Ιρανούς αξιωματούχους για το Fath-360 και ένα άλλο σύστημα βαλλιστικών πυραύλων που κατασκευάστηκε από τον κρατικό Οργανισμό Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας του Ιράν (AIO) που ονομάζεται Ababil
Ο εκπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ διέψευσε την αναφορά του Reuters την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024 που ανέφερε ότι το Ιράν σχεδιάζει να προμηθεύσει εκατοντάδες πυραύλους στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Νομικά, το Ιράν δεν έχει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην αγορά ή πώληση συμβατικών όπλων.
Όμως ηθικά, το Ιράν θα αποφύγει τη μεταφορά όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων, που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στη σύγκρουση με την Ουκρανία μέχρι να τελειώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ του Ιράν.
Δύο ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στο Ιράν για να χρησιμοποιούν το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας Fath-360, προσθέτοντας ότι αναμένουν την επικείμενη παράδοση εκατοντάδων δορυφορικά καθοδηγούμενων όπλων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ορισμένοι ειδικοί συγκρίνουν τους πυραύλους Fath-360, που διατίθενται σε συστοιχίες των έξι, με τους πυραύλους HIMARS των ΗΠΑ, αν και το συνολικό βεληνεκές και η ακρίβειά τους είναι μικρότερη.
Εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας πιστεύεται ότι υπέγραψαν συμβόλαιο στις 13 Δεκεμβρίου 2023 στην Τεχεράνη με Ιρανούς αξιωματούχους για το Fath-360 και ένα άλλο σύστημα βαλλιστικών πυραύλων που κατασκευάστηκε από τον κρατικό Οργανισμό Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας του Ιράν (AIO) που ονομάζεται Ababil. 
Οι πηγές δεν προσδιόρισαν ακριβές χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των πυραύλων Fath-360, αλλά ανέφεραν ότι θα γίνει σύντομα.
Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό έχει επισκεφθεί το Ιράν για να μάθει να χειρίζεται το αμυντικό σύστημα Fath-360.
Μία από τις πηγές είπε ότι «το μόνο επόμενο δυνατό» βήμα μετά την εκπαίδευση θα ήταν η πραγματική παράδοση των πυραύλων στη Ρωσία.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-10_190207.png
Το αμυντικό σύστημα Fath-360 εκτοξεύει πυραύλους με μέγιστο βεληνεκές 120 χλμ. (75 μίλια) και κεφαλή 150 κιλά ενώ οι ρωσικής κατασκευής βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander-M έχουν βεληνεκές 500 km, αλλά πιο δύσκολο στο χειρισμό τους.
Το σύστημα των Iskander είναι επίσης μεταφερόμενο
Η προμήθεια των Fath-360 θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο από το δικό της οπλοστάσιο για στόχους πέρα από τη γραμμή του μετώπου, ενώ θα χρησιμοποιεί ιρανικές κεφαλές για στόχους κοντινότερου βεληνεκούς, δήλωσε στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο Reuters.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είπε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ και οι εταίροι της G7 «είναι έτοιμοι να δώσουν μια ταχεία και αυστηρή απάντηση εάν το Ιράν προχωρήσει σε τέτοιες μεταφορές».
«Θα αντιπροσώπευε μια δραματική κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο εκπρόσωπος.
«Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν από την αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στο Reuters ότι ενώ το Ιράν δεν έχει προμηθεύσει πυραύλους Fath-360, έχουν πουλήσει άλλους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία
.
Ο αξιωματούχος τόνισε ότι «το πώς κάθε χώρα χρησιμοποιεί αυτόν τον εξοπλισμό είναι αποκλειστικά δική της απόφαση», τονίζοντας ότι το Ιράν δεν πούλησε όπλα στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν ανέφερε τον Ιούλιο του 2023 ότι το σύστημα είχε δοκιμαστεί με επιτυχία από τη χερσαία δύναμη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).
Το Ιράν έχει προμηθεύσει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed στη Ρωσία από τα μέσα του 2022, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς για τη στόχευση μη στρατιωτικών υποδομών και αστικών περιοχών στην Ουκρανία, με το ΝΑΤΟ να καλεί την Τεχεράνη να σταματήσει τη στρατιωτική της συνεργασία με τη Μόσχα.

Η αποτυχία των κυρώσεων 

Τα drones Shahed, ωστόσο, μεταφέρουν ένα κλάσμα των εκρηκτικών σε σύγκριση με τους πυραύλους Fath-360 και καταρρίπτονται ευκολότερα καθώς είναι πιο αργοί από τους βαλλιστικούς πυραύλους.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς επέβαλαν νέες κυρώσεις στη βιομηχανία drone του Ιράν τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, με στόχο τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τους από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ωστόσο, παρά τις παγκόσμιες κυρώσεις, το Ιράν εισήγαγε ανταλλακτικά κινητήρων drone αξίας τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων δολαρίων από χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γερμανία, ακόμη και οι ΗΠΑ.
Στοιχεία από τον τελωνειακό οργανισμό του Ιράν, τα οποία αναλύθηκαν από το Iran International, έδειξαν ότι πολλά είδη που αναφέρονται σε έναν αμερικανικό συμβουλευτικό οδηγό εισήχθησαν τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος ιρανικού έτους, το οποίο ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου.
Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κατηγόρησαν το Ιράν ότι «τροφοδοτεί τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παρέχοντας άμεση στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία, όπως πυρομαχικά και απλήρωτα εναέρια οχήματα (UAV), η οποία επηρεάζει σοβαρά την ευρωατλαντική ασφάλεια και υπονομεύει την παγκόσμια μη καθεστώς διάδοσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης