Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε ετοιμότητα για πυρκαγιές: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για 3 Περιφέρειες της χώρας τη Δευτερα 12/8 και σε 7 πολύ υψηλός - Τα μέτρα

Σε ετοιμότητα για πυρκαγιές: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για 3 Περιφέρειες της χώρας τη Δευτερα 12/8 και σε 7 πολύ υψηλός - Τα μέτρα
Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις
Σχετικά Άρθρα
Στο "κόκκινο" εξακολουθεί να βρίσκεται η μισή χώρα για την εκδήλωση πυρκαγιών και ήδη, το Πυροσβεστικό Σώμα είναι σε κατάσταση συναγερμού με γενική επιφυλακή, κλειστά είναι στις περιοχές πολύ υψηλής επικινδυνότητας τα δάση, τα άλση και τα πάρκα , ενώ είναι αυξημένες οι περιπολίες.
Οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για εκδήλωση επικίνδυνων πυρκαγιών, ακόμα και mega fires.
Για αύριο, Δευτέρα 12/8, προβλέπεται για 3 περιφέρειες της χώρας - μεταξύ των οποίων και η Αττική - ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), αλλά και σε ακόμη 7 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:
-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Λακωνίας)
Επίσης, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:
-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
-Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου
-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων)
-Περιφέρεια Κρήτης
map118.JPG
Ήδη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη Διυπουργική-συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια , το προηγούμενο 24ωρο:
-Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι σε κατάσταση συναγερμού με γενική επιφυλακή και διασπορά των επίγειων και ενάεριων δυνάμεων.
-Στις περιοχές πολύ υψηλής επικινδυνότητας τα δάση, τα άλση και τα πάρκα θα είναι κλειστά με αποφάσεις των Περιφερειών και των Δήμων. Οι είσοδοι θα φυλάσσονται από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.
-Η ΕΛΑΣ θα πραγματοποιεί αυξημένες περιπολίες στα δάση και θα είναι σε απόλυτη εγρήγορση για απομακρύνσεις πολιτών σε ασφαλή σημεία αν χρειαστεί.
-Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν αυξημένα περίπολα σε δασικές εκτάσεις και ορεινούς όγκους, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και τα μηχανήματα έργου, προκειμένου να επιχειρήσουν άμεσα για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών εφόσον χρειαστεί.
-Σε αυξημένη ετοιμότητα το Λιμενικό
-Σε αυξημένη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων (μηχανήματα έργου, υδροφόρες, εθελοντικές ομάδες), καθώς και η Δασική Υπηρεσία.
-Σε αυξημένη ετοιμότητα οι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, το ΕΚΑΒ, οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Σε επιφυλακή οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες

Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Επιπρόσθετα, σε γενική επιφυλακή παραμένουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Περιφερειών για τις οποίες προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 5) και σε μερική επιφυλακή παραμένουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Περιφερειών για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
Ταυτόχρονα, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικού δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Συστάσεις της Πυροσβεστικής σε πολίτες

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:
-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών,
η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.
-Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
-Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης