Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια αγωνία - Προληπτικό χτύπημα στο Ιράν σχεδιάζει το Ισραήλ, όλα τα σενάρια – Η Hezbollah σπέρνει φωτιά και θάνατο

Παγκόσμια αγωνία - Προληπτικό χτύπημα στο Ιράν σχεδιάζει το Ισραήλ, όλα τα σενάρια – Η Hezbollah σπέρνει φωτιά και θάνατο
Ποια είναι τα σενάρια αντιμετώπισης της επίθεσης από το Ιράν
Η δολοφονία από το Ισραήλ του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas  Ismail Haniyeh κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου κρατούν τη Μέση Ανατολή και την διεθνή κοινότητα με κομμένη την ανάσα εν αναμονή ιρανικών αντιποίνων και πιθανής κλιμάκωσης των εντάσεων σε μια πλήρους κλίμακα περιφερειακή σύγκρουση.
Το Ισραήλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «προληπτικής» επίθεσης κατά του Ιράν, καθώς αναμένει τα αντίποινα της Τεχεράνης για τη δολοφονία Haniyeh, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Ynet, επικαλούμενη πηγή στην Ιερουσαλήμ που λέγεται ότι είναι εξοικειωμένη με τις συζητήσεις.
«Δεν θα περιμένουμε και θα προσπαθήσουμε να αναχαιτίσουμε την επίθεση από αέρος, αυτό θα είναι το δεύτερο στάδιο, δήλωσε η ανώνυμη πηγή, λέγοντας ότι μια προληπτική επίθεση για να ανατρέψει τις επιθετικές δυνατότητες του Ιράν ήταν μια από τις πιθανές επιλογές του Ισραήλ.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι όλα δυνατά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε  εκ των προτέρων.
Εξαρτάται πραγματικά από πού θα προέλθει η επίθεση, τι είδους επίθεση θα είναι, πόσο δυνατή θα είναι και πού θα κατευθυνθεί.
Αλλά η επιλογή μιας προληπτικής επίθεσης – αποτρεπτικής με την έννοια της στόχευσης του τόπου από τον οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επίθεση – βρίσκεται στο τραπέζι», είπε η πηγή.
Hezbollah Attacks Israel With Drones In Response To Recent Assassination (Videos)
Ακόμη και αν το Ισραήλ λάμβανε οριστικές πληροφορίες για τα σχέδια του Ιράν, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν αυτές οι πληροφορίες είναι έχουν επιβεβαιωθεί μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την πηγή.
«Η επιλογή ενός προληπτικού χτυπήματος εξαρτάται τελικά και από την επιχειρησιακή σκοπιμότητα, εάν υπάρχει είτε όχι», επισήμανε.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το είδος της δράσης που θα αποφασίσει το Ιράν, σύμφωνα με την πηγή, καθώς το Ιράν είναι ικανό τόσο για μια μακρά επιχείρηση που θα μπορούσε να πλήξει στο Ισραήλ σε τρεις έως πέντε ώρες, όσο και για ένα χειρουργικό πλήγμα «που θα επέλθει σε12 λεπτά».
«Έχουν αυτές τις δύο δυνατότητες.
Πρέπει επίσης να γίνει διάκριση μεταξύ μιας επίθεσης που προέρχεται από το Ιράν και μιας επίθεσης που προέρχεται από τη Hezbollah, χωριστή ή συνδυασμένη.
Υπάρχει επίσης μια διάκριση μεταξύ μιας επίθεσης εναντίον πολιτικών στόχων και μιας επίθεσης εναντίον στρατιωτικών στόχων», είπε η πηγή.
«Στην παρούσα φάση, ο πανικός  πηγάζει από την αδυναμία να ενημερώσουμε το κοινό για τις δυνατότητές μας, τις πληροφορίες μας και ποιο είναι το επίπεδο απειλής. Είναι επίσης δύσκολο να το κάνουμε γιατί υπάρχουν πράγματα που πρέπει να παραμείνουν άγνωστα για τον εχθρό.
Επομένως, υπάρχει ένα τίμημα που πληρώνετε – ότι μέρος του πληθυσμού έχει αισθήματα δυσφορίας και φόβου», είπε το άτομο.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η ολοένα και πιο ακανθώδης σχέση μεταξύ του πρωθυπουργού Netanyahu και του προέδρου Biden δεν αποτελεί σημανικό πρόβλημα επειδή οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι «αν το Ισραήλ χάσει και δεν επιτυγχάνει τους στόχους του πολέμου, δεν θα χάσουμε μόνο εμείς, αλλά και οι Αμερικανοί».
Σύμφωνα με την πηγή του Ynet, η απειλή ενός περιφερειακού πολέμου θα μπορούσε να προκύψει εάν το Ισραήλ αποτύχει να αναχαιτίσει μια ιρανική επίθεση - εάν τα αντίμετρά του δεν λειτουργήσουν σωστά. «Τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε σκληρά και σκληρά», είπαν, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Η πηγή ανέφερε ότι η αίσθηση στους ισραηλινούς πολιτικούς κύκλους είναι ότι το Ιράν και η Hezbollah θέλουν να λάβουν εκδίκηση από το Ισραήλ, αλλά κανένας από τους δύο δεν έχει την επιθυμία «να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο».
Ένας εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε στο Ynet ότι ο στρατός «έχει σχέδια» για πιθανή προληπτική επίθεση και «υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για την εκτέλεσή του» και ότι «όποια οδηγία λάβουμε από το πολιτικό επίπεδο θα εκτελεστεί αμέσως».

Hezbollah επιβεβαίωσε την επίθεση σε τοποθεσία του στρατού στο βόρειο Ισραήλ

Η ομάδα του Λιβάνου αναφέρει στο Telegram ότι έπληξε Ισραηλινούς στρατιώτες με ρουκέτες κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο γύρω από την κοινότητα Matat.
Η δήλωση ισχυρίστηκε ότι η επίθεση έλαβε χώρα στις 11:10 π.μ. (08:10 GMT) και χτύπησε απευθείας τον στόχο.
Ο ανταποκριτής μας στην περιοχή ανέφερε νωρίτερα ότι τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο καθώς ακούστηκαν σειρήνες σε περιοχές του βόρειου Ισραήλ.

Επίδειξη ισχύος του Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν την Κυριακή (11/8)στο χωριό Taybeh, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν τις πόλεις Meiss al-Jabal, Mehaibib και Kafrchouba, αναφέρει το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA).
Ισραηλινά αεροσκάφη έσπασαν επίσης το φράγμα του ήχου στη Βηρυτό, τη Σιδώνα και την Τύρο καθώς και τη Nabatieh και την Iqlim al-Tuffah, στο νότιο Λίβανο, ανέφερε το NNA.




Οι παραινέσεις των ΗΠΑ 


Το Σάββατο 10/8, η αγγλόφωνη έκδοση του Ynet ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον παροτρύνει ιδιωτικά το Τελ Αβίβ να απόσχει από οποιαδήποτε προληπτική επίθεση και ότι το Ισραήλ έχει λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις λόγω του μεγέθους και της απόστασης του Ιράν, κάτι που μπορεί να γίνει «μη βιώσιμο» για το Ισραήλ να χειριστεί εάν πραγματοποιείται πλήρης ανταλλαγή εχθροπραξιών.
Ομοίως, εάν το Ισραήλ εξαπέλυε προληπτική επίθεση κατά της Hezbollah στον Λίβανο, θα μπορούσε να παρασύρει το Ιράν και τους συμμάχους του στη σύγκρουση, κάτι για το οποίο φέρεται να μην επιθυμούν οι ΗΠΑ.
«Πέρασαν οι εποχές που το Ισραήλ αντιμετώπιζε ξεχωριστά κάθε στοιχείο του...σιιτικού άξονα.
Οποιαδήποτε ισραηλινή πρωτοβουλία θα μπορούσε τώρα να προκαλέσει πόλεμο με ολόκληρο το μπλοκ υπό την ηγεσία του Ιράν», επισήμανε σε άρθρο του Σαββάτου το Ynet, 

Οι (πολλές) επιλογές του Ιράν

Το Ιράν έχει μια σειρά επιλογών για να απαντήσει στην επίθεση της 31ης Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης της επίθεσης με πυραύλους και drone της 13ης Απριλίου, η οποία έπληξε μια ισραηλινή εγκατάσταση συλλογής πληροφοριών και μια αεροπορική βάση όπου στάθμευε το αεροσκάφος που εξαπέλυσε την επίθεση στο συγκρότημα της Ιρανικής Πρεσβείας στο Δαμασκό την 1η Απριλίου.
Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του υποβάθμισαν την επιτυχία των επιδρομών της 13ης Απριλίου, καυχώνται ότι το «99 %» των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν είχαν καταρριφθεί από έναν συνασπισμό που συγκροτήθηκε γρήγορα για να προστατεύσει το Ισραήλ.
Ωστόσο, η επίθεση απέδειξε την ικανότητα του Ιράν να στοχεύει ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες και αμυντικές πηγές είπαν στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι οι νεότεροι, ταχύτεροι και πιο ικανοί πύραυλοι του έθνους δεν χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση του Απριλίου.
Το Ιράν και οι περιφερειακοί εταίροι του στον Άξονα της Αντίστασης θα μπορούσαν επίσης να ξεκινήσουν συντονισμένα αντίποινα, κάτι που άφησε να εννοηθεί ο ηγέτης των Houthi Abdul Malik al-Houthi σε τηλεοπτική ομιλία την Πέμπτη (8/8).
Εναλλακτικά, η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να απαντήσει σκληρά στη μακροχρόνια στρατηγική του Ισραήλ για δολοφονίες, επιχειρώντας να στοχοποιήσει ανώτερους ισραηλινούς πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες -κάτι που η Ισλαμική Δημοκρατία γενικά απέφυγε να κάνει στο παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης