Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάπια η ουκρανική οικονομία με δημοσιονομικό έλλειμμα 43,5 δισ. δολ. το 2024 – Στάση πληρωμών σε στρατό και Δημόσιο

Σάπια η ουκρανική οικονομία με δημοσιονομικό έλλειμμα 43,5 δισ.  δολ.  το 2024 – Στάση πληρωμών σε στρατό και Δημόσιο
Η Ουκρανία αποδίδει την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας στις ΗΠΑ και στις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο του Donbass
Οι καθυστερήσεις στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ συνέβαλαν στο αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ουκρανίας φέτος, δήλωσε ο Ουκρανός Υπουργός Οικονομικών Serhiy Marchenko σε συνέντευξή του στις 11 Αυγούστου στους Financial Times ενώ πρόσφατα αναδιαρθρώθηκε χρέος πάνω από 20 δισ. δολ. με ιδιώτες δανειστές το οποίο έληγε αρχές Αυγούστου.
Άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπολόγισαν το έλλειμμα σε λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο (25%) του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ή 43,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η παραδοχή του υπουργού για τη δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες έρχεται καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν σταθερά στην πρώτη γραμμή του Donbass.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες στο έδαφος λένε ότι έχουν σοβαρή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού, γεγονός που καθιστά την άμυνα των πόλεων που ελέγχονται από την Ουκρανία πιο δύσκολη από ποτέ.
Ο Marchenkoείπε ότι η εκταμίευση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ήταν «αργή», περισσότερο από τρεις μήνες αφότου το Κογκρέσο ενέκρινε άμεση στρατιωτική βοήθεια αξίας 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.
Αυτό περιλάμβανε 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία για την αγορά προηγούμενων όπλων και άλλα 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ.
Ο Marchenko διευκρίνισε ότι οι καθυστερήσεις της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας ανάγκασαν την Ουκρανία να ξοδέψει περισσότερα χρήματα στις αρχές του 2024 για την αγορά των απαραίτητων πυρομαχικών και όπλων, αφήνοντας λιγότερη ρευστότητα για το τέλος του έτους.
«(Η κατάσταση σήμαινε ότι η Ουκρανία) θα έχει έλλειψη χρημάτων για να καλύψει τους μισθούς των στρατευμάτων μας», είπε ο Marchenko στη συνέντευξη.
Ο Serhiy Marchenkoκάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να επιταχύνουν την εκταμίευση ενός δανείου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών δαπανών.
Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) επιβεβαίωσαν στις 13 Ιουνίου μια συμφωνία για ένα σχέδιο παροχής στην Ουκρανία με δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους.
Το δάνειο θα πρέπει να αποπληρωθεί χρησιμοποιώντας τόκους από περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Η επιτεύχθηκε αφού ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky κάλεσε τους ηγέτες της G7 στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου να εγκρίνουν το δάνειο των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά προέτρεψε επίσης τη δημιουργία μιας συμφωνίας επί ενός μηχανισμού για την πλήρη κατάσχεση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε «παγωμένα» ρωσικά assets.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης