Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην μέγγενη της ακρίβειας και οι φορολογικοί έλεγχοι - Οδηγίες ΑΑΔΕ σε ελεγκτές να φέρνουν 5 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που κοστίζουν

Στην μέγγενη της ακρίβειας και οι φορολογικοί έλεγχοι - Οδηγίες ΑΑΔΕ σε ελεγκτές να φέρνουν 5 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που κοστίζουν
Το στίγμα δίνει εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή με την οποία καθιερώνονται νέοι πιο αυστηροί ελεγκτικοί στόχοι
Με βασικό κριτήριο το κόστος θα γίνονται πλέον οι φορολογικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ καθώς έχουν φθάσει να στοιχίζουν πανάκριβα (έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης, εκτός έδρας) σε σχέση με τα έσοδα που βεβαιώνονται για το κράτος,
Το στίγμα δίνει εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή με την οποία καθιερώνονται νέοι πιο αυστηροί ελεγκτικοί στόχοι ενώ θεσπίζονται συγκεκριμένοι δείκτες αποτελεσματικότητας προκειμένου το κόστος διεξαγωγής να καλύπτεται τουλάχιστον κατά 5 φορές καθώς ο προγραμματισμός για φέτος προβλέπει συνολικά 170.385 ελέγχους για να πιαστεί ο πήχης του προϋπολογισμού στα έσοδα που έχει ανέβει στα 65 δισ. ευρώ.

Με βάση τις νέες οδηγίες Πιτσιλή οι υπηρεσίες καλούνται:

*Να επιτυγχάνουν στο 100% τους στόχους εσόδων που τους τίθενται ανά έτος
*Να αυξάνουν κάθε χρόνο τα συνολικά έσοδα της ΑΑΔΕ, όχι μόνον αναλογικά με βάση την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά όλο και περισσότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ
*Οι ετήσιες εισπράξεις από φορολογικούς ελέγχους να υπερκαλύπτουν το κόστος ελέγχου τουλάχιστον κατά 5 φορές προς 1.
Στο κόστος ελέγχου θα περιλαμβάνεται τόσο το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, όσο και οι λοιπές δαπάνες για τη διενέργεια των ελέγχων (πχ καύσιμα για μετακινήσεις, έξοδα διανυκτέρευσης εκτός έδρας κλπ).

Εμπρόθεσμα το 85% όλων των πληρωμών για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ

*Να κάνουν εμπρόθεσμα τουλάχιστον το 85% όλων των πληρωμών για Φόρο Εισοδήματος (ΦΠ και ΝΠ), ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ (βάσει δηλώσεων).
*Να αυξάνουν κάθε χρόνο το ποσοστό εισπράξεων έναντι των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία για την άντληση 2,8 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές των 115 δις. ευρώ και 2,3 δισ. ευρώ από τις νέες που ανέρχονται σε 3,433 δις ευρώ στο πεντάμηνο και προήλθαν από 4.253.031 οφειλέτες.
*Να αυξάνουν κάθε χρόνο το ποσοστό των ελεγκτών βεβαίωσης ως προς το συνολικό προσωπικό της Φορολογικής Διοίκησης.

Ειδική αναφορά για ΦΠΑ

Ειδική αναφορά γίνεται στο ΦΠΑ, όπου το αποκαλούμενο «κενό» (δηλαδή των δυνητικών εσόδων που χάνει ο προϋπολογισμός λόγω φοροδιαφυγής αλλά και πολυπλοκότητας του φορολογικού συστήματος), θα πρέπει να περιοριστεί στην τετραετία κοντά στο 5% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από περίπου 10% που βρίσκεται τώρα, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε επιπλέον ετήσια έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
Μεταξύ των άλλων υπογραμμίζεται η «σταδιακή κατ' έτος αύξηση της εισπραξιμότητας από ελέγχους, σε σχέση με τα ποσά που βεβαιώθηκαν (καταλογίστηκαν) από αυτούς, ώστε να μη μένουν τα έσοδα «στα χαρτιά».
Την ίδια στιγμή καθιερώνεται και ετήσια έρευνα ικανοποίησης συναλλασσόμενων.
Στόχος είναι, με βάση την έρευνα αυτή, να βελτιώνεται κάθε χρόνο ο βαθμός ικανοποίησης των συναλλασσόμενων με την Α.Α.Δ.Ε..
Αφετηρία της έρευνας θα αποτελέσει το 2024.

Ο στόχος

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ορίζονται και οι απαιτήσεις για βελτίωση των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης, ως εξής:
*Τουλάχιστον το 95% των αιτημάτων επιστροφής φόρων να διεκπεραιώνονται και να ικανοποιούνται αυτοματοποιημένα.
*Άνω του 70% των διασαφήσεων στις εισαγωγές και εξαγωγές να εκκαθαρίζονται μέσα σε μία ώρα.
*Να μειώνεται όλο και περισσότερο, χρόνο με το χρόνο, το «στοκ» των απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
*Σταδιακή αύξηση 1% ετησίως των εκδοθέντων Δελτίων Χημικής Ανάλυσης εντός 30 ημερολογιακών ημερών.
*Το ποσοστό εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού να ανέρχεται σε τουλάχιστον 20%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης