Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ

ΥΠΕΝ: Αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ
Θα παραμείνουν οι έντονες διακυμάνσεις

Την ίδια ώρα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι αυξανόμενες τιμές αερίου στο TTF (την Παρασκευή κινήθηκε πάνω από τα 40 ευρώ/MWh) προεξοφλούν έναν «καυτό» Σεπτέμβριο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,  η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που ολοκλήρωσε το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) εκτιμά ότι σε μακροχρόνιο ορίζοντα οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα θα μειώνονται σταδιακά έως το τέλος του 2050. 

Ωστόσο, την πρώτη εξαετία 2025 – 2030 οι μέσες τιμές αν και μειούμενες φαίνεται ότι διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή στα  145 ευρώ/MWh το 2025 και στα 139 ευρώ/MWh το 2030. Από τις αρχές τις επόμενης δεκαετίας  και έως τα μέσα του αιώνα ωστόσο, προβλέπεται μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Δηλαδή, οι εκτιμήσεις των αναλυτών του ΥΠΕΝ  υπολογίζουν ότι το 2035 η μέση τιμή θα είναι στα 125 ευρώ/MWh, το 2040 στα 116 ευρώ/MWh, το 2045 στα 109 ευρώ/MWh και το 2050 στα 96 ευρώ/MWh. 

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, το μέσο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα βαίνει μειούμενο καθώς διεισδύουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και  θα αποσβένονται οι σχετικές επενδύσεις. Ωστόσο, λόγω της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, θα υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις στις τιμές,  τόσο εποχιακές όσο και ενδοημερήσιες.  Η ύπαρξη χαμηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τους συντάκτες του ΕΣΕΚ, αποτελεί  απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εξηλεκτρισμού.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης