Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πυρκαγιές στην Αττική: Στήριξη των πληγέντων - Οι χώροι φιλοξενίας, νοσοκομεία σε ετοιμότητα

Πυρκαγιές στην Αττική: Στήριξη των πληγέντων - Οι χώροι φιλοξενίας, νοσοκομεία σε ετοιμότητα
Οι χώροι που υποδέχονται πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώθηκαν από την Πυροσβεστική
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα πύρινα μέτωπα της βορειοανατολικής Αττικής, ενώ δρομολογούνται ενέργειες για τη στήριξη και φιλοξενία των πολιτών των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώθηκαν από την Πυροσβεστική,
Ήδη, χώρους φιλοξενίας διαθέτουν Δήμοι, ανοιχτοί είναι οι χώροι του ΟΑΚΑ, ειδική πλατφόρμα να δέχεται αιτήματα, συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης, ενώ εκτός από τις Υγειονομικές Δομές των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά, σε αυξημένη  ετοιμότητα έχει τεθεί το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» για την υποδοχή πιθανών περιστατικών εγκαυματιών και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» για την υποδοχή πιθανών περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα.
Παράλληλα, αναβάλλει μέχρι νεωτέρας ο Δήμος Αθηναίων την άφιξη παιδιών στις κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα Αττικής που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Δευτέρα 12/8, ενώ απομακρύνει στελέχη από τις εγκαταστάσεις.
Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης με αναρτήσεις του, «στις 05:05 ξεκίνησε η εκκένωση του Παιδων Πεντέλης και ολοκληρώθηκε με άμεσες και συντονισμένες κινήσεις στις 05:58. 19 παιδιά (περιπατητικά περιστατικά) και 8 συνοδοί με 3 άτομα προσωπικό μεταφέρθηκαν με πούλμαν του Δήμου Πεντέλης στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Κυριακού.
Επίσης, διεκομίσθηκαν με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ, 5 παιδιά που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προς τις μονάδες των Νοσοκομείων Παίδων Αγ. Κυριακού και Παιδων Αγ. Σοφία.
Στο σημείο έσπευσαν η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου καθώς και η Διοικήτρια και Υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ.
Η φωτιά έχει απομακρυνθεί και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης είναι κτιριακά ασφαλές. Το ΚΥ Ραφήνας εκκενώθηκε στις 05:30, από όπου 4 άτομα προσωπικό μετακινήθηκαν με ίδια μέσα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκκένωση της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Πεντέλης (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.) από όπου μετακινήθηκαν 35 άτομα φιλοξενούμενοι και προσωπικό. Το Υπουργείο Υγείας παραμένει σε απόλυτη επιφυλακή και ακολουθεί τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας».
Παράλληλα, τo EKAB βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει τεθεί προληπτικά σε αυξημένη ετοιμότητα, στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως επιχειρησιακός σύνδεσμος του ΕΚΑΒ έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής ροή πληροφόρησης προς το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) αλλά και το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ).
adonis_1.JPG
Ειδική πλατφόρμα για τη διαμονή των πυρόπληκτων

Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024 στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμοι).
Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί εδώ: https://emergencypoint.azurewebsites.net/Application/NewAppl?evId=0170f75b-3f01-45ca-8e6e-727849dcdba4
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν, επίσης, με το 213 2047893.

Χώροι φιλοξενίας

Σε άμεση κινητοποίηση τέθηκε εδώ και ένα 24ωρο ο μηχανισμός του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την προστασία των φιλοξενούμενων και των εργαζομένων στις δομές που εποπτεύονται από το Υπουργείο και βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν ή απειλούνται από τις φωτιές.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα ξημερώματα της Δευτέρας 12.8, μετά και τις σχετικές οδηγίες από την Πολιτική Προστασία, άμεσα κινητοποιηθήκαμε με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν ταχύτατα και με ασφάλεια 32 μικρά παιδιά και 10 εργαζόμενοι από τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού Πεντέλης, που αποτελεί υπηρεσία του Κέντρου Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα».
Τα παιδάκια ηλικίας έως 5 ετών μαζί με τους φροντιστές τους, φιλοξενούνται πλέον στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού “Η Μητέρα” στο Ίλιον.
Παράλληλα, υπήρξε ετοιμότητα και σχεδιασμός σε περίπτωση ανάγκης και για την εκκένωση του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων στα Μελίσσια, όπου φιλοξενούνται 57 περιθαλπόμενοι και τους παρέχουν φροντίδα 20 εργαζόμενοι.
Ειδικός σχεδιασμός έχει εκπονηθεί για τις κατασκηνώσεις της Νέας Μάκρης/ Αγίου Ανδρέα και Κερατέας.
Στη Νέα Μάκρη σε συνεργασία με το Δήμο, προετοιμάζονται οι οικίσκοι για τη φιλοξενία είτε πυροσβεστών, είτε κατοίκων της περιοχής εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη.
Μεταθέτουμε εξάλλου για λίγες μέρες την έναρξη η έναρξη της επόμενης κατασκηνωτικής περιόδου για 300 Άτομα με Αναπηρία, ούτως ώστε να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση στην περιοχή.
Η παιδική κατασκήνωση της Κερατέας βρίσκεται σε λειτουργία και φιλοξενεί αυτή την ώρα 240 παιδιά. Έχουμε διασφαλίσει τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν εκεί συμπολίτες μας οι οποίοι ίσως χρειαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους».
Παράλληλα, ανοιχτοί είναι οι χώροι του ΟΑΚΑ, ώστε να υποδέχονται πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώθηκαν από την Πυροσβεστική, όπως αποφασίστηκε το απόγευμα της Κυριακής 11/8 στη συνεδρίαση του αρμόδιου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Π.Ε. Αν. Αττικής), στο Καπανδρίτι, κατόπιν επικοινωνίας του περιφερειάρχη Αττικής με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ.
Οι χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσουν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας για φωτιά στην Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες.
Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει ανοίξει τη Λέσχη Φιλίας στον Άγιο Ελευθέριο (Αχαρνών 372) για να φιλοξενήσει όσους εκκενώνουν τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς και επιθυμούν να καταφύγουν εκεί.
Επιπλέον, το Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης παραμένει αδιάκοπα ανοιχτό για το κοινό, ως κεντρικό σημείο συγκέντρωσης, ενώ ανοιχτό για το κοινό είναι και το ΚΑΠΗ Νέας Μάκρης.
Τα κατοικίδια μεταφέρονται στο κτήμα Βούλας Ζουμπουρλή, στην Παραλία Μαραθώνα.
Ο Δήμος Ραφήνας- Πικερμίου υποδέχεται πολίτες στους χώρους του ΚΑΠΗ Πικερμίου επί της οδού Αγίου Χριστοφόρου 8, στο κτίριο της Κοινότητας Πικερμίου στην Πλατεία Αγιου Χριστοφόρου και στο ΚΑΠΗ Ραφήνας, επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 21.
Ακόμη, ο Δήμος Βριλησσίων «ανοίγει και το Κλειστό Γυμναστήριο Βριλησσίων στη συμβολή των οδών Ολυμπιονικών και Σπύρου Λούη για την υποδοχή, φιλοξενία και διανυκτέρευση όσων συμπολιτών μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει την Αττική.
Η αίθουσα των ΚΑΠΗ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων επί της οδού Κισσάβου 11 είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, ενώ ανοιχτή παραμένει για όσο χρειαστεί και η αίθουσα στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης πρ. ΤΥΠΕΤ στη συμβολή των οδών Μπακογιάννη και Πλαταιών.
Σε περίπτωση που χρειαστεί οι πολίτες μας μπορούν να επικοινωνούν με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Βριλησσίων στο τηλ 6942475475Το
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ανοίγει για όσο χρειαστεί, το κλειστό Γυμναστήριο Κοντοπεύκου (Δωριέων 20 & Κανάρη, είσοδος από Αμοργού, Αγία Παρασκευή), για τη φιλοξενία πυρόπληκτων, ενώ σε 24ωρη επιφυλακή παραμένει η Πολιτική Προστασία του Δήμου.

Δήμος Ηλιούπολης: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

O Δήμος Ηλιούπολης συγκεντρώνει από σήμερα, Δευτέρα 12/8, τα παρακάτω είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους στις πληγείσες περιοχές και για όσους βρίσκονται στη μάχη της κατάσβεσης:
• Εμφιαλωμένο Νερό
• Φυσιολογικό Ορό
• Φυσικά Δάκρυα - Pulvo
• Κεραλοιφή για εγκαύματα
• Τρόφιμα Μακράς Διαρκείας
• Μωρομάντηλα
Για τους τετράποδους φίλους μας συγκεντρώνει: συσκευασμένη τροφή, τροφή για κουτάβια , Cool mats, πάνες , σεντόνια, λουριά οδηγούς
Οι πολίτες μπορούν να προσκομίσουν τα είδη πρώτης ανάγκης στην είσοδο του Δημαρχείου Ηλιούπολης τις καθημερινές από τις 07:00π.μ έως και τις 22:00μ.μ., το Σαββατοκύριακο και την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου από τις 07:00π.μ έως τις 14:00μ.μ.

www.bankkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης