Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμο το Ιράν για απευθείας μαζικό πλήγμα στο Ισραήλ - Σενάρια για επίθεση πριν τις 15/8 - Στον αέρα... οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα

Έτοιμο το Ιράν για απευθείας μαζικό πλήγμα στο Ισραήλ - Σενάρια για επίθεση πριν τις 15/8 - Στον αέρα... οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα
O Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές προετοιμασίες του Ιράν δείχνουν πως η Τεχεράνη ετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ.
(upd) Το Ιράν είναι έτοιμο να επιφέρει ένα απευθείας πλήγμα στο Ισραήλ εντός των επόμενων 24ωρων και πιθανότατα πριν την Πέμπτη 15/8, όταν και αναμενόταν η επανέναρξη των συνομιλιών για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες αυτή τη στιγμή... είναι στον αέρα ύστερα από την άρνηση της Hamas να συμμετάσχει.
Τις πληροφορίες αυτές μεταδίδει το πρακτορείο Axios, επικαλούμενο δύο πηγές με άμεση γνώση του σχετικού ζητήματος.
Πρόκειται για εκτιμήσεις που δείχνουν μια αλλαγή στις προθέσεις της Τεχεράνης, αν και επισημαίνεται πως κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα δεδομένου ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ρευστή.
Εντύπωση πάντως προκαλεί η εντολή του Αμερικάνου υπουργού Άμυνας, Lloyd Austin να σπεύσουν το συντομότερο δυνατό στην περιοχή το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και τα σκάφη συνοδείας του.

Αλλαγή στάσης από Ιράν

Σύμφωνα με το Axios, οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν στη διάθεση τους οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ αναφέρουν πως το Ιράν είναι έτοιμο να επιφέρει ένα απευθείας πλήγμα στο Ισραήλ.
Η επίθεση αυτή θα μπορούσε να γίνει πριν από τις προγραμματισμένες για τις 15/8 συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, με το Ισραήλ να διαμηνύει πως είναι μια στιγμή «ή τώρα ή ποτέ» για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas.
Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για μια αλλαγή στάσης από την Τεχεράνη, καθώς την περασμένη εβδομάδα υπήρχε η εκτίμηση ότι το Ιράν δεν είχε αποφασίσει ακόμα ούτε για το χρονοδιάγραμμα ούτε για την «φύση» της απάντησης που θα έδινε στο Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh.
Είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στα σενάρια που διακινούνταν ήταν πως ο ανώτατος ηγέτης Ayatollah Ali Khamenei σκεφτόταν - ακόμα και λόγω της διεθνούς πίεσης αλλά και εσωτερικών ανησυχιών για εμπλοκή σε έναν πόλεμο με Ισραήλ και ΗΠΑ – περιορισμένη επίθεση ή και αναβολή της.

Kani (ΥΠΕΞ Ιράν): Έχουμε δικαίωμα σε μια κατάλληλη απάντηση

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ali Bagheri Kani υποστήριξε στον Κινέζο ομόλογό του νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 12/8 ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα σε μια κατάλληλη και αποτρεπτική απάντηση κατά του Ισραήλ για να διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Προειδοποίηση Gallant (υπ. Άμυνας Ισραήλ): Ετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας επίθεση το Ιράν

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Lloyd Austin, o Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές προετοιμασίες του Ιράν δείχνουν πως η Τεχεράνη ετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ.
Σε ομιλία του προς Ισραηλινούς στρατιώτες ο Gallant επισήμανε πως «το Ιράν και η Hezbollah απειλούν να μας βλάψουν με τρόπο που δεν έχουν κάνει στο παρελθόν».
«Ελπίζω ότι θα το ξανασκεφτούν και δεν θα οδηγήσουν σε ένα νέο ξέσπασμα πολέμου σε πρόσθετα μέτωπα.
Δεν το θέλουμε αυτό.
Αλλά είμαστε προετοιμασμένοι» τόνισε ο Gallant.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο ισραηλινός στρατός

Όσον αφορά τον ισραηλινό στρατό, αυτός παραμένει σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας.
«Όλες οι μονάδες βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας.
Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις συνεχίζουν να είναι ενεργές στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε όλα τα σύνορα» επισήμανε η εκπρόσωπος του IDF, Anna Ukolova.

Πρώτα η Hezbollah, μετά το Ιράν

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πρώτα θα χτυπήσει το Ισραήλ η Hezbollah και μετά θα ακολουθήσει το Ιράν.
Αναφέρουν μάλιστα πως οι επιθέσεις τους είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερες από αυτές που πραγματοποίησε το Ιράν τον περασμένο Απρίλιο και θα περιλαμβάνουν την εκτόξευση πυραύλων και drones σε στρατιωτικούς στόχους στο κεντρικό Ισραήλ, μεταξύ άλλων κοντά σε κέντρα αμάχου πληθυσμού.

Εντολή ΗΠΑ για δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο

Ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin έδωσε εντολή να σπεύσει άμεσα στην περιοχή το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και τα σκάφη συνοδείας του, καθώς παραμένει η απειλή στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.
Σημειώνεται πως ο Austin έχει διατάξει να αναπτυχθεί στην περιοχή το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Georgia, το οποίο είναι εφοδιασμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους cruise.
Αναλυτές μάλιστα αναφέρουν πως είναι σπάνιο για το Πεντάγωνο να ανακοινώνει την ανάπτυξη ενός υποβρυχίου.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-11_203257.png
Δεν αποκλείει προληπτικό χτύπημα στο Ιράν το Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «προληπτικής» επίθεσης κατά του Ιράν, καθώς αναμένει τα αντίποινα της Τεχεράνης για τη δολοφονία Haniyeh, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Ynet, επικαλούμενη πηγή στην Ιερουσαλήμ που λέγεται ότι είναι εξοικειωμένη με τις συζητήσεις.
«Δεν θα περιμένουμε και θα προσπαθήσουμε να αναχαιτίσουμε την επίθεση από αέρος, αυτό θα είναι το δεύτερο στάδιο, δήλωσε η ανώνυμη πηγή, λέγοντας ότι μια προληπτική επίθεση για να ανατρέψει τις επιθετικές δυνατότητες του Ιράν ήταν μια από τις πιθανές επιλογές του Ισραήλ.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι όλα δυνατά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων.
Εξαρτάται πραγματικά από πού θα προέλθει η επίθεση, τι είδους επίθεση θα είναι, πόσο δυνατή θα είναι και πού θα κατευθυνθεί.
Αλλά η επιλογή μιας προληπτικής επίθεσης – αποτρεπτικής με την έννοια της στόχευσης του τόπου από τον οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επίθεση – βρίσκεται στο τραπέζι», είπε η πηγή.
Πάντως, οι ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε μια προληπτική επίθεση.

Μπαράζ ρουκετών από Hezbollah

Μπαράζ ρουκετών κατά του βόρειου Ισραήλ εκτόξευσε το βράδυ της Κυριακής 11/8 η Hezbollah.
Σύμφωνα με τον IDF, η Hezbollah εκτόξευσε περίπου 30 ρουκέτες από το Λίβανο, προσθέτοντας ότι ορισμένες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Δεν πάει σε συνομιλίες η Hamas

Πάντως, η Hamas έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία για συνομιλίες με το Ισραήλ όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
Η Hamas κάλεσε χθες Κυριακή να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο που είχε παρουσιαστεί από τον αμερικανό πρόεδρο Joe Biden στα τέλη Μαΐου για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας αντί «να διεξαχθούν περισσότερες διαπραγματεύσεις».

Έκκληση Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας

Η Γαλλία, η Γερμανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν σήμερα πως «δεν μπορεί να υπάρξει πλέον καμιά επιπλέον καθυστέρηση» στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προειδοποιώντας «το Ιράν και τους συμμάχους του» εναντίον οποιασδήποτε «νέας κλιμάκωσης» της σύγκρουσης.​
«Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν αμέσως και όλοι οι όμηροι, που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Hamas, πρέπει να απελευθερωθούν», υποστηρίζουν οι ηγέτες αυτών των τριών χωρών σε κοινή δήλωσή τους, επαναλαμβάνοντας την έκκληση των ομολόγων τους των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και το Κατάρ «για την άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων».
«Συμφωνούμε ότι δεν μπορεί πια να υπάρξει καμιά επιπλέον προθεσμία», προσθέτουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι εκφράζουν «βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση των εντάσεων στην περιοχή».
Όπως επισημαίνουν, «καμιά χώρα ή έθνος δεν έχει να κερδίσει από μια νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή».

Ινστιτούτο Israel-Alma: Η Hezbollah διαθέτει ισχυρές συστοιχίες πυραύλων και ρουκετών στο νότιο Λίβανο

Ένα στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο με έδρα το Ισραήλ αναφέρει ότι η Hezbollah έχει αναπτύξει συστοιχίες ρουκετών και πυραύλων σε περιοχές σε όλο τον Λίβανο, ειδικά στα νότια μέρη του.
Τα όπλα περιλαμβάνουν πυραύλους και πυραύλους μικρού βεληνεκούς, μαζί με βαλλιστικούς, cruise, αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους, σύμφωνα με το ινστιτούτο Israel-Alma, το οποίο σημειώνει ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι, οι πύραυλοι cruise και οι πύραυλοι κατά πλοίων δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα σύγκρουση.
«Είναι πιθανό η Hezbollah να επιλέξει να τις χρησιμοποιήσει με στοχευμένο τρόπο εναντίον ποιοτικών στόχων στο Ισραήλ ως μέρος της απάντησής της στη δολοφονία του Fuad Shukr, αναφέρει το Ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι πολλαπλοί τακτικοί σχηματισμοί θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ταυτόχρονα.

Οι (πολλές) επιλογές του Ιράν

Το Ιράν έχει μια σειρά επιλογών για να απαντήσει στην επίθεση της 31ης Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης της επίθεσης με πυραύλους και drone της 13ης Απριλίου, η οποία έπληξε μια ισραηλινή εγκατάσταση συλλογής πληροφοριών και μια αεροπορική βάση όπου στάθμευε το αεροσκάφος που εξαπέλυσε την επίθεση στο συγκρότημα της Ιρανικής Πρεσβείας στο Δαμασκό την 1η Απριλίου.
Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του υποβάθμισαν την επιτυχία των επιδρομών της 13ης Απριλίου, καυχώνται ότι το «99 %» των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν είχαν καταρριφθεί από έναν συνασπισμό που συγκροτήθηκε γρήγορα για να προστατεύσει το Ισραήλ.
Ωστόσο, η επίθεση απέδειξε την ικανότητα του Ιράν να στοχεύει ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες και αμυντικές πηγές είπαν στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι οι νεότεροι, ταχύτεροι και πιο ικανοί πύραυλοι του έθνους δεν χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση του Απριλίου.
Το Ιράν και οι περιφερειακοί εταίροι του στον Άξονα της Αντίστασης θα μπορούσαν επίσης να ξεκινήσουν συντονισμένα αντίποινα, κάτι που άφησε να εννοηθεί ο ηγέτης των Houthi Abdul Malik al-Houthi σε τηλεοπτική ομιλία την Πέμπτη (8/8).
Εναλλακτικά, η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να απαντήσει σκληρά στη μακροχρόνια στρατηγική του Ισραήλ για δολοφονίες, επιχειρώντας να στοχοποιήσει ανώτερους ισραηλινούς πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες -κάτι που η Ισλαμική Δημοκρατία γενικά απέφυγε να κάνει στο παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης