Τελευταία Νέα
Gun Room

CZ CUSTOM Αγωνιστικό πιστόλι A01

CZ CUSTOM Αγωνιστικό πιστόλι A01
Τα Α01 δεν είναι απλώς “αναβαθμισμένα” πιστόλια CZ. Αποτελούν το απόσταγμα 30 χρόνων εμπειρίας για τους καλύτερους συνδυασμούς
Ο κατάλληλος άνθρωπος

Ξεκινώντας το άρθρο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μια σημαντική λεπτομέρεια. Η CZ CUSTOM είναι μια αμερικανική εταιρεία χωρίς άμεση σχέση με την τσεχική CZ (Ceska Zbrojovka).
Η κοντυνότερη αναλογία που θα βρίσκαμε είναι εκείνη μεταξύ Mercedes-Benz και Brabus από τον κόσμο της αυτοκίνησης. Ναι μεν το ίδιο σασί, αλλά διαφορετικά αντικείμενα.
Βρίσκεται στην Αριζόνα και ανήκει στον βρετανικής καταγωγής οπλουργό Angus Hobdell (Άνγκους Χομπντελ). Ο άνθρωπος αυτός είναι η προσωποποίηση της επιμονής και της αθλητικής δεινότητας στο υψηλότατο επίπεδο. Ξεκίνησε καριέρα ως σκοπευτής στην πατρίδα του.
Όταν η τάξη των πολιτικών αφόπλισαν τους Άγγλους πολίτες (φαίνεται πως ο αφοπλισμός ενός λαού προηγείται της μαζικής εισβολής από τριτοκοσμικούς εποίκους), μετανάστευσε ώστε να παραμείνει ελεύθερος.
Αρχικά στην Ισπανία, όπου εργάστηκε για την SPS και τελικά στην Αμερική όπου κατέληξε να εκπροσωπεί την STI/SVI στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Η Ceska Zbrojovka τον προσέλαβε ως αρχηγό της αγωνιστικής ομάδας και τεχνικό σύμβουλο. Επεξεργάστηκε μαζί τους πολλές ιδέες που άλλαξαν την πορεία και τον προσανατολισμό της εταιρείας. Είναι αμφίβολο αν πιστόλια όπως τα CZ TS (Tactical Sports) και SP01 Shadow θα είχαν ποτέ σχεδιαστεί χωρίς τη συμβολή του.
Κάνοντας “σπίτι” του την Αριζόνα βελτίωνε τα όπλα παραγωγής για αγωνιστική χρήση με ανταλλακτικά (σφύρες, σκανδάλες, σχαστηρίες, κλπ.) που σχεδίαζε ο ίδιος. Σύντομα κατέληξε πως για να πετύχει την καλύτερη ακρίβεια απαιτούνταν κάνες βαρέος προφίλ (Bull Barrel) από ατσάλι τύπου 416.
Στην αρχή τροποποιούσε τα υπάρχοντα κλείστρα των CZ και αργότερα κατασκεύσε δικά του, ειδικά για βαρειές κάνες μήκους 5 ιντσών (το μέγιστο επιτρεπτό μήκος για πρακτική σκοποβολή). Τα εφαρμόζει ακόμη πάνω σε σκελετούς από SP-01, Shadow 2 και TS, μετατρέποντας υπάρχοντα πιστόλια πελατών.
2_248.jpg
Το πρώτο αμερικανικό CZ

Το επόμενο λογικό βήμα ήταν η δημιουργία ενός σκελετού με τις ελάχιστες ανοχές και τη μέγιστη αντοχή. Κατασκευάζεται από σφυρήλατο ατσάλι στον τόρνο (οι σκελετοί παραγωγής της CZ γίνονται με χύτευση).
Θεωρητικά αποδίδουν απεριόριστη διάρκεια ζωής, κάτι σημαντικό για σκοπευτές που “ρίχνουν” 15.000-20.000 φυσίγγια το χρόνο σε προπονήσεις και αγώνες.
Συνδυασμένος με το κλείστρο του Χόμπντελ, απέδωσε το αγωνιστικό πιστόλι “Α01” (το πρώτο αμιγές δημιούργημα της CZ CUSTOM). Υπάρχουν δύο διακριτές εκδόσεις του σκελετού: Α01 LD (Long Dustcover) και Α01 SD (Short Dustcover).
Η διαφορά έγκειται στην απόσταση που εκτείνεται το κάλυμμα του σκελετού εμπρός από τη σκανδαλοθήκη.
Στο LD φτάνει ως το στόμιο της κάνης, προσθέτοντας βάρος. Έτσι ζυγίζει κενό 1.450 γραμμάρια(!), ενώ το SD περίπου 100 λιγότερα. Το μεγάλο βάρος στο στόμιο της κάνης “πνίγει” την ανύψωση της κατά τη βολή και μειώνει αισθητά το λάκτισμα από τα φυσίγγια 9mm Para. Πρόκειται για μια λύση που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους κανονισμούς σκοποβολής για να δώσει κάθε πιθανό πλεονέκτημα.
3_233.jpg
Κυριολεκτικά χειροποίητα

Τα Α01 δεν είναι απλώς “αναβαθμισμένα” πιστόλια CZ. Αποτελούν το απόσταγμα 30 χρόνων εμπειρίας για τους καλύτερους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, οι μοχλοί ασφάλειας, τα σκόπευτρα, οι αναστολείς του κλείστρου είναι εργοστασιακοί. Δεν υπάρχει λόγος για το αντίθετο. Οι γεμιστήρες προέρχονται από τα CZ P09/P10.
Ο μηχανισμός σκανδάλης είναι από το CZ75 Combat.
Η ομάδα στη CZ CUSTOM ταιριάζει αυτά τα ανταλλακτικά με δικά της και φροντίζει για την τέλεια εφαρμογή μεταξύ τους.
Οι πίροι που συγκρατούν τη σκανδάλη είναι υπερμεγέθεις και εφαρμόζονται σε κάθε όπλο ξεχωριστά, οι ανοχές μειώνονται λειαίνοντας τα απάρτια ώς ότου επιτευχθεί η βέλτιστη επαφή μεταξύ τους. Κάποια ανταλλακτικά που στα όπλα παραγωγής “κινούνται ελεύθερα”, στα αγωνιστικά Α01 καρφώνονται πάνω στο σκελετό, εξαλείφοντας την περιττή κίνηση.
Το αποτέλεσμα είναι μια σκανδάλη διπλής ενέργειας που “σπάει” στα 3,6 κιλά πίεσης μετά από μια ομοιόμορφη διαδρομή.
Σε μονή ενέργεια απαιτεί 1.300 γραμμάρια και ελάχιστη μετακίνηση.
Το όπλο συμπληρώνεται με χαράξεις στο εμπρός και πίσω μέρος της λαβής και μια “βαθύτερη” ουρά τύπου Beavertail που τοποθετεί την παλάμη του σκοπευτή κοντινότερα στον άξονα της κάνης. Αυτό είναι το βασικό “πακέτο” που κοστίζει σχεδόν 3.500 ευρώ.
Αν το θεωρείτε ακριβό, ρίξτε πρώτα μια ματιά στα “αγωνιστικά” 2011 από πρωτοκλασάτα ονόματα και… θα αλλάξετε γνώμη.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν άπειρες επιλογές και όπως αναφέρει ο Χόμπντελ “το δεύτερο C στο CZC σημαίνει Custom”, δηλαδή κατά παραγγελία.
Είναι ικανοί να προσφέρουν εξατομικευμένες εφαρμογές. Πέρα από τα βασικά στόχαστρα (οπτική ίνα εμπρός και ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο LPA), παραδίδουν όπλα με εγκοπές και βάσεις για ηλεκτρονικά red dot, διαφορετικούν συνδυασμούς ελατηρίων, κορμούς με ράγες picatinny ή όποια σκοπευτικά επιθυμεί ο πελάτης.
Έχουν κατασκευάσει εκδόσεις Compact ως παραγγελία, μειώνοντας το μήκος κάνης/κλείστρου και το προφίλ της λαβής.
Τα σπανιότατα αυτά πιστόλια οπλοφορίας είναι το ανάλογο του εργοστασιακού Shadow 2 Compact με ακόμη καλύτερη ευθυβολία.
Το διαμέτρημα είναι το 9mm Para (9X19mm) αν και ο Χόμπντελ έχει κατασκευάσει ελάχιστα κομμάτια σε .40 S&W και ακόμη λιγότερα σε .357 Sig. Λέγεται πως το τελευταίο είναι ένα αριστούργημα που αψηφά τους κανόνες της Φυσικής.
Μέσα από την κάνη των 5 ιντσών προσφέρει βαλλιστικές επιδόσεις παρόμοιες του .357 Magnum με ελάχιστη ανάκρουση. Προσθέστε μια εξαιρετική σκανδάλη μονής ενέργειας και 14 φυσίγγια αναχορηγία και μιλάμε για τελειότητα!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης