Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανείπωτη καταστροφή στην Αττική με μια νεκρή και … εγκληματικά λάθη – Στάχτη δεκάδες σπίτια και πάνω από 100.000 στρέμματα

Ανείπωτη καταστροφή στην Αττική με μια νεκρή και … εγκληματικά λάθη – Στάχτη δεκάδες σπίτια και πάνω από 100.000 στρέμματα
Παραμένει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων - Βελτιωμένη η κατάσταση στο μέτωπο της Νέας Μάκρης
(upd3) Τεράστιες καταστροφές έχει αφήσει πίσω της η πύρινη λαίλαπα που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 11/8 στον Βαρνάβα και κατέληξε ύστερα από περίπου 40 με 50 χιλιόμετρα και περίπου 24 ώρες να καίει σπίτια και επιχειρήσεις σε Πεντέλη, Πάτημα Βριλησσίων και Χαλανδρίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 100.000 στρέμματα και δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν γίνει στάχτη, ενώ τη βιβλική καταστροφή συμπληρώνει ο θάνατος μιας γυναίκας άνω των 60 ετών, η οποία απανθρακώθηκε πιθανότατα επειδή δεν πρόλαβε να φύγει από το κτήριο όπου στεγαζόταν η βιοτεχνία όπου εργαζόταν.
Πάντως, το πύρινο μέτωπο δεν έχει ακόμα τεθεί υπό έλεγχο, καθώς μπορεί να μην υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε Βαρνάβα, Μαραθώνα, Άνω Σούλι, Πεντέλη και Νέα Μάκρη, όπου μάλιστα νωρίς σήμερα 13/8 το πρωί ήχησε και πάλι το 112.
Ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων λόγω της ενίσχυσης των ανέμων αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία της Πυροσβεστικής και των κατοίκων.
Άλλωστε,  η τεράστια καταστροφή σε Νέα Πεντέλη, Παλιά Πεντέλη, Πάτημα Βριλησσίων και Πάτημα Χαλανδρίου προκλήθηκε όταν μια αναζωπύρωση πίσω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο δεν αντιμετωπίστηκε, καθώς είχαν αποσυρθεί τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν, με συνέπεια οι φλόγες να ξεφύγουν και να καταλήξουν να μπαίνουν… ακόμα και μέσα στην πόλη.
Και ενώ συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις διάσπαρτες, φωτιά εκδηλώθηκε στα Καλύβια.

Νεκρή 60χρονη στο Πάτημα Χαλανδρίου

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δύο πυροσβέστες εντόπισαν εντός κτίσματος επαγγελματικής χρήσης που κάηκε, στο Πάτημα Χαλανδρίου, στην οδό Στρατονίκης, απανθρακωμένο πτώμα, που πιθανότητα ανήκει σε γυναίκα άνω των 60 ετών.
Η άτυχη γυναίκα την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν εντός του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται βιοτεχνία, και δεν πρόλαβε να βγει εγκαίρως.
Όπως αναφέρεται την ώρα της πυρκαγιάς, όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης βγήκαν από το κτήριο και τότε κατά την καταμέτρηση έγινε αντιληπτή η απουσία της, χωρίς ωστόσο να γίνει εφικτό να την εντοπίσουν.

Βιβλική καταστροφή

Η καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα είναι … στην κυριολεξία βιβλική.
Το πύρινο μέτωπο των 40 και πλέον χιλιομέτρων έχει αφήσει πίσω του πάνω από 100.000 στρέμματα καμένης γης ενώ δεκάδες είναι τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έχουν γίνει στάχτη.
Ιδιαίτερα έχει πληγεί η Νέα Πεντέλη αλλά και η Παλιά Πεντέλη, όπου εκτιμάται ότι είναι δεκάδες τα καμένα σπίτια ενώ παρανάλωμα του πυρός έγινε σχολείο επί της Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου και το κλειστό γυμναστήριο.
11_59.jpg
Στις φλόγες τυλίχθηκε ακόμα και ο χώρος γύρω από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης, όπου και κάηκε κυρίως ο περιβάλλων χώρος.
asteroskopio-arthrou-01.jpg
Αναζωπυρώσεις

Αυτή τη στιγμή η Πυροσβεστική επιχειρεί στην περιοχή της Νέας Μάκρης, όπου νωρίτερα το πρωί καταγράφηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή Ερυθρός.
Πάντως η κατάσταση του πύρινου μετώπου στη Νέα Μάκρη είναι βελτιωμένη καθώς από με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα ελικόπτερα.

Πυρκαγιά και στα Καλύβια

Την ώρα που η Πυροσβεστική βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες εστίες στη βορειοανατολική Αττική, ένα νέο μέτωπο προστίθεται , αυτή τη φορά στα Καλύβια.
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε  χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Προφάρτα στα Καλύβια Θορικού Αττικής.
Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά λίγο μετά τις 8:30 το πρωί της Τρίτης 13/8 και την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα.
Ειδικότερα, στο  σημείο επιχειρούν 54 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων και 14 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

kalyvia_1.JPG

Η εικόνα στα μέτωπα της φωτιάς στη βορειοανατολική  Αττική

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παραμένει χωρίς ενιαίο μέτωπο η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή του Βαρνάβα και από εκεί εξαπλώθηκε σε μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Αττικής.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες ενεργές εστίες από τον Βαρνάβα μέχρι την Νέα Μάκρη και έως την Πεντέλη, ενώ συνεχώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.
Οι άνεμοι που πνέουν από χθες το βράδυ είναι εξασθενημένοι σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν έχουν κοπάσει.
Λίγο μετά τις 5 το πρωί σημειώθηκε μια μεγάλη αναζωπύρωση στον οικισμό του Ερυθρού στη Νέα Μάκρη με την φωτιά να πλησιάζει τα σπίτια των κατοίκων.
Για το λόγο αυτό στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τον οικισμό μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς Ραφήνα.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 3 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Βοήθεια από το εξωτερικό

Κατά την χθεσινή ενημέρωση έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των κρατών που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έχει διευρυνθεί.
Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα ανταποκρίθηκαν ακόμη 3 χώρες που θα διαθέσουν δυνάμεις και συγκεκριμένα:
• η Σερβία ένα  ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Kamov καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα,
• η Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και
• η Τουρκία δύο αεροσκάφη τύπου Tractors
Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ενός ελικοπτέρου, θα αποστείλει και 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα.

Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης της φωτιάς

Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.
φωτιά.jpg
Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Meteo.

Οργή από κατοίκους

Με ένα τόσο τεράστιο πύρινο μέτωπο είναι προφανές πως η δύναμη των 700 και πλέον πυροσβεστών δεν θα μπορούσε να καλύψει επαρκώς
όλες τις κραυγές αγωνίας των πολιτών από τον Βαρνάβα... μέχρι την Πεντέλη.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις ήταν εκκωφαντική η απουσία πυροσβεστικής δύναμης.
Στην Παλιά Πεντέλη, κάτοικοι και εθελοντές από διάφορες περιοχές της Αττικής
επιχειρούσαν στην προσπάθεια τους να σβήσουν τις φλόγες σε αλσύλια και μικρά δάση προκειμένου οι φλόγες να μην γιγαντωθούν και περάσουν σε κατοικίες, διευρύνοντας και καθιστώντας ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο.
Επίσης, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου σπίτια, τα οποία ήταν μέσα σε οικιστικό ιστό και χωρίς να περιβάλλονται από δέντρα ή βλάστηση, κάηκαν και υπέστησαν ζημιές διότι δεν υπήρχε κανείς για να αντιμετωπίσει τις πρώτες φλόγες και να τις κατασβέσει.
Αντίστοιχες καταγγελίες όπου κάτοικοι και εθελοντές έσωσαν περιουσίες και δάση έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές από το Βαρνάβα μέχρι τα Βριλήσσια.

Καταγγελίες

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έγινε από κάτοικο στον Βαρνάβα.
«Εμάς καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι μας, ένα χιλιόμετρο από την εστία.
Ήταν πολύ μικρή η εστία στην αρχή, την είδαμε.
Δεν είχαν στείλει κάτι, δύο μόνο μικρά ελικόπτερα που έκαναν 45 λεπτά να έρθουν.
Η φωτιά ξεκίνησε από ένα οικόπεδο, δεν έκανε κανένας μπάρμπεκιου όπως ειπώθηκε, ήταν καθαρά εμπρησμός.
Ήταν ακριβώς πίσω από το σπίτι μας.
Το μόνο που μπορέσαμε να σώσουμε ήταν τον σκύλο και την γάτα μας.
Γυρίσαμε και είδαμε κατεστραμμένο το σπίτι», είπε μιλώντας στο Mega η κυρία Θάλεια για να προσθέσει:

«Δεν το περιμέναμε γιατί υπήρχε πυροσβεστικό έξω από το σπίτι μας, σε σημείο που είχε πεύκα, από κάποιο ακαθάριστο οικόπεδο, και δεν ρίξανε σταγόνα.
Όταν επιστρέψαμε στο χωριό μέσα από τις φωτιές που περάσαμε με ένα φορτηγό είδαμε ότι τα πυροσβεστικά, βρίσκονταν σε άλλο σημείο έξω από τις βίλες, για να σβήσουν τις βίλες.
Στον ίδιο δρόμο με εμάς κάηκε άλλο ένα, στο απέναντι από εμάς δεν κάηκε κανένα σπίτι.
Απλά οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί, είναι στο νοσοκομείο με εγκαύματα.
Δεν μπορούσαμε να μείνουμε ούτε 5 λεπτά ούτε τα ρούχα μας να πάρουμε.
Μόνο τα ζωντανά μας πήραμε και φύγαμε».
«Σε μας έφτασε σε 5 λεπτά από το οικόπεδο.
Μας έστειλαν προς Γραμματικό, εμείς πήγαμε προς Καπανδρίτι και μετά επιστρέψαμε να δούμε τι έγινε με το σπίτι και ξαναφύγαμε. Δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι, κάηκε ολοσχερώς. Έμεινε μόνο ένα τζάκι.
Το σπίτι το είχαμε 6 μήνες, δεν ήταν «πλουσιόσπιτο» και γι΄αυτό και δεν σώθηκε φυσικά. Τα πυροσβεστικά ήταν έξω από τις βίλες. Αυτό έγινε χθες 3 η ώρα το μεσημέρι. Και μας έλεγαν να μην ανησυχούμε γιατί δεν θα έρθει σε μας. Χάθηκαν όλα, εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει;
Ο πρωθυπουργός με τα 6.000 ευρώ και αν τα πάρουμε; Τους είδαμε και με τους πλημμυροπαθείς», πρόσθεσε.
Στον Μαραθώνα, κάτοικος της περιοχής αποκαλύπτει στο Mega πως δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα και πως κανένας δεν έχει εγκαταλείψει το σπίτι του.
«Έχουμε ζητήσει από το πρωί να στείλουν δυο-τρία οχήματα (πυροσβεστικά) να σταματήσουν τη φωτιά η οποία ήταν πολύ μικρής έντασης. Αυτή τη στιγμή έχει δυναμώσει πολύ… ήδη καίγονται θερμοκήπια και είναι έτοιμη να μπει στα πρώτα σπίτια», δήλωσε ο κ. Άγγελος.
«Από χθες τρέχουμε όλοι. Ήρθε η αστυνομία πριν να μας εκκενώσει αλλά πώς να φύγουμε αφού δεν έχει ούτε ένα πυροσβεστικό. Το ρεύμα έρχεται και φεύγει. Νερό υπάρχει», ανέφερε ο ίδιος.
diaswsh-arthrou.webp
fotia-penteli__1_.webp
Κάηκε εργοστάσιο ξυλείας στον Γέρακα

Στον Γέρακα, η φωτιά έκαψε εργοστάσιο ξυλείας.

Οχήματα της Πυροσβεστικής βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν με στόχο να σβήσουν τις φλόγες που έχουν τυλίξει την επιχείρηση.

Απανωτές εκρήξεις στα Βριλήσσια από διαρροή σε φιάλες υγραερίου

Σημειώνεται ότι απανωτές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή των Βριλησσίων, στο τέρμα της οδού Κλεισθένους.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει διαρροή από φιάλες υγραερίου από κατάστημα στο οποίο έφτασαν οι φλόγες.
Στο κατάστημα υπήρχαν χημικά, χρώματα και μονωτικά.
Οι εκρήξεις ακούστηκαν σε μεγάλη απόσταση προκαλώντας πανικό σε όσους βρίσκονταν κοντά στο σημείο. Παράλληλα, σε κοντινή απόσταση, στις φλόγες έχει παραδοθεί και εργοστάσιο ξυλείας, όπου επίσης υπάρχουν εύφλεκτα υλικά.
fwtia-penteli.jpg
Κάηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα στον Νέο Βουτζά

Δύο πυροσβεστικά οχήματα κάηκαν στον Νέο Βουτζά, από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στη ΒΑ Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα και υπόλοιποι τρεις είναι καλά στην υγεία τους.
4351977-768x524.jpg
454945153_10233161087870647_2161018225699546298_n.jpg

ΕΛ.ΑΣ: Οι εκτροπές κυκλοφορίας που παραμένουν σε ισχύ

Σε ισχύ παραμένουν οι εκτροπές κυκλοφορίας
στις περιοχές του Βαρνάβα, Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Διονύσου, Πεντέλης και Παλλήνης, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία.
Συγκεκριμένα, στις περιοχές αυτές ισχύουν οι εξής εκτροπές κυκλοφορίας:
1. Μαντά και επαρχιακή οδός Μαραθώνος-Καπανδριτίου, από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα
2. Έξοδος χωριού Γραμματικό προς Βαρνάβα
3. My Market Γραμματικού προς Άνω Σούλι
4. Είσοδος οικισμού Βαρνάβα από Καπανδρίτι
5. Μιαούλη και Κολοκοτρώνη, από το Γραμματικό προς Καλέντζι-Βοθώνα
6. Παραδρόμος εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, ύψος φυτωρίου «4 Εποχές» προς Άγιο Στέφανο
7. Ονείρων και παραδρόμος εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Βαρνάβα
8. Λεωφόρος Διονύσου και Αρτέμιδος (θέση Ανατολή) προς Διόνυσο
9. Λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας προς Διόνυσο
10. Λεωφόρος Διονύσου και Κυδωνιών προς Διόνυσο
11. Λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού προς Βοθώνα-Καλέντζι
12. Λεωφόρος Μαραθώνος και Μ. Αλεξάνδρου προς Βοθώνα-Καλέντζι
13. Έξοδος εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Καπανδρίτι
14. Ηρακλείτου και Δ. Σωτηρίου προς Αναπαύσεως
15. Αναπαύσεως από Ησιόδου προς Πεντέλη
16. Αναπαύσεως από λεωφόρο Πεντέλης προς Πεντέλη
17. Παναγούλη από λεωφόρο Πεντέλης προς Πεντέλη
18. Πλατεία Παλαιάς Πεντέλης προς Πεντέλη
19. Ηρακλείτου από Μπενάκη προς Αναπαύσεως
20. Λεωνίδα από Ησιόδου προς Πεντέλη
21. Κλεισθένους από Ησιόδου προς Πεντέλη
22. Ευκαλύπτων από λεωφόρο Πεντέλης προς Πεντέλη
23. Κλεισθένους από Πίνδου προς Πεντέλη
24. Παπανδρέου και από Τσαλδάρη (Μελίσσια) προς Πεντέλη
25. Κύπρου από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Ντράφι-Διώνη
26. Βενιζέλου από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Ντράφι-Διώνη
27. Λεωφόρος Διονύσου από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος, προς Διόνυσο
28. Ανθούσας και Ιάσωνος προς Πεντέλη.

ΑΔΜΗΕ για τις πυρκαγιές: Έχουν επηρεαστεί γραμμές μεταφοράς - Μέσω εναλλακτικών κυκλωμάτων η ηλεκτροδότηση


Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική
, έχουν επηρεαστεί σημαντικά κυκλώματα υπερυψηλής τάσης, ενημέρωσε απόψε ο ΑΔΜΗΕ.
Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση εστιών σε περιοχές όπου διέρχονται γραμμές μεταφοράς, προκειμένου να επανέλθουν το συντομότερο σε λειτουργία.
Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία με κατάλληλες ενέργειες μέσω εναλλακτικών κυκλωμάτων και ανακατανομή των μονάδων παραγωγής. Ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε επιχειρησιακό επίπεδο για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης στην περιοχή, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών. Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ παραμένουν στο πεδίο των εστιών φωτιάς για άμεση παρέμβαση, όταν αυτό επιτρέπεται από τις συνθήκες.
penteli__5_.jpg
«Πορτοκαλί» κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για Αττική, Βοιωτία και Εύβοια σήμερα (13/8)

Ακόμη μια δύσκολη ημέρα για την Αττική, που βρίσκεται στο "πορτοκαλί" συναγερμό, την ώρα που η μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις διάσπαρτες εστίες συνεχίζεται.
Επικίνδυνες εξακολουθούν να είναι οι συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιών.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα, Τρίτη 13 Αυγούστου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
-Περιφέρεια Αττικής
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
map138_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης