Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι πυρκαγιές της Αττικής «σιγοκαίνε» την κυβέρνηση – Η επόμενη μέρα μετά την αφωνία Μαξίμου και την οργή των πολιτών

Οι πυρκαγιές της Αττικής «σιγοκαίνε» την κυβέρνηση – Η επόμενη μέρα μετά την αφωνία Μαξίμου και την οργή των πολιτών
Δεδομένου ότι η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στην Αττική, λόγω των αναζωπυρώσεων και διάσπαρτων εστιών, η κυβέρνηση που πλέον είναι «στριμωγμένη»,  έχει στραμμένη την προσοχή της και στην επόμενη ημέρα
Σχετικά Άρθρα
Η πύρινη λαίλαπα που στο πέρασμά της στη βορειοανατολική Αττική μέσα στις πρώτες 48 ώρες άφησε πίσω της πάνω από 100 στρέμματα καμένης γης, πολίτες στους δρόμους, καταστροφές σπιτιών και επιχειρήσεων, «στριμώχνει» την κυβέρνηση που μέχρι στιγμής τηρεί …σιγή ισχύος.
Μπορεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να έχει επιστρέψει από τις διακοπές του στην Αθήνα τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο παραμένει επί της ουσίας άφαντος, αφού περιορίζεται στις επισκέψεις του
στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας , αλλά και στη συνεχή ενημέρωση για τις φωτιές.  
Μπορεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, να κάνει λόγο για άμεση αντίδραση στην αρχική εστία στο Βαρνάβα τόσο με επίγεια μέσα σε 7 λεπτά, όσο και με εναέρια , αφού το πρώτο επιχείρησε μόλις 5 λεπτά από την έναρξη της φωτιάς, ωστόσο αυτό αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τον πύρινο εφιάλτη.
Η εξήγηση δια στόματος του Β. Κικίλια είναι πως  «παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση -το νέο δόγμα που σε συνδυασμό με την τεχνολογική υποστήριξη των drones, όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν - όταν επικρατούν ακραίες συνθήκες το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο».
Τελικά, φαίνεται πως το αφήγημα της κυβέρνησης για τις αλλαγές από φέτος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με επίκεντρο την πρόληψη, αλλά και τα συστήματα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, «ξηλώθηκε» από την ίδια την πραγματικότητα και την οργή των πολιτών που ξεχειλίζει.

Στάση αναμονής από αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, βολές κατά τις κυβέρνησης εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μιλώντας για ελλείψεις και ζητώντας μέτρα και εθνικό σχέδιο, σχολιάζοντας πως είναι αδιανόητο να φτάνει η φωτιά στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας κάθε χρόνο.
Είναι «απίστευτο να συμβαίνει αυτό στην Αθήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκης, «είναι αδιανόητο κάθε χρόνο μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας να έχουμε τέτοιες εκτεταμένες πυρκαγιές. Κάτι δεν λειτουργεί καλά και πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, ενώ ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας , ζήτησε να παρθούν τα μέτρα, «να εκπονηθεί τώρα σχέδιο, που δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα, έστω κι αυτή την τελευταία στιγμή, για να σταματήσει όλο αυτό το μέτωπο της πυρκαγιάς να καταστρέφει περιβάλλον, να καταστρέφει ζωές και περιουσίες ανθρώπων».
Σε κάθε περίπωση, τηρούν στάση αναμονής για την επόμενη μέρα, καθώς δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών ενώ η μάχη των κατασβέσεων συνεχίζεται.

Η επόμενη μέρα στο Μαξίμου

Δεδομένου ότι η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στην Αττική, λόγω των αναζωπυρώσεων και διάσπαρτων εστιών , η κυβέρνηση που πλέον είναι «στριμωγμένη» έχει στραμμένη την προσοχή της και σητν επόμενη ημέρα, καθώς θα πρέπει να ακολουθήσει η καταγραφή των ζημιών, η έναρξη των αποζημιώσεων, ο σχεδιασμός αντιπλυμμηρικών έργων και κυρίως ο κατευνασμός της οργής των πολιτών, που ήδη βρίσκονται στα ...κάγκελα έχοντας να αντιμετωπίσουν το μεγάλο ζήτημας της ακρίβειας.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης