Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα πόδια της Ρωσίας θα συρθεί και πάλι η Ευρώπη – Λήγουν τα συμβόλαια για το φυσικό αέριο, ο ρόλος της Τουρκίας

Στα πόδια της Ρωσίας θα συρθεί και πάλι η Ευρώπη – Λήγουν τα συμβόλαια για το φυσικό αέριο, ο ρόλος της Τουρκίας
Ο αγωγός Urengoy-Pomary-Uzhgorod της σοβιετικής εποχής φέρνει αέριο από τη δυτική Σιβηρία μέσω Sudzha στην περιοχή Kursk της Ρωσίας
Η Ρωσία εξακολουθεί να διοχετεύει φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της εμπόλεμης ζώνης στην Ουκρανία.
Αυτό είναι ένα κοινό μυστικό, καθώς ο αγωγός Urengoy-Pomary-Uzhgorod της σοβιετικής εποχής φέρνει αέριο από τη δυτική Σιβηρία μέσω Sudzha στην περιοχή Kursk της Ρωσίας.
Στη συνέχεια ρέει μέσω της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση της Σλοβακίας.
Στη Σλοβακία, ο αγωγός φυσικού αερίου είναι χωρισμένος, ένας από τους κλάδους πηγαίνει στην Τσεχία και ο άλλος στην Αυστρία.
Οι κύριοι αγοραστές φυσικού αερίου είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία.
Περίπου 14,65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου παρασχέθηκαν μέσω Sudzha το 2023, ή περίπου το ήμισυ των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκε στα 295 bcm το 2023.
Το Sudzha, λίγο πάνω από τα σύνορα με την Ουκρανία, όμως είναι το επίκεντρο έντονων μαχών μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων.
Δεν είναι σαφές ποιος ελέγχει την πόλη.
Το σημείο μέτρησης αερίου της Gazprom στη Sudzha βρίσκεται λίγα μίλια έξω από την πόλη, πιο κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα στείλει 39,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας τη Δευτέρα σε σύγκριση με 39,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την Κυριακή.

Πόσο αέριο προσφέρει η Ρωσία στην ΕΕ

Η Ρωσία προμήθευε λίγο λιγότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας το 2022.
Ωστόσο, η Ευρώπη έχει απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ οι μέχρι στιγμής ανεξήγητες επιθέσεις στον αγωγό Nord Stream έχουν μειώσει τις ρωσικές προμήθειες.
Το ρωσικό αέριο αντικαταστάθηκε από εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG): οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν το μερίδιο τους στην αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ σε 56,2 bcm το 2023, από 18,9 bcm το 2021, ενώ η Νορβηγία αύξησε το μερίδιό της σε 87,7 bcm το 2023 από 79,5 bcm το 2021.
Άλλοι προμηθευτές ήταν οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, η Βρετανία και το Κατάρ.
Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024.
Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις του Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022, που σημειώθηκαν στα ανοιχτά του δανικού νησιού Bornholm και έσπασαν τρεις στις τέσσερις γραμμές του συστήματος που παραδίδει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.
Η Ρωσία λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις, αλλά δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία.
Οι New York Times και η Washington Post ανέφεραν ότι η Ουκρανία - η οποία έχει επανειλημμένα αρνηθεί την ανάμειξή της, ήταν πίσω από την επίθεση.
Η Ρωσία παρείχε συνολικά περίπου 63,8 bcm αερίου στην Ευρώπη με διάφορες διαδρομές το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Gazprom και τους υπολογισμούς του Reuters.
Ο όγκος αυτός μειώθηκε, κατά 55,6%, στα 28,3 bcm πέρυσι.
Στο αποκορύφωμά τους το 2018-2019, οι ετήσιες ροές στην ευρωπαϊκή περιφέρεια έφτασαν μεταξύ 175 bcm και 180 bcm.

Γιατί η Ρωσία στέλνει αέριο ακόμη μέσω Ουκρανίας

Περίπου το ήμισυ των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη γίνεται μέσω της Ουκρανίας.
Οι κύριοι λόγοι είναι τα χρήματα και η ιστορία.
Η Gazprom, η οποία κατέχει περίπου το 16% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και απασχολεί σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ήταν κάποτε μια από τις πιο ισχυρές εταιρικές αυτοκρατορίες της Ρωσίας - τόσο ισχυρή που ήταν γνωστή ως "κράτος εντός του κράτους".
Όμως, έχει πέσει σε δύσκολες στιγμές λόγω της απώλειας της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου.
Η εταιρεία βυθίστηκε σε ζημία 629 δισεκατομμυρίων ρουβλίων το 2023, την πρώτη ετήσια σε περισσότερα από 20 χρόνια, εν μέσω της συρρίκνωσης του εμπορίου φυσικού αερίου με την Ευρώπη, που κάποτε ήταν η κύρια αγορά πωλήσεών της.
Η Ουκρανία, κάποτε αναπόσπαστο μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, κερδίζει επίσης χρήματα από τη διαμετακόμιση.

Θα συνεχιστεί η διαμετακόμιση

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Μόσχα και το Κίεβο υπέγραψαν μακροπρόθεσμη πενταετή συμφωνία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας: 45 bcm το 2020 και 40 bcm ετησίως το 2021-2024.
Η συμφωνία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας λήγει το 2024 και το Κίεβο έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να την παρατείνει ή να συνάψει νέα συμφωνία.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας διαμετακόμισης στα τέλη του 2024, ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων τον περασμένο μήνα, επικαλούμενα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak.
Τον Μάιο του 2022, η Ουκρανία σταμάτησε να λαμβάνει διαμετακομιστικό αέριο μέσω του σταθμού Sokhranovka χωρητικότητας 30 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα, επικαλούμενη ανωτέρα βία και προτείνοντας τη μεταφορά όλων των όγκων διέλευσης στη Sudzha.
Η μόνη άλλη λειτουργική διαδρομή αγωγού προς την Ευρώπη είναι το Turkstream κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, με το ρόλο της Τουρκίας να αλλάζει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης