Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης όλη η Αφρική λόγω της ευλογιάς των πιθήκων

Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης όλη η Αφρική λόγω της ευλογιάς των πιθήκων
Συνολικά έχουν καταγραφεί 38.465 κρούσματα σε 16 χώρες της Αφρικής από τον Ιανουάριο του 2022
Η υπηρεσία ελέγχου ασθενειών της Αφρικανικής Ένωσης, η Africa CDC, κήρυξε «κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης» λόγω της επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων που πλήττει πολλές χώρες της ηπείρου, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής της.
«Η ευλογιά των πιθήκων διέσχισε πλέον τα σύνορα και πλήττει χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την ήπειρό μας (…) Ανακοινώνω, με βαριά καρδιά (…) ότι κηρύσσουμε την ευλογιά των πιθήκων (mpox) κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης» για την ήπειρο, ανέφερε ο Ζαν Κασένια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Δεν πρόκειται για απλή τυπική ενέργεια αλλά για έκκληση για ανάληψη δράσης. Αναγνωρίζουμε έτσι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιδρούμε εκ των υστέρων, αλλά να αναλάβουμε δράση και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε και να εξαλείψουμε αυτή τη μάστιγα», πρόσθεσε.
Με την απόφαση αυτή θα αποδεσμευτούν πόροι ώστε να αγοραστούν εμβόλια και να δοθεί μια απάντηση στο πρόβλημα σε παναφρικανικό επίπεδο. Αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να αποφασίσει εάν θα πρέπει να κηρύξει συναγερμό σε διεθνές επίπεδο λόγω της ασθένειας αυτής.
Η mpox ή ευλογιά των πιθήκων, όπως ήταν η παλαιότερη ονομασία της, είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 38.465 κρούσματα σε 16 χώρες της Αφρικής από τον Ιανουάριο του 2022. Από αυτούς τους ασθενείς οι 1.456 πέθαναν. Φέτος, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κατά 160%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Africa CDC την περασμένη εβδομάδα.
Στην ήπειρο εξαπλώνεται ένα νέο στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τον Σεπτέμβριο του 2023 και ονομάστηκε Clade Ib. Το στέλεχος αυτό είναι πιο θανατηφόρο και μεταδίδεται ευκολότερα από τα προηγούμενα. Αν κάποιος προσβληθεί από το Clade Ib μπορεί να εμφανίσει δερματικά εξανθήματα σε όλο το σώμα, ενώ με τα προηγούμενα στελέχη τα εξανθήματα περιορίζονταν στο στόμα, το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα.
Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους εντοπίστηκε το 1970 στη ΛΔ του Κονγκό (το πρώην Ζαΐρ), όπου είχε εξαπλωθεί ο υποτύπος Clade I. Έκτοτε, η ασθένεια παρέμενε περιορισμένη στις χώρες τις δυτικής και της κεντρικής Αφρικής και οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονταν από την επαφή τους με ζώα. Το 2022 ξέσπασε επιδημία που επεκτάθηκε σε σχεδόν 100 χώρες όπου η ασθένεια δεν ήταν ενδημική. Η ασθένεια προσέβαλε κυρίως ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. Τον Ιούλιο του 2022 ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιος συναγερμό αλλά περίπου έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2023, τον ήρε. Καταγράφηκαν περίπου 90.000 κρούσματα και 140 θάνατοι.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης