Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Abbas (Παλαιστινιακή Αρχή): Ζήτημα ωρών η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ - Τρομακτικές οι συνέπειες μιας κλιμάκωσης

Βόμβα Abbas (Παλαιστινιακή Αρχή): Ζήτημα ωρών η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ - Τρομακτικές οι συνέπειες μιας κλιμάκωσης
«Η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και τις επόμενες ώρες» τόνισε ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής
Το Ιράν ενδέχεται εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ismail Haniyeh, ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες, αποκάλυψε ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas.
Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas ξεκαθάρισε ότι η Παλαιστίνη δεν θέλει πόλεμο, σε συνέντευξή του στο ρωσικό Tass, μετά από συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
«Η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και τις επόμενες ώρες», τόνισε ο Abbas σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ιρανικού χτυπήματος μεγάλης κλίμακας
«Πρώτα από όλα, ως Παλαιστίνιοι, είμαστε κατά του πολέμου.
Δηλώσαμε επίσημα στις 7 Οκτωβρίου 2023 ότι είμαστε κατά του πολέμου και κατά της δολοφονίας αμάχων, γυναικών, παιδιών. Δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε τι θα συμβεί, αλλά μπορούμε να ελπίζουμε ότι εκεί δεν θα υπάρξει καμία κλιμάκωση, κανένας πόλεμος, οι συνέπειες του οποίου είναι δύσκολο να εκτιμηθούν», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το Ιράν διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στην Κασπία Θάλασσα - «Σε πλήρη ετοιμότητα» το πολεμικό ναυτικό

30a56da19000c321d8c2d61542ce05e4_XL.jpg

Tην ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι το Ιράν πραγματοποιεί στρατιωτική άσκηση στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
Η άσκηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης από τις 19:30 έως τις 20:30 τοπική ώρα (16:00 έως 17:00 GMT) στην επαρχία Gilan του Ιράν στην Κασπία Θάλασσα.
Είναι σχεδιασμένη για να ενισχύσει την αμυντική ετοιμότητα των ναυτικών δυνάμεων του στρατού, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο Mehr επικαλούμενο έναν τοπικό αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας.
Επισημαίνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη τέτοια στρατιωτική άσκηση του Ιράν μέσα σε τρεις ημέρες.
Έρχεται τη στιγμή που το Ιράν αναμένεται να εξαπολύσει αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Ismail Haniyeh στην καρδιά της Τεχεράνης τον περασμένο μήνα.

Ιρανοί αξιωματούχοι: Η κατάπαυση πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να αποτρέψει τα αντίποινά μας

Από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εξαρτώνται τα πιθανά αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τρεις ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.
Αυτοί οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι το Ιράν, μαζί με τους συμμάχους του όπως η Hezobollah, είναι έτοιμο να εξαπολύσει μια επίθεση εάν αποτύχουν οι συνομιλίες στη Γάζα ή εάν το Ισραήλ φανεί ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα της απάντησης του Ιράν παραμένει ασαφές.
Σε κάθε περίπτωση, η αναφορά του Reuters μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η Τεχεράνη θέλει να λάβει διπλωματικές παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα.
Ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικές προσωπικότητες άρχισαν να δείχνουν μια πιο ρεαλιστική στάση λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Hanihe, υποδεικνύοντας τη ματαιότητα της στρατιωτικής κλιμάκωσης, λέει το Reuters.
Η προοπτική ιρανικών αντιποίνων κρατά τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ σε εγρήγορση, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου John Kirby να αναγνωρίζει ότι μια επίθεση θα μπορούσε να λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα, επηρεάζοντας τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.
Πάντως, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ασταθής, με την αντίδραση της Τεχεράνης να συνδέεται στενά με την πρόοδο των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την ευρύτερη περιφερειακή δυναμική που θα επηρεαστεί από τις ενέργειες της Hezbollah, των πολιτοφυλακών του Ιράκ και των Houthi της Υεμένης κατά του Ισραήλ.

Χτύπημα στην καρδιά του Ισραήλ: Η Hamas εκτόξευσε ρουκέτες στο Τελ Αβίβ, εκρήξεις στην πόλη

4438457464aaefb5cf9831396c765a51_XL.jpg

Παράλληλα, εξελίξεις προκύπτουν και στο μέτωπο της Ισραηλινοπολαιστινιακής σύγκρουσης, καθώς ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας έπεσε στη θάλασσα στα ανοιχτά του Τελ Αβίβ την Τρίτη 13/8, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, καθώς οι μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas ανακοίνωσαν την πρώτη τους επίθεση στην πόλη εδώ και μήνες.
«Πριν από λίγο, ένα βλήμα που εντοπίστηκε να διέρχεται από τη Λωρίδα της Γάζας έπεσε στον θαλάσσιο χώρο στο κεντρικό Ισραήλ», ανέφερε μια ανακοίνωση του στρατού, καθώς δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι άκουσε μια έκρηξη στην πόλη την ίδια στιγμή.
Η Hamas είπε ότι εκτόξευσε δύο ρουκέτες M90 στο Τελ Αβίβ.
Πιο συγκεκριμένα, οι ένοπλες ταξιαρχίες al-Qassam της Hamas δήλωσαν ότι στόχευσαν την ισραηλινή πόλη Τελ Αβίβ και τα προάστια της με δύο ρουκέτες "M90".
Εκρήξεις ακούστηκαν στο Τελ Αβίβ αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Διπλή επίθεση των Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα - Δύο δεξαμενόπλοια στο στόχαστρο των ανταρτών

Εντωμεταξύ, οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης Houthis επιτέθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Άντεν, εκ των οποίων το ένα πλέει με σημαία Παναμά, ενώ το έτερο με σημαία Λιβερίας.
Ειδικότερα, το Κοινό Κέντρο Θαλάσσιων Πληροφοριών της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν (JMIC) αναγνώρισε το εμπορικό πλοίο Delta Atlantica ως το πρώτο εξ αυτών.
Πρόκειται για ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου με σημαία Λιβερίας.
Όπως έγινε γνωστό υπήρξαν πολυάριθμες απόπειρες επίθεσης στο εμπορικό πλοίο.
Η JMIC ανακοίνωσε ότι το δεύτερο πλοίο που δέχτηκε επίθεση ήταν το υπό σημαία Παναμά δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου On Phoenix.
Διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο εν τέλει δεν υπέστη βλάβη.
Τα πλοία και το πλήρωμα και στα δύο περιστατικά είναι ασφαλή και προχωρούν στο επόμενο λιμάνι της προγραμματισμένης πορείας τους, ανέφερε το κέντρο.
Επισημαίνεται ότι οι μαχητές των Houthis πραγματοποιούν εδώ και μήνες επιθέσεις με drone και πυραύλους σε πλοία, που συνδέονται με το Ισραήλ,  στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης