Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Βροχή» οι καταγγελίες για απουσία του κράτους, αλλά ο Μητσοτάκης είδε «βελτιωμένο συντονισμό» στις φωτιές

«Βροχή» οι καταγγελίες για απουσία του κράτους, αλλά ο Μητσοτάκης είδε «βελτιωμένο συντονισμό» στις φωτιές

Όπως είπε, «δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία»

Σχετικά Άρθρα
Ικανοποίηση για την προσπάθεια στο πεδίο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το απόγευμα της Τρίτης (13/08/2024), όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα για τις πυρκαγιές που έπληξαν την βορειοανατολική Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε μεταξύ άλλων το σύνολο του σχεδιασμού με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη στήριξη των πολιτών που έχασαν περιουσίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκε η πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική, φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και επεσήμανε τον βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, κάτι που αποτελεί κατάκτηση για τη λειτουργία του κράτους και των δομών του.
Παράλληλα επεσήμανε πως «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων», ενώ τόνισε το γεγονός πως η κατανομή των εναέριων μέσων γίνεται πλέον από τους υπηρεσιακούς που έχουν γνώση του αντικειμένου και με βάση συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, έγινε από τους αρμόδιους παράγοντες εκτίμηση της έκτασης που έχει υποστεί ζημιά, ενώ όπως καταγράφηκε, κάτω από το 10% των καμένων είναι δασικές εκτάσεις.
Σχετικά με τα κτίρια, η πρώτη εκτίμηση είναι πως έχουν υποστεί καταστροφές (με χαρακτηρισμό «πράσινο», «κίτρινο», ή «κόκκινο») λιγότερα από 100, με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι οικίες.
Συζητήθηκαν εκτενώς και συνολικά τα ζητήματα αποκατάστασης της περιοχής, με επίκεντρο την κρατική αρωγή των πληγέντων, την ενίσχυση και στήριξη των δήμων (τα σχετικά μέτρα έχουν ανακοινωθεί ήδη), η κατάσταση των υποδομών στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και οι αποζημιώσεις σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που ξεκινούν άμεσα.
Ειδική αναφορά έγινε στις εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στην κατάσταση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων που εκκενώθηκαν και τα οποία θα επαναλειτουργήσουν στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Κικίλιας για την πυρκαγιά στην Αττική: Δεν είναι μεγάλες οι ζημιές που έγιναν

Ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στη φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακή (11/8) από τον Βαρνάβα και επεκτάθηκε σε αστικό ιστό, στα Βριλήσσια, στο Χαλάνδρι στα Μελίσσια και την Πεντέλη που έφτασε να έχει ένα πύρινο μέτωπο 40 χιλιομέτρων. Υποστήριξε ότι οι καμένες εκτάσεις είναι λιγότερες από τα 80.000 στρέμματα που εκτιμά το Copernicus. Ο ίδιος στάθηκε στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν για να δικαιολογήσει ότι ξέφυγε η φωτιά, παρά την άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής.
«Οι ζημιές δεν είναι πολύ μεγάλες. Το πρώτο ελικόπτερο έσπευσε στα πέντε λεπτά και μετά άλλα τέσσερα ελικόπτερα. Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθή η φωτιά. Μετά έφυγε. Μετά έγιναν ζώνες για να σταματήσει η φωτιά. Πρώτη προτεραιότητα ήταν να προστατεύσουμε τα σπίτια. Σε λιγότερο απο 20 λεπτά, η φωτιά πέρασε πάνω από την Πεντέλη».
Αναφερόμενος στην τραγική απώλεια μίας γυναίκας στο Πάτημα Χαλανδρίου είπε: «Στην περιοχή εκείνη εκδόθηκε 112, οι συνάδελφοι της γυναίκας έφυγαν, για κάποιους λόγους η ίδια δεν έφυγε».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Κασσελάκη σημείωσε: «Οι κρίσεις δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση.
Η καλοπροαίρετη κριτική είναι ευπρόσδεκτη. Επιχειρησιακά, το πυροσβεστικό σώμα διέψευσε τον κ. Κασσελάκη που είπε ότι είδε μόνο τρία να πετάνε.
Ο αρχηγός της πυροσβεστικής έφτιαξε το νέο δόγμα.
Εκείνος αποφασίζει πότε πετούν τα εναέρια μέσα. Αν θέλει να συνεχίσει έτσι ο κ. Κασσελάκης, ή οποιοσδήποτε άλλος, ας το κάνει μόνος του».

ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε μέρα και πιο επικίνδυνοι

Το θράσος και η ανευθυνότητα του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο. Λίγες ώρες αφότου η καταστροφική πυρκαγιά έκαψε ακόμη και περιοχές εντός του αστικού ιστού της Αττικής, ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά κρύφτηκε πίσω από τις "δύσκολες συνθήκες", ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι "προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι"!
Αλήθεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν γνώριζε εδώ και πέντε χρόνια πως οι συνθήκες είναι δύσκολες; Έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα του Αυγούστου και να καούν 100.000 στρέμματα αλλά και δεκάδες σπίτια κι επιχειρήσεις εντός της Αττικής για να το αντιληφθεί;
Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, η φράση που περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξής: κάθε χρόνο και χειρότερα, σε όλους τους τομείς. Κάθε μέρα και πιο επικίνδυνοι. Για τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την οικονομία, την ασφάλεια, το περιβάλλον, τις ίδιες μας τις ζωές.

ΠΑΣΟΚ : Ανεπαρκής, αμετροεπής και αλαζόνας

Αν ο Πρωθυπουργός στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση του μετά την καταστροφική πυρκαγιά που από τον Βαρνάβα έφτασε να σβήσει στο Χαλάνδρι, δηλώνει ικανοποιημένος, τότε μόνο ένα σχόλιο απομένει:
Ανεπαρκής, αμετροεπής και αλαζόνας.

Ανείπωτη καταστροφή στην Αττική

Στο μεταξύ, τεράστιες καταστροφές έχει αφήσει πίσω της η πύρινη λαίλαπα που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 11/8 στον Βαρνάβα και κατέληξε ύστερα από περίπου 40 με 50 χιλιόμετρα και περίπου 24 ώρες να καίει σπίτια και επιχειρήσεις σε Πεντέλη, Πάτημα Βριλησσίων και Χαλανδρίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 100.000 στρέμματα και δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν γίνει στάχτη, ενώ τη βιβλική καταστροφή συμπληρώνει ο θάνατος μιας γυναίκας άνω των 60 ετών, η οποία απανθρακώθηκε πιθανότατα επειδή δεν πρόλαβε να φύγει από το κτήριο όπου στεγαζόταν η βιοτεχνία όπου εργαζόταν.
Eνεργό μέτωπο στην Αττική δεν υπάρχει, αλλά υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε Βαρνάβα, Μαραθώνα, Άνω Σούλι, Πεντέλη και Νέα Μάκρη, όπου μάλιστα νωρίς σήμερα , Τρίτη 13/8 , το πρωί ήχησε και πάλι το 112.
Ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων λόγω της ενίσχυσης των ανέμων αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία της Πυροσβεστικής και των κατοίκων.
Άλλωστε, η τεράστια καταστροφή σε Νέα Πεντέλη, Παλιά Πεντέλη, Πάτημα Βριλησσίων και Πάτημα Χαλανδρίου προκλήθηκε όταν μια αναζωπύρωση πίσω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο δεν αντιμετωπίστηκε, καθώς είχαν αποσυρθεί τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν, με συνέπεια οι φλόγες να ξεφύγουν και να καταλήξουν να μπαίνουν… ακόμα και μέσα στην πόλη.
Στο μεταξύ, αναλυτικά τον αριθμό των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν στην κατάσβεση έδωσε η Πυροσβεστική.

Νεκρή 60χρονη στο Πάτημα Χαλανδρίου

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δύο πυροσβέστες εντόπισαν εντός κτίσματος επαγγελματικής χρήσης που κάηκε, στο Πάτημα Χαλανδρίου, στην οδό Στρατονίκης, απανθρακωμένο πτώμα, που πιθανότητα ανήκει σε γυναίκα άνω των 60 ετών.
Η άτυχη γυναίκα την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν εντός του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται βιοτεχνία, και δεν πρόλαβε να βγει εγκαίρως.
Όπως αναφέρεται την ώρα της πυρκαγιάς, όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης βγήκαν από το κτήριο και τότε κατά την καταμέτρηση έγινε αντιληπτή η απουσία της, χωρίς ωστόσο να γίνει εφικτό να την εντοπίσουν.

Βιβλική καταστροφή

Η καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα είναι … στην κυριολεξία βιβλική.
Το πύρινο μέτωπο των 40 και πλέον χιλιομέτρων έχει αφήσει πίσω του πάνω από 100.000 στρέμματα καμένης γης ενώ δεκάδες είναι τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έχουν γίνει στάχτη.
Ιδιαίτερα έχει πληγεί η Νέα Πεντέλη αλλά και η Παλιά Πεντέλη, όπου εκτιμάται ότι είναι δεκάδες τα καμένα σπίτια ενώ παρανάλωμα του πυρός έγινε σχολείο επί της Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου και το κλειστό γυμναστήριο.
11_59.jpg
Στις φλόγες τυλίχθηκε ακόμα και ο χώρος γύρω από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης, όπου και κάηκε κυρίως ο περιβάλλων χώρος.
asteroskopio-arthrou-01.jpg
Eικόνα του Copernicus για το μέγεθος της πυρκαγιάς στην Αττική - Έγιναν στάχτη 85.000 στρέμματα

Στοιχεία για την έκταση της καταστροφής από τον πύρινο εφιάλτη στη ΒΑ Αττικής εξέδωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.
Βάσει αυτών, τα πύρινα μέτωπα εκτάθηκαν σε μήκος 23 χλμ με 168 ενεργά μέτωπα, καταστρέφοντας 85.000 στρέμματα.
cpo.JPG


Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης της φωτιάς

Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.
φωτιά.jpg
Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Meteo.

Οργή από κατοίκους

Με ένα τόσο τεράστιο πύρινο μέτωπο είναι προφανές πως η δύναμη των 700 και πλέον πυροσβεστών δεν θα μπορούσε να καλύψει επαρκώς
 όλες τις κραυγές αγωνίας των πολιτών από τον Βαρνάβα... μέχρι την Πεντέλη.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις ήταν εκκωφαντική η απουσία πυροσβεστικής δύναμης.
Στην Παλιά Πεντέλη, κάτοικοι και εθελοντές από διάφορες περιοχές της Αττικής 
επιχειρούσαν στην προσπάθεια τους να σβήσουν τις φλόγες σε αλσύλια και μικρά δάση προκειμένου οι φλόγες να μην γιγαντωθούν και περάσουν σε κατοικίες, διευρύνοντας και καθιστώντας ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο.
Επίσης, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου σπίτια, τα οποία ήταν μέσα σε οικιστικό ιστό και χωρίς να περιβάλλονται από δέντρα ή βλάστηση, κάηκαν και υπέστησαν ζημιές διότι δεν υπήρχε κανείς για να αντιμετωπίσει τις πρώτες φλόγες και να τις κατασβέσει.
Αντίστοιχες καταγγελίες όπου κάτοικοι και εθελοντές έσωσαν περιουσίες και δάση έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές από το Βαρνάβα μέχρι τα Βριλήσσια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης