Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Οι «μαγικές» και παράδοξες αποφάσεις της Premia σε βάρος των μετόχων της μειοψηφίας

Αποκάλυψη: Οι «μαγικές» και παράδοξες αποφάσεις της Premia σε βάρος των μετόχων της μειοψηφίας

Η στρατηγική διεθνώς εστιάζεται είτε στην αγορά μετοχών από τους μεγαλομετόχους, είτε σε αγορές ιδίων μετοχών και ακύρωση είτε σε πώληση ακινήτων

Σχετικά Άρθρα
Προβληματισμό προκαλεί η απόφαση της διοίκησης της Premia να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων η οποία οδηγεί σε αραίωση των παλιών μετόχων και μάλιστα με τη διάθεση των μετοχών σε discount.
Και αυτό γιατί τέτοιου είδους αποφάσεις που πλήττουν το ιερό δικαίωμα της συμμετοχής στην αύξηση λαμβάνονται μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα σε μια εταιρία και οι μέτοχοι αδυνατούν να το καλύψουν ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση η πολιτική που ακολουθείται δε συνάδει με την πολιτική που ακολουθούν λογικά άλλες εταιρίες επενδύσεων στο εξωτερικό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα discount που έχουν φέρει τα υψηλά επιτόκια.
Η στρατηγική διεθνώς εστιάζεται είτε στην αγορά μετοχών από τους μεγαλομετόχους, είτε σε αγορές ιδίων μετοχών και ακύρωση είτε σε πώληση ακινήτων προκειμένου να καρπωθούν τη διαφορά οι μέτοχοι μεταξύ του discount και της εσωτερικής αξίας των ακινήτων.
Αυτή η στρατηγική έχει ως στόχο να κλείσει το discount έναντι της εσωτερικής αξίας και να κερδίσουν όλοι μέτοχοι.

Συμβαίνουν… άλλα

Στην περίπτωση της Premia ωστόσο συμβαίνουν άλλα και η εταιρία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την εταιρεία «NLTG HH ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», θυγατρική της σουηδικής εταιρείας “NORDIC LEISURE TRAVEL GROUP HH Greece AB”, να συμμετάσχει σε μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της PREMIA έως του ποσού των € 12.500.000, με τιμή προσφοράς €1,36 ανά μετοχή και με την προϋπόθεση παραίτησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της PREMIA.
Ουσιαστικά έχουμε διάθεση μετοχών σε discount έναντι της εσωτερικής αξίας της μετοχής γεγονός που επηρεάζει τους υπόλοιπους μετόχους.
Εκτός και αν πλειοψηφία μαζί με τη διοίκηση δεν πιστεύουν ότι η αποτιμήσεις των ακινήτων που εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πότε το αποφάσισαν;

Τα πράγματα περιπλέκονται αν κάποιος λάβει υπό όψιν του ότι λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας για συμμετοχή της NORDIC σε αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων και συγκεκριμένα την 1η Αυγούστου είχε ανακοινωθεί ότι στις 31 Ιουλίου η Premia συμφώνησε με τη Nordic την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της δεύτερης “SUNWING HOTELS Hellas SINGLE MEMBER S.A η οποία έχει στη κατοχή και εκμετάλλευσή της το ξενοδοχείο “Sunwing Kallithea Beach” που βρίσκεται στη Ρόδο.
Επιπλέον, κατέχει το 100% της θυγατρικής εταιρείας “Helios Palace S.A”, η οποία έχει στη κατοχή και εκμετάλλευση της το ξενοδοχείο “Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club” (“O.B.C.”) που βρίσκεται στη Κρήτη.
Η απόκτηση ήταν sale and lease back καθώς τη διαχείριση των ξενοδοχείων θα συνεχίσει να ασκεί η Nordic η οποία θα λάβει 112,5 εκ ευρώ.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν η αύξηση των 12,5 εκ ευρώ με παραίτηση των παλαιών μετόχων είναι μέρος της συμφωνίας και ουσιαστικά συνιστά επιστροφή του ποσού με προνομιακούς όρους για τους πωλητές και για ποιο λόγο δεν ανακοινώθηκε εξ αρχής.
Είναι δυνατόν να το σκέφτηκαν να το συζητήσαν και να το αποφάσισαν εκ των υστέρων;

Οι δεσμεύσεις που έμειναν δεσμεύσεις

Και εν πάση περιπτώσει αν κάποιος ανατρέξει στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης του 2021 από την Premia που πάλι είχαμε παραίτηση των παλιών μετόχων (τιμή διάθεσης 1,44 ευρώ) θα διαπιστώσει ότι οι μεγαλομέτοχοι της εταιρίας είχαν δεσμευτεί για τα εξής:
«(α) η Sterner Stenhus Greece, να καλύψει 3.472.223 Νέες Μετοχές με Καταβολή Μετρητών συνολικού ποσού €5.000.001,12, και περαιτέρω να καλύψει, η ίδια ή/και μέσω συνδεδεμένων με αυτή μερών, Νέες Μετοχές αξίας έως €7.500.000 που τυχόν θα μείνουν αδιάθετες μετά το πέρας της Συνδυασμένης Προσφοράς, (β) η Nequiter να καλύψει 1.388.889 Νέες Μετοχές με Καταβολή Μετρητών συνολικού ποσού €2.000.00,16, και (γ) η ΝΟΕ, να καλύψει 347.223 Νέες Μετοχές με Καταβολή Μετρητών συνολικού ποσού €500.001,12.
Επομένως, οι Βασικοί Μέτοχοι έχουν δεσμευθεί να καλύψουν συνολικά 5.208.335 Νέες Μετοχές, με καταβολή μετρητών, ενώ σε περίπτωση που υπάρξουν αδιάθετες Νέες Μετοχές, η Sterner Stenhus Greece έχει δεσμευθεί να καλύψει περαιτέρω Νέες Μετοχές με την καταβολή έως ποσού €7.500.000 από την ίδια ή/και συνδεδεμένα με αυτή μέρη»

Δέκα ημέρες μετά η εταιρία ανακοίνωνε στο Χρηματιστήριο ότι «Η PREMIA AΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (η «Εταιρεία»), κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της που ελήφθη σήμερα, και με τη συναίνεση των κύριων μετόχων της, ανακοινώνει ότι σε περίπτωση που υπάρξει υπερβάλλουσα ζήτηση για τις νέες μετοχές που προβλέπεται να εκδοθούν με καταβολή μετρητών στο πλαίσιο της την αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της που αποφασίστηκε με τις από 03.06.2021 και 07.07.2021 αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας (η «Αύξηση»), δυνάμει της εξουσίας που παρασχέθηκε σε αυτό με την απόφαση της από 19.05.2021 Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, οι οποίες διατίθενται μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης κατά το διάστημα από 14/7/2021 έως 23/7/2021, τότε ενδέχεται οι βασικοί μέτοχοι της Εταιρείας, Sterner Stenhus Greece AB και NOE Μεταλλικές Κατασκευές Α.Ε. να καλύψουν λιγότερες (έως και καθόλου) νέες μετοχές με καταβολή μετρητών προκειμένου αυτές να διατεθούν σε τρίτους επενδυτές ώστε να διευρυνθεί περαιτέρω η μετοχική βάση της Εταιρείας.
Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι Sterner Stenhus Greece AB και NOE Μεταλλικές Κατασκευές Α.Ε. είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να καλύψουν νέες μετοχές με καταβολή μετρητών ποσού €5.000.001,12 και €500.001,12, αντίστοιχα, ενώ εάν τελικά δεν καλύψουν τις εν λόγω μετοχές, το τελικό ποσοστό συμμετοχής τους στην Εταιρεία μετά την Αύξηση (υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης της Αύξησης) θα διαμορφωθεί σε 42,85% και 7,86%, αντίστοιχα (αντί 46,83% και 8,26%, αντίστοιχα, στην περίπτωση που καλύψουν τις εν λόγω νέες μετοχές με καταβολή μετρητών)..
Τελικά δεν έβαλαν τίποτα γιατί υπήρχε υπερβάλλουσα ζήτηση και είναι απορίας άξιον αφού έχουν τη δυνατότητα δεν το κάνουν σήμερα αλλά διαθέτουν μετοχές με discount αραιώνοντας εαυτούς αλλά κυρίως τους υπόλοιπους μετόχους.
Φυσικά το επιχείρημα ότι η τιμή διάθεσης είναι υψηλότερη της τρέχουσας χρηματιστηριακής δεν επιδέχεται κριτικής όταν υπάρχει discount έναντι της εσωτερικής αξίας και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οδεύουμε σε μειώσεις επιτοκίων και άρα σε μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων που θα αυξήσουν τα κέρδη ανά μετοχή και την εσωτερική αξία της εταιρίας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης