Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Οι Πολωνοί δεν θέλουν το ευρώ – Κατακόρυφη πτώση της υποστήριξης για ενιαίο νόμισμα τα επόμενα χρόνια

Έρευνα: Οι Πολωνοί δεν θέλουν το ευρώ – Κατακόρυφη πτώση της υποστήριξης για ενιαίο νόμισμα τα επόμενα χρόνια

Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει σημαντική πτώση της πολωνικής υποστήριξης για την υιοθέτηση του ευρώ τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών

Σχετικά Άρθρα
Η υποστήριξη για την εισαγωγή του ευρώ στην Πολωνία «σε λίγα χρόνια» βρίσκεται επί του παρόντος στο 30,7%, σημειώνοντας μείωση από 34,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό του Οικονομικού Ιδρύματος Ελευθερίας.
Σημειώθηκε επίσης ότι η αντίθεση στο ευρώ έχει αυξηθεί από 50,8% σε 56,5%.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν:

«Είστε γενικά υπέρ ή κατά της ιδέας της εισαγωγής του ευρώ στην Πολωνία σε λίγα χρόνια;»
Οι δημοσιογράφοι της μελέτης παρατήρησαν μια ιδιαίτερα απότομη μείωση της υποστήριξης μεταξύ των γυναικών.
Επί του παρόντος, το 28,5% των γυναικών υποστηρίζει την εισαγωγή του ευρώ σε λίγα χρόνια (από 33,9% το 2023), σε σύγκριση με το 34,1% των ανδρών (36% το 2023).
Επισημάνθηκε επίσης ότι υπήρξε σημαντική μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο ποσοστό των γυναικών που απάντησαν «δύσκολο να το πω».
Η μελέτη σημείωσε ότι μεταξύ των ψηφοφόρων διαφορετικών πολιτικών κομμάτων, η υψηλότερη υποστήριξη για την υιοθέτηση του ευρώ δήλωσαν οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος Συνασπισμού Πολιτών (57%), αν και το μερίδιο των ψήφων «υπέρ» σε αυτή την ομάδα έχει μειωθεί κατά 10,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση έως το 2023.
Εν τω μεταξύ, πάνω από το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Πολωνία δεν πρέπει να υιοθετήσει καθόλου το κοινό νόμισμα.
«Η στάση απέναντι στο ευρώ πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από γενικές πολιτικές συμπάθειες και καθορίζεται πολύ λιγότερο από την ηλικία, την εκπαίδευση ή τον τόπο διαμονής», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, Marek Góra και Robert Sobiech, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο δελτίο τύπου.
Εξήγησαν επίσης ότι, όπως αποκαλύπτεται από τη μελέτη, οι ψηφοφόροι του σημερινού κυβερνητικού αριστερού - φιλελεύθερου συνασπισμού έχουν γενικά θετική άποψη για το ευρώ, αλλά οι εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων είτε σιωπούν για το θέμα είτε αποστασιοποιούνται από αυτό σαν να ήταν ασήμαντο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης