Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραίτηση - βόμβα στην Ιαπωνία - Αποχωρεί ο πρωθυπουργός Kishida λόγω σκανδάλων και ακρίβειας

Παραίτηση - βόμβα στην Ιαπωνία - Αποχωρεί ο πρωθυπουργός Kishida λόγω σκανδάλων και ακρίβειας
Δεν θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος που θα διξαχθούν τον Σεπτέμβριο
Την παραίτηση του από το πρωθυπουργικό αξίωμα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida βάζοντας τέλος στην τριετή θητεία του που σημαδεύτηκε από πολιτικά σκάνδαλα αλλά και από την αδυναμία του να αντιμετωπίσει το κύμα της ακρίβειας.
Συγκεκριμένα, ο 67χρονος Kishida υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο την ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στο πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών, γεγονός που σημαίνει ότι βάζει πρόωρο τέλος και στην πρωθυπουργική του θητεία.
«Το πρώτο και πιο προφανές βήμα για να δείξουμε ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα αλλάζει είναι να αποσυρθώ.
Δεν θα είμαι υποψήφιος στην προσεχή εκλογική διαδικασία για την προεδρία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος» ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Kishida.
«Θα συνεχίσω να κάνω οτιδήποτε μπορώ ως πρωθυπουργός έως τότε και έως τη λήξη της θητείας μου τον Σεπτέμβριο» υποστήριξε ο Kishida.

Εσωκομματικές εκλογές τον Σεπτέμβριο

Στην Ιαπωνία, την τέταρτη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο, πρωθυπουργός είναι ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος.
Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ), το οποίο είναι κυρίαρχο στην ιαπωνική πολιτική σκηνή για δεκαετίες καθώς βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν αδιαλείπτως από το 1945, θα προχωρήσει σε εσωκομματικές εκλογές για νέο αρχηγό τον Σεπτέμβριο.

Σκάνδαλα και ακρίβεια

Παρά την κυριαρχία του το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα βλέπει το τελευταίο διάστημα τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται εξαιτίας μιας σειράς σκανδάλων με μη καταγεγραμμένες δωρεές στο κόμμα αλλά και των αποκαλύψεων για τους δεσμούς του κόμματος με την αμφιλεγόμενη Εκκλησία της Ενοποίησης.
Επιπλέον, ο Kishida δεχόταν σφοδρά πυρά και για την αδυναμία του να αντιμετωπίσει επαρκώς και αποτελεσματικά την ακρίβεια και την αύξηση των τιμών.

Νεκρός που περπατά

«Είναι ένας νεκρός που περπατά εδώ και αρκετό καιρό
Δεν υπήρχε τρόπος να μπορέσει να αθροίσει τέτοιους αριθμούς ώστε να επανεκλεγεί» υποστηρίζει ο Michael Cucek, καθηγητής που ειδικεύεται στην ιαπωνική πολιτική στο Πανεπιστήμιο Temple στο Τόκιο.
Ως ο όγδοος μακροβιότερος ηγέτης της χώρας μεταπολεμικά, ο Kishida έβγαλε την Ιαπωνία από την πανδημία του COVID με τεράστιες δαπάνες, αλλά αργότερα διόρισε τον Kazuo Ueda, έναν ακαδημαϊκό που είχε επιφορτιστεί να τερματίσει τη ριζοσπαστική νομισματική πολιτική του προκατόχου του, επικεφαλής της Bank of Japan (BOJ)
Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η Bank of Japan αύξησε απροσδόκητα τα επιτόκια καθώς επικρατούσε πληθωρισμός, συμβάλλοντας στην αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς και οδηγώντας το γεν απότομα χαμηλότερα.

Ο διάδοχος

Ο διάδοχος που θα επιλέξει το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει αφενός να ενώσει το διασπασμένο κυβερνών κόμμα και αφετέρου να αντιμετωπίσει πιθανές περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης, την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων με την Κίνα και την πιθανή επιστροφή του Donald Trump ως προέδρου των ΗΠΑ.
Η αποχώρηση του Kishida θα μπορούσε να σημαίνει αυστηρότερους δημοσιονομικούς και νομισματικούς όρους ανάλογα με τον υποψήφιο, σύμφωνα με τον Shoki Omori, επικεφαλής στρατηγικής για την Japan Desk, Mizuho Securities, Tokyo.
«Εν ολίγοις, επικίνδυνα assets, ιδιαίτερα οι μετοχές, πιθανότατα θα πληγούν περισσότερο» εκτίμησε ο Omori.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης