Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γκάφα ολκής από Κομισιόν – F** η απάντηση του Elon Musk στον Breton, που πλέον κατηγορείται για ανάμειξη στην αμερικανική πολιτική

Γκάφα ολκής από Κομισιόν – F** η απάντηση του Elon Musk στον Breton, που πλέον κατηγορείται για ανάμειξη στην αμερικανική πολιτική
Ένας ακόμη καυγάς της Ευρώπης με τον Musk
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Thierry Breton, υπεύθυνος για την εσωτερική αγορά, προσπάθησε να τα βάλει με τον Elon Musk.
Μέσα σε λίγες ώρες, αντιμετώπισε κατηγορίες για ανάμειξη στην αμερικανική πολιτική, υποχρεώνοντας την Ευρώπη να ανακρούσει πορείας… τάχιστα.
Ο Thierry Breton, ο οποίος επιβλέπει την επιβολή των νέων κανόνων κοινωνικής δικτύωσης από το μπλοκ, έστειλε στον Musk μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στο X και προειδοποιούσε τον μεγιστάνα της τεχνολογίας για τη διάδοση «επιβλαβούς περιεχομένου», πριν από τη ζωντανή συνέντευξη του Musk με τον Donald Trump.
Ο Musk ανταπέδωσε γρήγορα.
«Για να είμαι ειλικρινής, ήθελα πολύ να απαντήσω με αυτό το meme Tropic Thunder», έγραψε ο Musk στους σχεδόν 200 εκατομμύρια ακολούθους του στο X, ενώ δημοσίευσε μια καταραμένη φωτογραφία από την υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ του 2008.
«Αλλά δεν θα έκανα ΠΟΤΕ κάτι τόσο αγενές και ανεύθυνο!»

Είναι ο τελευταίος καυγάς της Ευρώπης με τον Musk, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συγκρούστηκε με Βρετανούς πολιτικούς που τον κατηγόρησαν ότι υποκίνησε την πραγματική βία στον κόσμο κατά τη διάρκεια ταραχών της ακροδεξιάς.
Αυτή τη φορά, όμως, διακυβεύεται η φήμη της ΕΕ ως η ψηφιακή ρυθμιστική αρχή.
Το μπλοκ πιστεύει ότι ηγείται της κατηγορίας μεταξύ των παγκόσμιων δημοκρατιών να ανακτήσουν τον έλεγχο των τεχνολογικών κολοσσών.

Ο ρόλος του Breton

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Breton, Γάλλος πολιτικός, έχει προσπαθήσει να γίνει το πρόσωπο της ευρωπαϊκής ψηφιακής ρυθμιστικής ώθησης που, παράλληλα με τους κανόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβάνει προσπάθειες επίβλεψης της τεχνητής νοημοσύνης και ενίσχυσης του ψηφιακού ανταγωνισμού.
Πρώην διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας τεχνολογίας Atos και του κορυφαίου τηλεπικοινωνιακού φορέα της Γαλλίας, ο Breton υπερηφανεύεται για την τεχνολογική του γνώση — και δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρει ως απόδειξη το μυθιστόρημά του επιστημονικής φαντασίας «technothriller» του 1984, «Softwar».
Τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron υποστήριξε τον Breton να υπηρετήσει άλλη μια θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, ο Breton έχει εκφράσει την προθυμία του να κρατήσει το χαρτοφυλάκιο του.

Η ΕΕ ρίχνει μπούμερανγκ

Παρόλη την αυτοπεποίθηση του και την προθυμία του να χρησιμοποιήσει τη δημόσια εικόνα του για πολιτικό όφελος, τα σχόλια του Breton μέσω των social media δεν πήγαιναν πάντα σύμφωνα με το σχέδιο.
Ο Γάλλος, για παράδειγμα, δεν ενημέρωσε την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen για τη δημόσια επιστολή προς τον Musk πριν από τη δημοσίευσή της στο Χ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής.

GUy25PhXUAEDihB.jpg
Γι’ αυτό και διέρρευσε ότι η προειδοποίηση του Breton προς τον Musk είχε εκπλήξει πολλούς εντός της Επιτροπής.
Η ΕΕ δεν θέλει να θεωρηθεί ότι επιδιώκει την παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Η Linda Yaccarino, διευθύνουσα σύμβουλος της X, χαρακτήρισε την επιστολή του Breton «μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να επεκταθεί ένας νόμος που προορίζεται να εφαρμοστεί στην Ευρώπη σε πολιτικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ».
Οι υποστηρικτές του Trump προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να παρέμβει στις εκλογές των ΗΠΑ», έγραψε στο X ο Chris LaCivita, ο οποίος συμμετέχει στην προεδρική εκστρατεία του Trump.
Σύμφωνα με τη ρυθμιστική δομή του μπλοκ, οι Ευρωπαίοι επίτροποι, οι οποίοι ορίζονται από εθνικούς ηγέτες, έχουν λόγο για τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων, αλλά συνήθως δεν παρεμβαίνουν στον τρόπο επιβολής του νόμου.
Πέρυσι, μόλις τέθηκαν σε ισχύ οι κανόνες της Ευρώπης για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Breton προέτρεψε επίσης τους φορείς επιβολής να επικεντρωθούν σε πιθανή βλάβη τόσο στο X όσο και στο TikTok.

Η αγάπη της Καλιφόρνια χάθηκε

Ο Breton και ο Musk ήταν κάποτε αδελφοί της τεχνολογίας.
Οι δυο τους έχουν συναντηθεί επανειλημμένα για να συζητήσουν τους κανόνες κοινωνικής δικτύωσης της Ευρώπης, γνωστούς ως νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).
Αυτοί οι νόμοι περιλαμβάνουν πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου εάν οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως ο X δεν καταφέρουν να καταπνίξουν τη ρητορική μίσους και άλλες βλάβες στις πλατφόρμες τους.
Η Επιτροπή - με τον Breton να ηγείται του χαρτοφυλακίου - επισκέφτηκε τα γραφεία του Χ στο Σαν Φρανσίσκο τουλάχιστον δύο φορές για να ελέγξει πώς ο Musk συμμορφώνεται με τους νόμους.
Το 2022, οι άντρες συναντήθηκαν σε ένα εργοστάσιο της Tesla στο Όστιν του Τέξας και πόζαραν για ένα αμήχανο βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο X, όπου ο Musk ήταν ντυμένος με casual μπλουζάκι και τζιν, ενώ ο Breton - πάντα ο Ευρωπαίος γραφειοκράτης - φορούσε κοστούμι και γραβάτα.
Στο τρίλεπτο απόσπασμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε για το πώς είχε συζητήσει τους νέους κανόνες του μπλοκ για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον μεγιστάνα της τεχνολογίας.
Αλλά η συντροφικότητα τελείωσε και οι Βρυξέλλες κατηγόρησαν το κοινωνικό δίκτυο του Musk στα τέλη Ιουλίου για αποτυχία τήρησης των νόμων του μπλοκ για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - η πρώτη τέτοια έρευνα στο πλαίσιο της DSA.
Οι αρχές επιβολής της Ευρώπης ισχυρίστηκαν ότι οι λεγόμενες «μπλε επιταγές» του X, τις οποίες μπορεί πλέον να αγοράσει κάθε χρήστης, είχαν παραπλανήσει άλλους σχετικά με την πιθανή αξιοπιστία του διαδικτυακού περιεχομένου.
Η εταιρεία επίσης δεν ήταν διαφανής σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες αγόραζαν διαδικτυακές διαφημίσεις στην πλατφόρμα και δεν είχε δώσει σε τρίτους πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα της – χρεώσεις που θα ισοδυναμούσαν με παραβάσεις βάσει του DSA.
Ο Χ έχει τώρα την ευκαιρία να απαντήσει στις κατηγορίες πριν ληφθεί η τελική απόφαση, πιθανότατα το πρώτο εξάμηνο του 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης