Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδια Γερμανίας, Πολωνίας με τον Ουκρανό Volodymyr Z που ανατίναξε τους Nord Stream - Άχρηστο το ένταλμα σύλληψης

Παιχνίδια Γερμανίας, Πολωνίας με τον Ουκρανό Volodymyr Z που ανατίναξε τους Nord Stream - Άχρηστο το ένταλμα σύλληψης
Ο άνδρας αναγνωρίστηκε ως Volodymyr Zhuravlov από τη σουηδική εφημερίδα Expressen
Γερμανία και Πολωνία αλληλοκατηγορούνται σχετικά με την τύχη του Ουκρανού δύτη, τον οποίο το Βερολίνο ενοχοποιεί για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022.
Μάλιστα η Γερμανία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του Ουκρανού εκπαιδευτή καταδύσεων, Volodymyr Z, ο οποίος όμως… κατάφερε να περάσει ανενόχλητος από την Πολωνία όπου ζούσε εδώ και χρόνια, στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την σουηδική εφημερίδα Expressen, πρόκειται για τον 44χρονο Volodymyr Zhuravlov
Σύμφωνα με τους Πολωνούς, αυτό συνέβη διότι η Γερμανία, η οποία εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης, δεν είχε συμπεριλάβει στη λίστα καταζητούμενων τον Ουκρανό
με αποτέλεσμα αυτός να μπορέσει να περάσει τα σύνορα και να μην συλληφθεί.
Από την πλευρά της η Γερμανία κατηγορεί την Πολωνία ότι από την πρώτη στιγμή αυτής της υπόθεσης δεν είχε καμία διάθεση συνεργασίας.
Πέρα πάντως από τα λάθη, τις παραλείψεις και ... το παιχνίδι
ανταλλαγής πυρών που και πάλι δεν καταλήγει πουθενά, αυτό που φαίνεται να ξεκαθαρίζει είναι αυτό που υποστήριζε από την πρώτη στιγμή η Μόσχα και που αμφισβητούσε έντονα η Δύση: Ότι δηλαδή η Ρωσία δεν είχε καμία ανάμειξη σε αυτήν την υπόθεση.

Στην Ουκρανία… από την Πολωνία

Ο Ουκρανός φέρεται πως στις αρχές Ιουλίου μετέβη από την Πολωνία όπου ζούσε, στην Ουκρανία.
«Ο Volodymyr Z., ένας Ουκρανός δύτης που θεωρείται ύποπτος από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι συμμετείχε στον βομβαρδισμό του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, έφυγε από την Πολωνία για την Ουκρανία στις αρχές Ιουλίου», δήλωσε η Anna Adamiak, εκπρόσωπος της πολωνικής εισαγγελίας.
Όπως υποστήριξε η Adamiak, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εστάλη από τη Γερμανία στα γραφεία της πολωνικής εισαγγελίας τον περασμένο Ιούνιο.

Γιατί δεν συνελήφθη

«Όμως, ο Volodymyr Z. δεν συνελήφθη, γιατί στις αρχές Ιουλίου έφυγε από την πολωνική επικράτεια, περνώντας τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα.
Η ελεύθερη διέλευση των Πολωνο-ουκρανικών συνόρων από τον προαναφερθέντα ήταν δυνατή επειδή οι γερμανικές αρχές... δεν τον συμπεριέλαβαν στη βάση δεδομένων των καταζητούμενων, πράγμα που σήμαινε ότι η πολωνική συνοριακή φρουρά δεν είχε καμία γνώση και κανένα λόγο να συλλάβει τον Volodymyr Ζ» υπογράμμισε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Πολωνίας.

Κι άλλοι ύποπτοι

Σύμφωνα με τα γερμανικά δημοσιεύματα, ένας ακόμα άντρας και μια γυναίκα – επίσης Ουκρανοί εκπαιδευτές καταδύσεων - έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη από τη Γερμανία για τη φερόμενη ως δολιοφθορά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης γι' αυτούς.
Το ζευγάρι διευθύνει μια σχολή καταδύσεων στην Ουκρανία όπου ο Zhuravlov εργαζόταν ως εκπαιδευτής καταδύσεων.
Οι αρχές πιστεύουν ότι ο Yevhen και η Svitlana U. προσάρτησαν τις εκρηκτικές γομώσεις στους αγωγούς.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι τρεις ειδικοί δύτες βρίσκονταν στη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο του 2022 σε ένα γερμανικό ιστιοπλοϊκό σκάφος που ονομάζεται «Andromeda».
Οι δυο τους αρνήθηκαν ότι γνώριζαν τον Zhuravlov και είπαν ότι έκαναν διακοπές στη Βουλγαρία όταν σημειώθηκε η επίθεση.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Zhuravlov έζησε για τελευταία φορά σε ένα χωριό δυτικά της Βαρσοβίας πριν εξαφανιστεί.

Γερμανικά πυρά

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, η Γερμανία κατηγορεί την Πολωνία για έλλειψη συνεργασίας στην έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2.
Σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές, οι πολωνικές αρχές «δεν ήταν έτοιμες να συνεργαστούν από την αρχή».

Η καταστροφή των αγωγών

Οι υποθαλάσσιες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022 αφαίρεσαν τρεις από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και προκάλεσαν γεωπολιτικά κύματα σοκ σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχουν συνεχιζόμενα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος με τις υποψίες να στρέφονται με διάφορους τρόπους στη Ρωσία, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Nord Stream 1 λειτουργούσε από το 2011. Το Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε, αλλά δεν είχε ακόμη αρχίσει να μεταφέρει φυσικό αέριο μέχρι τη στιγμή των επιθέσεων.
Οι αγωγοί ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενοι, με την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και άλλους να επικρίνουν τη Γερμανία ότι δεσμεύτηκε με τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου - μια θέση που κατέστη δύσκολη μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Δανία και η Σουηδία άνοιξαν επίσης έρευνες για τις εκρήξεις, αλλά αυτές οι έρευνες ανεστάλησαν χωρίς να κατονομάσουν ύποπτο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι το Κίεβο εμπλέκεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης