Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σπιράλ τρόμου στη Μέση Ανατολή: Τα αντίποινα του Ιράν θα έρθουν από το ... Κατάρ - Ώρες αγωνίας για Hamas και Ισραήλ

Σπιράλ τρόμου στη Μέση Ανατολή:  Τα αντίποινα του Ιράν θα έρθουν από το ... Κατάρ - Ώρες αγωνίας για Hamas και Ισραήλ
Η πορεία των διαπραγματεύσεων στη Ντόχα μεταξύ Hamas και Ισραήλ προμηνύουν μια σκληρή ιρανική επίθεση...
Ολα κρέμονται από μια κλωστή στη Μέση Ανατολή, με τις διαπραγματεύσεις της Ντόχα μεταξύ Hamas και Ισραήλ, να καθορίζουν εν πολλοίς το κατά πόσο το Ιράν θα εξαπολύσει αντίποινα κατά του εβραϊκού κράτους για τη δολοφονία του Ismail Haniyeh στην καρδιά της Τεχεράνης.
Αυτή τη στιγμή η παλαιστινιακή Hamas διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα συμμετάσχει στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα του Κατάρ αύριο 15/8 για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως δήλωσε στο Al Mayadeen ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης.
Ο αξιωματούχος ανέφερε την Τετάρτη ότι το κίνημα της Παλαιστινιακής Αντίστασης αρνείται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εκτός εάν βασίζονται στην τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός που παρουσιάστηκε στις 2 Ιουλίου.
Επιπλέον, η Hamas υποστήριξε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu έχει θέσει νέους όρους που υπονομεύουν τη διαπραγματευτική διαδικασία.
Ως προς το Ιράν υπάρχουν δύο ξεκάθαρες ενδείξεις ότι προετοιμάζεται για ένα μεγάλο χτύπημα.
Το ένα είναι ότι ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Ισραήλ και στη Μέση Ανατολή την ώρα που γινόταν γνωστό πως οι ΗΠΑ ενέκριναν νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ που περιλαμβάνει την πώληση F-15, καθώς και δεκάδες χιλιάδες τανκ και οβίδες πυροβολικού (βέβαια η βοήθεια αυτή θα παραδοθεί μέσα στα επόμενα χρόνια).
Το δεύτερο είναι ότι ο Mahmoud Abbas, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα, Vladimir Putin, αποκάλυψε ότι το Ιράν ενδέχεται να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ… ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες.

Ιρανοί αξιωματούχοι: Η κατάπαυση πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να αποτρέψει τα αντίποινά μας

Από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εξαρτώνται τα πιθανά αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τρεις ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.
Αυτοί οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι το Ιράν, μαζί με τους συμμάχους του όπως η Hezobollah, είναι έτοιμο να εξαπολύσει μια επίθεση εάν αποτύχουν οι συνομιλίες στη Γάζα ή εάν το Ισραήλ φανεί ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη 15/8.
Σε κάθε περίπτωση, η αναφορά του Reuters μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η Τεχεράνη θέλει να λάβει διπλωματικές παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα.
Ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικές προσωπικότητες άρχισαν να δείχνουν μια πιο ρεαλιστική στάση λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Haniyeh, υποδεικνύοντας τη ματαιότητα της στρατιωτικής κλιμάκωσης, λέει το Reuters.
Η προοπτική ιρανικών αντιποίνων κρατά τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ σε εγρήγορση, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου John Kirby να αναγνωρίζει ότι μια επίθεση θα μπορούσε να λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα, επηρεάζοντας τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Hamas: Καμία συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις της Ντόχα - Ο Netnayahu βάζει νέα αιτήματα στο τραπέζι

Οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα, πάνω στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει διπλωματικά προκειμένου να αποφευχθεί η «απάντηση» του Ιράν στο Ισραήλ και μια ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι βρίσκονται στον «αέρα».
Σύμφωνα με Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu εισήγαγε νέους όρους που περιέπλεξαν έτι περαιτέρω τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Ένας εκπρόσωπος της Hamas στο Λίβανο δήλωσε την Τρίτη στο Sky News, ότι η σουνίτικη οργάνωση δεν θα συμμετάσχει στις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας στη Μέση Ανατολή.
«Ο Netanyahu δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα τερματίζει πλήρως την επιθετικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Αλλά μάλλον εξαπατά και υπεκφεύγει και θέλει να παρατείνει τον πόλεμο και μάλιστα να τον επεκτείνει σε περιφερειακό επίπεδο».
Κάτι που επανέλαβε στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Hamas Abu Zuhri: «Η Hamas είναι δεσμευμένη στην πρόταση που της παρουσιάστηκε στις 2 Ιουλίου, η οποία βασίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ομιλία του Biden και το κίνημα είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως συζήτηση για έναν μηχανισμό ώστε να εφαρμοστεί».
«Το να πάμε σε νέα διαπραγμάτευση επιτρέπει στην κατοχική δύναμη να επιβάλει νέους όρους και να χρησιμοποιήσει τον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης ώστε να διαπράξει περισσότερες σφαγές», πρόσθεσε.

Abbas (Παλαιστινιακή Αρχή): Θέμα ημερών ή και ωρών η επίθεση του Ισραήλ

Το Ιράν ενδέχεται να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ismail Haniyeh, ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες, αποκάλυψε ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas.
Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas ξεκαθάρισε ότι η Παλαιστίνη δεν θέλει πόλεμο, σε συνέντευξή του στο ρωσικό Tass, μετά από συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
«Η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και τις επόμενες ώρες», τόνισε ο Abbas σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ιρανικού χτυπήματος μεγάλης κλίμακας
«Πρώτα από όλα, ως Παλαιστίνιοι, είμαστε κατά του πολέμου.
Δηλώσαμε επίσημα στις 7 Οκτωβρίου 2023 ότι είμαστε κατά του πολέμου και κατά της δολοφονίας αμάχων, γυναικών, παιδιών.
Δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε τι θα συμβεί, αλλά μπορούμε να ελπίζουμε ότι εκεί δεν θα υπάρξει καμία κλιμάκωση, κανένας πόλεμος, οι συνέπειες του οποίου είναι δύσκολο να εκτιμηθούν», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: O Blinken ματαίωσε την επίσκεψή του υπό τον φόβο της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ

Τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, πυροδοτεί μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ματάιωσε την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, καθυστερώντας την προγραμματισμένη αναχώρησή του την Τρίτη, αποκάλυψε το πρακτορείο Axios.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμενόταν στην περιοχή ενόψει των προγραμματισμένων συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αυτή την εβδομάδα.
Το ταξίδι του εκπροσώπου της Ουάσινγκτον αναβλήθηκε λόγω «αβεβαιότητας για την κατάσταση», υποστηρίζει το Axios, επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές, εν μέσω προειδοποιήσεων των ΗΠΑ πως τα αντίποινα του Ιράν για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών ή και ωρών.

Οι πιθανοί στόχοι

Στο πλαίσιο των δηλώσεων αυτών του Shafieian, το PressTV, ο ξενόγλωσσος ραδιοτηλεοπτικός βραχίονας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν παρουσίασε μια ανάλυση για τους πιθανούς στόχους του Ιράν, εάν η Τεχεράνη θα ακολουθούσε τον δρόμο μιας πλήρους πυραυλικής επίθεσης.
Βάσει αυτής της ανάλυσης, οι πιο πιθανοί στόχοι βρίσκονται μέσα και γύρω από το Τελ Αβίβ και συνδέονται με τη Mossad, με άλλες ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών καθώς και με στρατιωτικά και πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Όπως επισημαίνεται, αυτή η εκτίμηση συνδυάζεται και με την προηγούμενη απάντηση του Ιράν, και συγκεκριμένα με τα πλήγματα της 13ης Απριλίου στις αεροπορικές βάσεις Ramon και Nevatim που φιλοξενούν τα μαχητικά της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που χρησιμοποιήθηκαν για να στοχεύσουν το συγκρότημα της Ιρανικής Πρεσβείας την 1η Απριλίου στη Δαμασκό.
Σε εκείνη την επίθεση, το Ιράν έδειξε ότι ακόμη και χωρίς να χρησιμοποιήσει τα πιο εξελιγμένα όπλα του και παρά το γεγονός ότι έδωσε πολύ χρόνο στους συμμάχους του Ισραήλ για να προετοιμάσουν μια μεγάλης κλίμακας άμυνα, οι ιρανικοί πύραυλοι μπορούσαν να διεισδύσουν στις βαριά φρουρούμενες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ.

Πλήγμα στην «καρδιά» του Τελ Αβίβ

Μάλιστα ο Ivan Kesic, από το Press TV υποστηρίζει ότι λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο των πολιτικών, στρατιωτικών και μυστικών δομών του Ισραήλ που συμμετείχαν στη σχεδίαση της πρόσφατης σειράς δολοφονιών και επιθέσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, τα αρχηγεία τους αναμένεται να είναι «πρωταρχικοί στόχοι».
Όπως αναφέρεται, ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι τα κτίρια τεσσάρων υπηρεσιών πληροφοριών και στρατιωτικών υπηρεσιών που εδρεύουν στο Τελ Αβίβ εκκενώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, το Ιράν επεξεργάζεται το πώς θα χτυπήσει μα ακρίβεια θέσεις του ισραηλινού στρατού και στρατηγεία πληροφοριών που βρίσκονται στη μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ, εκεί όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Ισραήλ, και όχι την ακατοίκητη έρημο Negev, όπου βρίσκονται αεροπορικές βάσεις του Ισραήλ.

Η στρατηγική συνοικία Kirya, το Ισραηλινό Πεντάγωνο

«Μια περιοχή εξαιρετικής σημασίας είναι η Kirya, μια συνοικία στο κέντρο του Τελ Αβίβ, η οποία φιλοξενεί πολλά διοικητικά κτίρια και το Camp Rabin, ένα κέντρο στρατιωτικών πληροφοριών που εξυπηρετεί λειτουργίες διοίκησης, επικοινωνιών και υποστήριξης για τον ισραηλινό στρατιωτικό μηχανισμό.
Το κεντρικό κτίριο στο camp αυτό είναι ο Πύργος Matcal, ο οποίος στεγάζει τα γραφεία των κορυφαίων Ισραηλινών στρατιωτικών, τα οποία περιβάλλονται από πολυώροφες στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως το γραφείο επικοινωνιών, Marganit Tower» επισημαίνει ο Kesic.
Όπως λέει, «η συνοικία Kirya, γνωστή ως «ισραηλινό Πεντάγωνο», είναι πολύ μεγαλύτερη σε εμβέλεια από ό,τι φαίνεται στον χάρτη ή είναι επίσημα αναγνωρισμένη, λόγω των υπόγειων εγκαταστάσεων και των ταξινομημένων γραφείων σε κοντινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του υπόγειου Bor, του εθνικού στρατιωτικού διοικητικού κέντρου.
Αυτή η εγκατάσταση προστατεύεται σχετικά καλά από επιθέσεις από πυραύλους μικρού βεληνεκούς, πυραύλους cruise και drones καμικάζι, αλλά όχι από μεγαλύτερους βαλλιστικούς πυραύλους με βαθιά διείσδυση…
Επομένως είναι ένας στόχος υψηλής αξίας» υπογραμμίζει ο Kesic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης