Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όπλα αξίας 20 δισ. δολαρίων δίνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ λόγω Ιράν – Μαχητικά F-15, πυρομαχικά και προηγμένοι πύραυλοι στη συμφωνία

Όπλα αξίας 20 δισ. δολαρίων δίνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ λόγω Ιράν – Μαχητικά F-15, πυρομαχικά και προηγμένοι πύραυλοι στη συμφωνία

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν πωλήσεις όπλων 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ καθώς πλησιάζει η μεγάλη σύγκρουση

Σχετικά Άρθρα
Αφού έχει ήδη δώσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια εξωτερική βοήθεια στον υπ' αριθμόν ένα σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή εδώ και χρόνια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε μια σειρά πιθανών πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό είναι το ψωμί και το βούτυρο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος:
δώστε στους συμμάχους τεράστια ποσά ξένης βοήθειας και αυτά τα δολάρια επιστρέφουν τελικά για να καλύψουν τις τσέπες των μεγάλων αμυντικών εταιρειών των ΗΠΑ.
Οι πωλήσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν περίπου 50 μαχητικά αεροσκάφη F-15 και πυρομαχικά αρμάτων μάχης, προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος, τακτικά οχήματα και πάνω από όλα αυτά 50.000 βλήματα όλμου 120 χιλιοστών υψηλής έκρηξης.
Κάποια από αυτά μπορεί να αγοραστούν με τη στρατιωτική βοήθεια 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκε πρόσφατα στο Ισραήλ με τη μορφή ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης.
Πηγές της Hamas ανέφεραν ότι σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο, ή περίπου το 2% του συνολικού πληθυσμού. Μεγάλο μέρος αυτής της δολοφονίας γίνεται από όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ με την ευγένεια του φορολογούμενου των ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνοντας το τεράστιο πακέτο είπε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για τα αμερικανικά συμφέροντα:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για την ασφάλεια του Ισραήλ και είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ να βοηθήσουν το Ισραήλ να αναπτύξει και να διατηρήσει μια ισχυρή και έτοιμη ικανότητα αυτοάμυνας.
Αυτή η προτεινόμενη πώληση είναι συνεπής με αυτούς τους στόχους».
Επί του παρόντος, υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα εντός της ισραηλινής ηγεσίας σχετικά με την πορεία προς τον πόλεμο, ιδιαίτερα αφού ο Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση του Ισραήλ από Α+ σε Α.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid προειδοποίησε την Τετάρτη (14/8/2024) ότι το Ισραήλ οδεύει προς μια οικονομική καταστροφή υπό τις πολιτικές του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu και του υπουργού Οικονομικών Bezalel Smotrich.
«Ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός εξέδωσαν δηλώσεις στις οποίες είπαν ότι η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ είναι αποτέλεσμα του πολέμου», τόνισε ο Lapid και συνέχισε:
«Αυτό είναι ψέμα.
Και οι δύο λένε ψέματα στο κοινό».
Ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο έντονοι στην κριτική κατά του Ισραήλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα».
«Ήδη τον περασμένο Ιούλιο, μήνες πριν από τον πόλεμο, οι εταιρείες αξιολόγησης εξέδωσαν αρνητική πρόβλεψη για την ισραηλινή οικονομία και είπαν ότι εάν συνεχιζόταν η απερίσκεπτη κακοδιαχείριση της οικονομίας, η αξιολόγηση θα μειωνόταν», συνέχισε ο Lapid.
Προειδοποίησε επίσης ότι χωρίς «μια υπεύθυνη κυβέρνηση που θα εγκρίνει έναν υπεύθυνο προϋπολογισμό» η βαθμολογία θα συνεχίσει να πέφτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης