Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο προστατευόμενος του Macron, Gabriel Attal μετατρέπεται στη μεγαλύτερη απειλή γι’ αυτόν – Τα επόμενα βήματά του

Ο προστατευόμενος του Macron, Gabriel Attal μετατρέπεται στη μεγαλύτερη απειλή γι’ αυτόν – Τα επόμενα βήματά του
Ο Attal φαίνεται να έχει βγει αλώβητος από τα εκλογικά δεινά του στρατοπέδου του
Η απογοητευμένη εμφάνιση στο πρόσωπο του Gabriel Attal καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε τα σχέδιά του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την κατάρρευση του κόμματός του στις ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο, που απαθανατίστηκε από τον προσωπικό φωτογράφο του ίδιου του προέδρου, δείχνει γλαφυρά την αναταραχή που έρχεται.
Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, ο Macron είχε εμπιστευτεί τον Attal, καθιστώντας τον τον νεότερο πρωθυπουργό στη γαλλική ιστορία.
Αλλά η απότομη απόφαση του προέδρου, που ελήφθη μετά τη συντριπτική νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Ράλι, σήμαινε ότι ο χρόνος του 35χρονου στο Matignon πιθανότατα θα μειωνόταν καθώς ο κεντρώος συνασπισμός της απερχόμενης κυβέρνησης είχε ελάχιστες έως καθόλου ελπίδες να κερδίσει .
Τότε ήταν που ο Attal αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
«Δεν επέλεξα να διαλύσω το κοινοβούλιο — αλλά αρνήθηκα να παραμείνω παθητικός», δήλωσε ο Attal μετά τις πρόωρες εκλογές.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο απερχόμενος πρωθυπουργός κάλυψε με επιτυχία ένα κενό εξουσίας.
Απογοητευμένοι από τη φαινομενικά άτακτη απόφαση του προέδρου να προκηρύξει νέες εκλογές και επιφυλακτικοί ότι οι χαμηλές βαθμολογίες ευνοϊκότητάς του θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προσφορές επανεκλογής τους, οι βουλευτές επέλεξαν να συσπειρωθούν πίσω από τον νεαρό και μαχητικό Attal και όχι τον τοξικό Macron.

Τα επόμενα βήματα

Με το προεδρικό στρατόπεδο να έχει ένα καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα στις πρόωρες εκλογές, ο προσεχώς πρώην πρωθυπουργός μπορεί τώρα να τοποθετηθεί για το μέλλον — απαλλαγμένος από την εξουσία του Macron.
Παρά το γεγονός ότι έχασε περίπου το ένα τρίτο των εδρών του στην Εθνοσυνέλευση, ο κεντρώος συνασπισμός κατάφερε να τεθεί δεύτερος πίσω από τη συμμαχία του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), αλλά μπροστά από το Εθνικό Ράλι, το οποίο οι δημοσκόποι περίμεναν να κερδίσει.
Με ένα διαιρεμένο νομοθετικό σώμα, οι κεντρώες δυνάμεις θα μπορούσαν να παίξουν βασικό ρόλο παρά την εκλογική τους ήττα.
Στον απόηχο αυτής της μερικής επιτυχίας, ο Attal άδραξε τη στιγμή και πήρε τον έλεγχο της κύριας κεντρώας ομάδας στο κοινοβούλιο, της Renaissance, παρά τις επιθυμίες του προέδρου.
Τώρα, ο 35χρονος έχει στραμμένο το βλέμμα του στο να αναλάβει και το κόμμα, βάζοντάς τον για άλλη μια φορά σε τροχιά σύγκρουσης με τον Γάλλο πρόεδρο - έναν άνθρωπο που κάποτε τον περιέγραψε ως «λίγο σαν τον μικρό μου αδερφό. ”

Από το mini-me του Macron, στην απειλή

Ένας ταλαντούχος επικοινωνιολόγος χωρίς κυρίαρχη ιδεολογική γραμμή, ο Attal ήταν ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για τον Macron από την εκλογή του το 2017.
Μετά την είσοδό του στο κοινοβούλιο, ο Attal, προϊόν παριζιάνικων ελίτ θεσμών, υπηρέτησε ως υπουργός νεολαίας, προϋπολογισμού και εκπαίδευσης και είχε μια σύντομη θητεία ως κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 πριν γίνει πρωθυπουργός.
Αν και πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Attal υιοθέτησε δεξιές πολιτικές, τοποθετώντας τον εαυτό του ως προσωπικότητα του νόμου και της τάξης, μια στάση που ενίσχυσε τη δημοτικότητά του.
Την εποχή του διορισμού του, ο Attal θεωρήθηκε ως το τελευταίο χαρτί του Macron ενάντια στη μετέωρη άνοδο του ανερχόμενου αστέρα της ακροδεξιάς, Jordan Bardella, ενόψει των ευρωεκλογών.
Ο Attal συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία της ΕΕ, ακόμη και με τον κίνδυνο να επισκιάσει την επικεφαλής υποψήφια της Αναγέννησης, Valérie Hayer, αλλά τελικά απέτυχε καθώς το Εθνικό Ράλι του Bardella κατέληξε με διψήφιο προβάδισμα έναντι των κεντρώων.
Ωστόσο, ο Attal φαίνεται να έχει βγει αλώβητος από τα εκλογικά δεινά του στρατοπέδου του.
«Ο Gabriel Attal είναι τόσο δημοφιλής όσο ποτέ στους Γάλλους, παρά την ήττα του στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες δεν είχαν καμία επίδραση στη δημοτικότητά του», δήλωσε ο Baptiste Dupont, ερευνητής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων IFOP.
«Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν ήταν μια λαϊκή απόφαση και γι' αυτό ο Gabriel Attal δεν έχασε τη δημοτικότητά του, πήρε θέση εναντίον του προέδρου, λέγοντας ότι δεν καταλάβαινε, δεν είχε επιλέξει τη διάλυση».
«Ο ρόλος του κακού έπεσε στους ώμους του προέδρου», πρόσθεσε ο Dupont.
Ο Macron αποδέχθηκε επισήμως την παραίτηση του Attal στις 16 Ιουλίου και ο απερχόμενος πρωθυπουργός ενεργεί έκτοτε ως ηγέτης μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς ο πρόεδρος αφιερώνει το χρόνο του για να διορίσει ένα νέο στέλεχος.
Εν τω μεταξύ, ο Attal συνέχισε να χτίζει την πολιτική του ταυτότητα, διαχειρίζεται κρίσεις και γιορτάζει με αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ενώ ενστερνίζεται το νέο του ρόλο ως κοινοβουλευτικός ηγέτης.
Παρά την καθυστέρηση του Macron στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ο Attal επικοινώνησε με άλλους αρχηγούς κοινοβουλευτικών ομάδων, προτείνοντας συνομιλίες πολιτικής στο διαιρεμένο νομοθετικό σώμα όπου καμία ομάδα δεν κατέχει την πλειοψηφία.
Οι φιλοδοξίες του ανησυχούν ολοένα και περισσότερο τους συμμάχους του προέδρου.
«Αν ξεκινήσετε την εκστρατεία [προεδρικής] του 2027 τώρα, θα παρασυρθείτε», είπε ο Macron, στον οποίο δεν θα επιτρέπεται να είναι υποψήφιος για επανεκλογή σε τρία χρόνια, είπε στους ηγέτες του συνασπισμού του, συμπεριλαμβανομένου του Attal, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Ηλύσια.
Ο Macron ζήτησε από τους συμμάχους του να βάλουν το «έθνος» μπροστά από τις «πρόωρες φιλοδοξίες τους».
Το σχέδιο του Attal να ηγηθεί τόσο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αναγέννησης όσο και του κόμματος, που θα του έδινε τον έλεγχο των στρατηγικών και των κονδυλίων της εκστρατείας, έχει προκαλέσει κριτική.
«Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καείς από το να προσπαθείς να ελέγξεις τα πάντα με τη μία», είπε ένας σύμμαχος του Macron.
Παρά τη δυσαρέσκεια στο «Élysée, ο Attal κερδίζει υποστήριξη μεταξύ των νομοθετών.
«Ο Gabriel Attal είναι ένα πολιτικό φρούτο που ωριμάζει.
Δεν είναι ακόμη ώριμος, αλλά προχωρά με πλήρη ταχύτητα», δήλωσε η βουλευτής της Αναγέννησης, Anne Genetet.
«Η εκστρατεία του Gabriel Attal αποδεικνύει ότι όταν τα δίνεις όλα, έχεις αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Genetet, λέγοντας ότι έκανε μια «σκόπιμη πλάκα» στην προκάτοχο του Attal, Élisabeth Borne και τον Macron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης